Мадона од ложата (Ботичели)

„Мадона од ложата“ (италијански: Madonna della Loggia) — слика од италијански уметник Сандро Ботичели , создадена во 1467 г.[1].

Мадона од ложата
Творец Сандро Ботичели
Година 1467
Димензии 72 см × 50 см
Место Уфици, Фиренца

Ликовите се сериозни, змислени,доловени со нежна со меланхолија, која што е типична за Ботичели[2]..

Ботичели внел во оваа слика елеганција, лесен потез и богата симболика која во тоа време била блиска и до некои алхемиски принципи. Лирски, нежен, поетичен, ботичели отвора некои нови страници на сликарството со истакнати субјективни и интимистички моменти.[3].

НаводиУреди