Ли По или Ли Баи (кин. ; пинјин: Lǐ Bái; мак. транскр.: {{{mk}}}) (701 – 762) бил кинески поет. Тој бил дел од групата на поети и научници наречени „Осум бессмртници на виното“ во поема од Ту Фу. Ли По е често наречен како еден од најголемите поети во кинеската литература, заедно со Ту Фу. Околу 1.100 поеми напишани од Ли По денес се зачувани. Првиот превод на некој од западните јазици бил во 1862 година во Франција[1].

Ли По
LiBai.jpg
ЗанимањеПоет
Националносткинез
Периодтанг

НаводиУреди

  1. D'Hervey de Saint-Denys (1862). Poésies de l'Époque des Thang (Amyot, Paris). See Minford, John and Lau, Joseph S. M. (2000)). Classic Chinese Literature (Columbia University Press) ISBN 978-0-231-09676-8.

Надворешни врскиУреди

Слободна енциклопедија за Ли По:

Преводи на делата: