Македониј I Цариградски

Македониј I Константинополски (починал по 360) бил Патријарх на Константинопол во периодот од 342 до 346, како и од 351 до 360 година.

Македониј I Константинополски
Роден(а) непознато,
Починал(а) 360
Слава

На Вториот вселенски собор, кој се одржал во Константинопол во 381 година, бил осуден за ерес, кои уште се наречени и македонијани, по епископот Македониј, кој бил нивен духовен водач. Тие признавале дека Синот Божји е единосуштен на Отецот, но не исповедале дека Светиот Дух е вистински Бог.