Македонија на Евровизија 1998

Македонија на Евровизија 1998 — прво официјално учество на Македонија на изборот на песна за Евровизија. Македонија била претставувана од страна на Владо Јаневски, откако победил на националниот музички фестивал Скопје Фест со песната Не зори зоро. Песната била една од дваесетте песни на фестивалот кој се одржал на 7 март 1998 година во Универзалната сала во Скопје, придружувани од оркестарот на МТВ. Победникот бил избран за првпат со телефонско гласање[1]. Миланка Рашиќ и Александар Деловски беа водители на фестивалот.

Евровизија 1998
Држава Македонија
Национален избор
Изборен процесСкопје Фест 1998
Дата на избор7 март 1998
Избран учесникВладо Јаневски
Избрана песна"Не зори зоро"
Изведба во финале
Финален резултат19-то, 16 бода
Македонија на Евровизија
◄1996 1998 2000►

Скопје Фест 1998 уреди

Позиција Песна Изведувач Текстописци Бодови Место
1 „Преку морето“ Тања Царовска Тања Царовска 1339 12
2 „Не заборавај“ Калиопи Калиопи, Ромео Грил 3834 9
3 „Сон“ Моника Соколовска Петар Георгиев-Калица 862 15
4 „Остани до крај“ Тоше Проески & Мегатим Плус Кристијан Габровски, Хари Котларовски 4210 8
5 „Дај ми причина да се разбудам“ Тања, Лидија & Зорица Панчиќ Зорица Панчиќ, Игор Цветковски 2459 11
6 „Самовилска свадба“ Сашо Гигов - Гиш Јордан Данаиловски, Григор Копров 34774 2
7 „Не барај ме“ Искра Трпева & Гранит Љубомир Бранголица 681 20
8 „Не верувам“ Ристо Самарџиев Ристо Самарџиев 8866 5
9 „Дај ми шанса“ Дуле и Коки Миодраг Врчаковски, Григор Копров 23615 3
10 „Кој си ти“ Биба Додева Лилјана Василева, Билјана Додева 828 16
11 „Те сакам бескрајно“ Пеце Огненов и Андријана Јаневска Андријана Јаневска 1100 13
12 „Без тебе“ Дуо Маратов Blagoj Morotow 764 17
13 „Љубовта нема граници“ Интервали Борис Гавриловски 694 19
14 „Камелеон“ Маја Гроздановска & Бумеранг Методи Иванов 3319 10
15 „Андреа“ Марјан Нечак Марјан Нечак 725 18
16 „Опомена“ Сузана Спасовска Бошко Смакоски, Ванчо Димитров 5441 6
17 „Број до десет“ Маја Вукичевиќ Александар Митевски, Стефче Чрчев 908 14
18 "Не зори зоро" Владо Јаневски Владо Јаневски, Григор Копров 38642 1
19 „Украдени ноќи“ Каролина Гочева Миодраг Врчаковски, Кире Костов 10454 4
20 „Пари пари“ Мицо Атанасиу Владимир Петровски[en], Мичо Атанасиу 4453 7

Евровизија 1998 уреди

Владо Јаневски настапи последен на вечерта на натпреварот. "Не зори зоро" го освои 19тото место со 16 бода.

Бодови доделени на Македонија уреди

Бодови доделени на Македонија
12 бода 10 бода 8 бода 7 бода 6 бода
5 бода 4 бода 3 бода 2 бода 1 бод

Бодови доделени од Македонија уреди

12 бода   Хрватска
10 бода   Велика Британија
8 бода   Израел
7 бода   Ирска
6 бода   Белгија
5 бода   Турција
4 бода   Португалија
3 бода   Холандија
2 бода   Франција
1 бод   Финска

Наводи уреди