Ломе, со околу 700,000 жители, е главниот град на Того. Тој се наоѓа на Гвинејскиот Залив и е административен и индустриски центар, како и главно пристаниште на земјата. Градот извезува кафе, какао, копар и палмови плодови. Ломе поседува и рафинерија за нафта.

Imagelomé20.jpg

Ломе, Того Того

Површина 90 км2 km2
(само центарот)
Население 737 751
Густина на насел. ?/км2
Административна поделба Регион Маритим
Надморска висина 30 m
Градоначалник М. Оси Лоде
Број на населби 5
Координати: 1°13' И, 6°07' С

Ломе бил основан во 18 век од народот Еве. Во 1882, селото (тогаш познато како Беј Бич - Крајбрежна Плажа) постанало главен трговски центар со пристигнувањето Чико и Октавиано Олимпио како агенти за британската трговска фирма "А. и Ф. Сванзи".

Беј Бич постанал главен град на Того кога германските владетели го преместиле седиштето од Анехо во 1897. Градот пораснал брзо, сè додека не бил завземен од Француската армија во 1914 за време на Втората светска војна.

Ломе лежи во крајниот југозапад на Того, долж границата со Гана. Знаменитости во градот се Големиот маркет на Ломе, Националниот музеј на Того, плажите итн.

Надворешни врскиУреди