Лу Андреас-Саломе

Лу Андреас-Саломе (германски: Lou Andreas-Salomé, руски: Лу Андреас-Саломе), родена како Луиза Густавовна Саломе, била германски филозоф со руско потекло.

Лу Андреас-Саломе
Лу Саломе во 1914
Роден(а)12 февруари 1861(1861-02-12)
Санкт Петербург, Руска Империја
Починал(а)5 февруари 1937(1937-02-05) (возр. 75)
Гетинген, Германија
НационалностРусинка

Животопис уреди

Родена е во Санкт Петербург како ќерка на генерали од германско потекло во служба на царот Александар II.[1] Малата "Лу", како што ја викале, имала високо образование од оное што во најголем дел бело резервирано за жените од нејзиното време. Лу Саломе била фасцинирана за најголемите мислители на машкиот пол на нејзиното време, иако таа не припаѓала на ниту еден од нив.

Средба со Ниче уреди

На 21-годишна возраст се запознала со Фридрих Ниче, кој тогаш бил на 38 години и кој во текот на 1882 година ја доживува својата единствена вистинска љубов. Истиот воодушевување го дели и Пол Ре, филозоф со еврејско потекло, кој и предложил брак.

Љубовта на трите интелектуалци останува платонска. Она што е вообичаено за Лу и Ниче е тоа што тие и двајцата почнале да размислуваат за смртта на Бога, затоа што како деца претрпеле смрт на татковците. Воодушевена била од хиндуизмот . Поради лошото здравје често патувала во Италија. Лу и Ниче потрошиле три недели во дискусија за филозофијата.

Ниче во Лу гледал неверојатно надарено дете, но во исто време неподносливо. За останатите, Елизабет Ниче, сестра на филозофот, е онаа која ќе го оддалечи Лу од својот брат, кој никогаш не и простил. Ниче затоа паднал во депресија, а потоа ја напишал „ И така зборуваше Заратустра“ .

Брак со Андреас и врска со Рилке уреди

Во 1887 година (кога имала 26 години) се омажила за Карл Фридрих Андреас, поради заканите дека ќе изврши самоубиство ако не се согласи да се омажи. Без интерес за овој брак, Лу останала во него до смртта на нејзиниот сопруг во 1930 година и го задржала неговото презиме.

Живиот живот на пан-европски интелектуален бум постојано патувала и била во контакт со најголемите мислители на своето време. Пишувала и објавувала.

Во 1897 година, кога имала 36 години, Рајнер на Марија Рилке, кој бил 14 години помлад од неа, и кој исто така се вљубил во неа. Тие одат на патување во Русија во 1900 година. Нивната врска траела три години, но тие биле во контакт во текот на целиот свој живот. Таа е онаа кој го сменила неговото име од Рене до Рајнер, и која била неговата инспирација.

Лу Андреас Саломе напишала романи: Рут (1895), Деца на луѓето(1899), Родинка (1922); есеј за Ниче, за Лав Толстој, за Рилке, за психоанализата, за феминизмот . Таа е исто така била автор на автобиографијата што таа сакала да биде објавена по нејзината смрт и чиј наслов бил Мој живот (1951)

Пријател на Фројдовото семејство уреди

1911 година таа се запознала со Сигмунд Фројд за време на годините на раѓањето на психоанализата. Лу Андреас-Саломе станал пријател со омилената ќерката на Фројд, Ана Фројд .

Таа одржувала врска со допишување со него од Виена и активно учествувала во елаборацијата на главните концепти на учењето на Фројд.

Умирела на 76 години во Германија, во која доминира нацизмот .

Дела уреди

 • Фигурите на жените од Ибзен (1892)
 • Фридрих Ниче преку своите дела, 1894, есеи
 • Рут, 1895, автобиографски роман
 • Деца, 1899, роман
 • Родинка, 1922, роман
 • Ѓаволот и неговата баба (1922)
 • Часовник без Бога и други приказни за деца (1922)
 • Отворено писмо до Фројд за неговиот 75-ти роденден, 1931 година
 • „Мојот живот "
 • Со Ана Фројд  : "Во сенката на таткото  : писма од 1919 до 1937 "

Наводи уреди

 1. Powell, Anthony (1994). Under Review: Further Writings on Writers, 1946–1990. University of Chicago Press. стр. 440. ISBN 0-226-67712-5.

Литература уреди

 • Astor, Dorian: Lou Andreas-Salomé, Gallimard, folio biographies, 2008; ISBN 978-2-07-033918-1
 • Binion, R., Frau Lou: Nietzsche's Wayward Disciple, foreword by Walter Kaufmann, Princeton, Princeton University Press, 1968
 • Freud, S. and Lou Andreas-Salome: Letters, New York: Norton, 1985
 • Livingstone, Angela: (1984). Lou Andreas Salomé: Her life and work. London: Gordon Fraser, 1984
 • Michaud, Stéphane: Lou Andreas-Salomé. L'alliée de la vie. Seuil, Paris 2000; ISBN 2-02-023087-9
 • Pechota Vuilleumier, Cornelia: 'O Vater, laß uns ziehn!' Literarische Vater-Töchter um 1900. Gabriele Reuter, Hedwig Dohm, Lou Andreas- Salomé. Olms, Hildesheim 2005; ISBN 3-487-12873-X
 • Pechota Vuilleumier, Cornelia: Heim und Unheimlichkeit bei Rainer Maria Rilke und Lou Andreas-Salomé. Literarische Wechselwirkungen. Olms, Hildesheim 2010; ISBN 978-3-487-14252-4
 • Peters, H. F., My Sister, My Spouse: A Biography of Lou Andreas-Salome, New York: Norton, 1962
 • Salomé, Lou: The Freud Journal, Texas Bookman, 1996
 • Salomé, Lou: Friedrich Nietzsche in seinen Werke, 1894; Eng., Nietzsche, tr. and ed. Siegfried Mandel, Champaign, Illinois: University of Illinois Press Univ. of Illinois Press, 2001
 • Salomé, Lou: You Alone Are Real to Me: Remembering Rainer Maria Rilke, tr. Angela von der Lippe, Rochester: BOA Editions, 2003
 • Vollmann, William T., Friedrich Nietzsche: The Constructive Nihilist, The New York Times, August 14, 2005.
 • Vickers, Julia: Lou von Salome: A Biography of the Woman Who Inspired Freud, Nietzsche and Rilke McFarland 2008

Надворешни врски уреди