Лузон е најголемиот и економски најразвиениот остров на Филипините. Тој е еден од трите островки групи во земјата заедно со Висајас и Минданао. Лузон како островска група освен себе како остров ги вклучува уште Батанес и Бабујанските острови на север, и Катандуанес, Мариндуке, Масбате, Ромблон, и Миндоро на југ.

Лузон
Island regions of the Philippines.png
Карта на Филипините со островските групи Лузон, Висајас, и Минданао.
Географија
МестоЈугоисточна Азија
АрхипелагФилипински Острови
Вкупно острови7.107
Поголеми островиЛузон, Минданао, Миндоро, Палаван
Највисока котаПулаг
Управување
ФИЛ
РегиониМетро Манила, Бокол, Кагајанска Долина, КАЛАБАРЗОН, Централен Лузон, Кордиљера, Илокос
Најголема населбаМетро Манила (pop. 11.932.560)
Демографија
Население39.500.000 (2000)
Етнички групиАети, Биколци, Ибанази, Игороти, Илоканци, Капампанганци, Пангасинанци, Тагалози

Административна поделбаУреди

 
карта на Лузон по региони.
  Бикол
  Кагајан Вале
  Калабарзон
  Централен Лузон
  Кордилера
  Илокос
  Метро Манила
  Мимаропа

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди

Координати: 16°00′N, 121°00′E