Магазин е хрватски поп бенд од Сплит. Основан е во 1979 година под името Далматински магазин („ Далматинско списание“ на хрватски јазик ), групата брзо започнала да прави белег на локалните фестивали на поп-музиката со своите песни под влијание на далматинската народна музика. Составот на групата моментот се состои од главниот вокалист Андреа Шушњара, гитаристот Жељко Баричиќ и бас гитаристот Ненад Весановиќ Кеко. Баришиќ е единствениот активен основачки член, иако Весановиќ се појавува на секој албум до денес.

Магазин
Основни податоци
ПотеклоСплит, Хрватска
Жанр(ови)Поп
Години активност1979-present
Прод. куќа/ќи* Кроатија Рекордс
Сродни групи* Дорис Драговиќ
 • Оливер Драгојевиќ
 • Есма Реџепова
 • Членови
  Жељко Баричиќ
  Ненад Весановиќ
  Андреа Шушњара
  Некогашни членови
  Тончи Хуљиќ
  Иван Хуљиќ
  Мирo Црнко
  Игор Биочиќ
  Зоран Маринковиќ
  Анте Милетиќ
  Вокали:
  Мајда Шолетиќ
  Марија Кузмиќ
  Љиљана Николовска
  Данијела Мартиновиќ
  Јелена Розга
  Ивана Ковач

  ИсторијаУреди

  ЧленовиУреди

  Тековни членовиУреди

  • Жељко Баричиќ - гитара (1979-денес)
  • Ненад Весановиќ - Кеко - бас гитара (1979-денес)
  • Андреа Шушњара - главен вокал (2010-сегашен)

  Поранешни членовиУреди

  • Игор Биочиќ - бас гитара (1979)
  • Зоран Маринковиќ - тапани (1979-1984)
  • Миро Црнко - клавиатура (1979-1992)
  • Тончи Хуљиќ - клавиатури (1979-2006)
  • Анте Милетиќ - тапани (1984-2014)
  • Иван Хуљиќ - тастатури (2006-2014)

  Поранешни вокалиУреди

  • Мајда Шолетиќ - главен вокал (1979-1982)
  • Марија Кузмиќ - главен вокал (1982-1983) [1]
  • Љиљана Николовска - главен вокал (1983-1990)
  • Данијела Мартиновиќ - главен вокал (1991-1996)
  • Јелена Розга - главен вокал (1996-2006)
  • Ивана Ковач - главен вокал (2006-2010)

  ДискографијаУреди

  НаводиУреди

  1. „Magazin“. shop.crorec.hr (хрватски). Croatia Records. Посетено на 19 November 2019.

  Надворешни врскиУреди