Македонски правопис (1945)

„Македонски правопис“правопис на македонскиот јазик донесен на 7 јуни 1945 со решение на Министерството за народна просвета потпишано од тогашниот министер Никола Минчев[1], а на предлог на Комисијата за јазик и правопис. Со горенаведеното решение овој правопис бил прифатен како официјален правопис во Народна Република Македонија. Правописот бил отпечатен во Скопје во 1945 година како засебна книшка од 20 страни.[2]

Македонски правопис
Македонски правопис.pdf
Корица на првото издание на Македонскиот правопис
АвторКомисија за јазик и правопис
ЗемјаНародна Република Македонија
Јазикмакедонски
Жанробразовен
ИздавачДржавно издавачко претпријатие
Издадена
1945
Страници20

СодржинаУреди

Правописот содржи четири глави.

Основните правописни правилаУреди

Во оваа глава се опфатени следните поглавја:

 • Азбуката
 • Самогласниците
 • Согласниците
 • Согласниците на крајот на зборот
 • Согласничките групи
 • За некои почетни и краесловни групи

Преглед на формитеУреди

Во оваа глава се опфатени следните поглавја:

 • Членот
 • Именките
 • Придавките
 • Броевите
 • Заменките
 • Глаголи
 • Предлозите
 • Прилозите

Употреба на голема букваУреди

Оваа глава нема поглавја.

ИнтерпункцијаУреди

Во оваа глава се опфатени следните поглавја:

 • Употреба на точка
 • Извичник
 • Прашалник
 • Две точки
 • Цртичка
 • Наводници
 • Неколку точки
 • Точка и запирка
 • Запирка

НаводиУреди