Македонски институт за медиуми

Мим лого.png

Македонски институт за медиуми (МИМ) е невладина, непрофитна и непартиска организација која работи во доменот на медиумската политика, медиумската едукација и човековите права и граѓанскиот активизам. Организацијата е основана во 2001ва година и е сè уште активна. МИМ работи и се развива како непрофитна и невладина организација, центар за професионализација на медиумите и континуирана доедукација на новинарите и медиумските професионалци во Македонија.

ИсторијаУреди

На 26 Април, 2001 невладината организација Македонски прес центар, Данската школа за новинарство и Ирекс Промедиа го иницираа основањето на Македонскиот Институт за Медиуми (МИМ) како прв центар за обука на новинарите и медиумските професионалци во Македонија, во присуство на 73 медиуми и медуимски организации на основачкото собрание.[1]

ДејностУреди

МИМ им овозможува на медиумите и новинарите лесен и бесплатен пристап до медиумска литература, медиумски истражувања и анализи, најмодерни ресурси за професионална надградба и едукација, поддршка за нивните истражувања, како и можности за заеднички продукциски или истражувачки зафати.[2]

ОбукиУреди

Професионалните новинарски обуки се заштитен знак на МИМ. Преку нив институтот го применува концептот на доживотно учење во меидумското образование.

ПроектиУреди

Награда за најдобра истражувачка сторија „Никола Младенов“Уреди

НаводиУреди

  1. Официјалната страница на МИМ
  2. Брошура „10 години МИМ“