Отвори го главното мени

Список на рурални окрузи во Германија

Поврзано: Урбани окрузи во Германија
 •  Окрузи во Германија
 •  Слободни градови во Германија
 • Административна поделба на Германија по покраини, административни окрузи, окрузи и слободни градови

  Во Германија има вкупно 294 рурални окрузи (Kreise во Северна Рајна-Вестфалија и Шлезвиг-Холштајн и Landkreise во останатите покраини)[1]. Тука се прикажани и три окрузи од посебен вид, регионалната заедница Сарбрикен, регионот Хановер и градскиот регион Ахен, кои припаѓаат на Собранието на германски окрузи. Во продолжение, окрузите се поделени по поединечни сојузни покраини:

  • Баварија: 71
  • Баден-Виртемберг: 35
  • Бранденбург: 14
  • Долна Саксонија: 37 (вклучувајќи го регионот Хановер)
  • Мекленбург-Западна Померанија: 6
  • Рајнска област-Пфалц: 24
  • Саксонија: 10
  • Саксонија-Анхалт: 11
  • Сар: 6 (вклучувајќи ја регионалната заедница Сарбрикен)
  • Северна Рајна-Вестфалија: 31 (вклучувајќи го градскиот регион Ахен)
  • Тирингија: 17
  • Хесен: 21
  • Шлезвиг-Холштајн: 11

  Во продолжение е претставен азбучниот редослед на сите 294 окрузи со соодветните сојузни покраини и окружни седишта:

  Код[FN 1] Округ Покраина Окружно седиште Жит. [2] Повр. во км²[3] Жит. по км²
  07232 Ајфел Битбург-Прим Рајнска област-Пфалц Битбург 98.021 1626,10 60
  09771 Ајхах-Фридберг Баварија Ајхах 131.399 783,09 168
  16061 Ајхсфелд Тирингија Хајлбад Хајлигенштат 101.033 939,83 108
  09176 Ајхштет Баварија Ајхштет 130.808 1214,40 108
  08425 Алб-Дунав Баден-Виртемберг Улм[FN 2] 192.104 1357,32 142
  16077 Алтенбург Тирингија Алтенбург 91.607 569,08 161
  07132 Алтенкирхен Рајнска област-Пфалц Алтенкирхен 128.961 641,98 201
  09171 Алтетинг Баварија Алтетинг 109.422 569,36 192
  15081 Алтмарк Залцведел Саксонија-Анхалт Залцведел 85.236 2292,52 37
  07331 Алцај-Вормс Рајнска област-Пфалц Алцај 128.197 588,13 218
  09371 Амберг-Зулцбах Баварија Амберг[FN 2] 103.009 1255,80 82
  03451 Амерланд Долна Саксонија Верстерстеде 122.698 728,23 168
  09571 Ансбах Баварија Ансбах[FN 2] 182.178 1971,80 92
  15082 Анхалт-Битерфелд Саксонија-Анхалт Кетен 163.100 1452,71 112
  07131 Арвајлер Рајнска област-Пфалц Бад Нојенар-Арвајлер 128.455 786,95 163
  09772 Аугсбург Баварија Аугсбург[FN 2] 247.539 1071,10 231
  03452 Аурих Долна Саксонија Аурих 190.066 1287,20 148
  05334 Ахен[FN 3] Северна Рајна-Вестфалија Ахен 552.472 707,15 781
  09671 Ашафенбург Баварија Ашафенбург[FN 2] 173.504 699,21 248
  07332 Бад Диркхајм Рајнска област-Пфалц Бад Диркхајм 132.960 594,83 224
  09672 Бад Кисинген Баварија Бад Кисинген 103.100 1136,94 91
  07133 Бад Кројцнах Рајнска област-Пфалц Бад Кројцнах 157.392 863,72 182
  09173 Бад Телц-Волфратсхаузен Баварија Бад Телц 125.668 1110,67 113
  09472 Бајројт Баварија Бајројт[FN 2] 103.876 1273,09 82
  09471 Бамберг Баварија Бамберг[FN 2] 146.042 1167,37 125
  12060 Барним Бранденбург Еберсвалде 179.365 1494,33 120
  14625 Бауцен Саксонија Бауцен 304.691 2390,65 127
  08115 Беблинген Баден-Виртемберг Беблинген 381.281 617,83 617
  06431 Бергштрасе Хесен Хепенхајм 267.935 719,54 372
  15083 Берде Саксонија-Анхалт Халденслебен 172.959 2366,19 73
  07231 Бернкастел-Витлих Рајнска област-Пфалц Витлих 112.006 1177,70 95
  09172 Берхтесгаден Баварија Бад Рајхенхал 104.480 839,97 124
  08426 Биберах Баден-Виртемберг Биберах на Рис 194.019 1409,82 138
  07134 Биркенфелд Рајнска област-Пфалц Биркенфелд 80.799 778,61 104
  08435 Бодензе Баден-Виртемберг Фридрихсхафен 212.201 664,79 319
  05554 Боркен Северна Рајна-Вестфалија Боркен 369.226 1419,35 260
  08315 Брајсгау-Горен Шварцвалд Баден-Виртемберг Фрајбург во Брајсгау[FN 2] 257.343 1378,33 187
  15084 Бургенланд Саксонија-Анхалт Наумбург 183.174 1413,47 130
  09190 Вајлхајм-Шонгау Баварија Вајлхајм во Горна Баварија 133.859 966,46 139
  16071 Вајмар Тирингија Аполда 82.316 803,03 103
  09577 Вајсенбург-Гунценхаузен Баварија Вајсенбург во Баварија 93.974 970,90 97
  06635 Валдек-Франкенберг Хесен Корбах 157.967 1848,58 85
  08337 Валдсхут Баден-Виртемберг Валдсхут-Тинген 167.861 1131,19 148
  05570 Варендорф Северна Рајна-Вестфалија Варендорф 277.744 1316,80 211
  16063 Вартбург Тирингија Бад Залцунген 124.729 1304,80 96
  05170 Везел Северна Рајна-Вестфалија Везел 461.715 1042,50 443
  03461 Везермарш Долна Саксонија Браке 89.282 821,92 109
  06636 Вера-Мајснер Хесен Ешвеге 100.965 1024,70 99
  07143 Вестервалд Рајнска област-Пфалц Монтабаур 201.027 988,68 203
  06440 Ветерау Хесен Фридберг 303.914 1100,70 276
  09679 Вирцбург Баварија Вирцбург[FN 2] 161.041 967,56 166
  15091 Витенберг Саксонија-Анхалт Витенберг 127.449 1929,89 66
  03462 Витмунд Долна Саксонија Витмунд 56.881 656,68 87
  01053 Војводство Лауенбург Шлезвиг-Холштајн Рацебург 195.063 1263,00 154
  03158 Волфенбител Долна Саксонија Волфенбител 120.904 722,48 167
  07233 Вулканајфел Рајнска област-Пфалц Даун 60.757 910,98 67
  09479 Вунзидел Баварија Вунзидел 73.260 606,41 121
  09180 Гармиш-Партенкирхен Баварија Гармиш-Партенкирхен 87.877 1012,28 87
  08117 Гепинген Баден-Виртемберг Гепинген 252.749 642,36 393
  14626 Герлиц Саксонија Герлиц 258.337 2106,07 123
  07334 Гермерсхајм Рајнска област-Пфалц Гермерсхајм 128.205 463,27 277
  03159 Гетинген Долна Саксонија Гетинген 327.065 1753,41 187
  09774 Гинцбург Баварија Гинцбург 123.498 762,37 162
  06531 Гисен Хесен Гисен 265.699 854,64 311
  05754 Гитерсло Северна Рајна-Вестфалија Гитерсло 361.828 967,13 374
  03151 Гифхорн Долна Саксонија Гифхорн 174.749 1562,80 112
  09780 Горен Алгој Баварија Зонтхофен 153.759 1527,97 101
  06434 Горен Таунус Хесен Бад Хомбург 234.991 482,03 488
  12065 Горен Хафел Бранденбург Оранинбург 208.639 1795,77 116
  12066 Горен Шпревалд-Лужица Бранденбург Зенфтенберг 111.962 1216,65 92
  03153 Гослар Долна Саксонија Гослар 137.979 965,07 143
  16067 Гота Тирингија Гота 135.430 935,59 145
  16076 Грајц Тирингија Грајц 99.717 843,49 118
  06433 Грос-Герау Хесен Грос-Герау 269.045 453,05 594
  03456 Грофство Бентхајм Долна Саксонија Нордхорн 135.770 980,75 138
  12061 Даме-Шпревалд Бранденбург Либен 166.074 2261,09 73
  06432 Дармштат-Дибург Хесен Дармштат[FN 2] 294.744 658,51 448
  09174 Дахау Баварија Дахау 150.839 579,16 260
  09271 Дегендорф Баварија Дегендорф 117.601 861,13 137
  09773 Дилинген на Дунав Баварија Дилинген на Дунав 94.556 792,05 119
  09279 Динголфинг-Ландау Баварија Динголфинг 95.035 877,84 108
  03251 Дипхолц Долна Саксонија Дипхолц 215.082 1987,60 108
  05358 Дирен Северна Рајна-Вестфалија Дирен 262.072 941,39 278
  01051 Дитмаршен Шлезвиг-Холштајн Хајде 133.560 1428,20 94
  09778 Долен Алгој Баварија Минделхајм 141.165 1230,20 115
  07333 Донерсберг Рајнска област-Пфалц Кирхајмболанден 75.203 645,46 117
  09779 Дунав-Рис Баварија Донауверт 132.298 1274,60 104
  09175 Еберсберг Баварија Еберсберг 139.016 549,38 253
  12062 Елба-Елстер Бранденбург Херцберг 104.397 1889,30 55
  08316 Емендинген Баден-Виртемберг Емендинген 162.082 679,88 238
  03454 Емсланд Долна Саксонија Мепен 321.391 2881,40 112
  05954 Енепе-Рур Северна Рајна-Вестфалија Швелм 325.374 408,31 797
  08236 Енц Баден-Виртемберг Пфорцхајм[FN 2] 196.066 573,69 342
  09177 Ердинг Баварија Ердинг 135.429 870,72 156
  09572 Ерланген-Хехштат Баварија Ерланген[FN 2] 134.640 564,51 239
  08116 Еслинген Баден-Виртемберг Еслинген на Некар 524.127 641,50 817
  15088 Зале Саксонија-Анхалт Мерзебург 185.951 1433,41 130
  16075 Зале-Орла Тирингија Шлајц 82.362 1148,41 72
  16074 Зале-Холцланд Тирингија Ајзенберг 84.525 816,99 103
  16073 Залфелд-Рудолштат Тирингија Залфелд 108.315 1034,58 105
  15089 Залцланд Саксонија-Анхалт Бернбург 194.575 1425,86 136
  13075 Западна Померанија-Грајфсвалд Мекленбург-Западна Померанија Грајфсвалд 237.374 3927,00 60
  13073 Западна Померанија-Риген Мекленбург-Западна Померанија Штралзунд 224.971 3188,00 71
  01060 Зегеберг Шлезвиг-Холштајн Бад Зегеберг 272.235 1344,39 202
  16068 Земерда Тирингија Земерда 70.118 804,22 87
  05970 Зиген-Витгенштајн Северна Рајна-Вестфалија Зиген 277.933 1131,64 246
  08437 Зигмаринген Баден-Виртемберг Зигмаринген 130.772 1204,36 109
  05974 Зоест Северна Рајна-Вестфалија Зоест 301.655 1328,27 227
  16072 Зонеберг Тирингија Зонеберг 56.507 433,36 130
  16070 Илм Тирингија Арнштат 109.167 843,30 129
  03360 Илцен Долна Саксонија Илцен 92.961 1453,90 64
  08136 Источен Алб Баден-Виртемберг Ален 312.650 1511,57 207
  09777 Источен Алгој Баварија Марктобердорф 138.265 1395,09 99
  12068 Источен Пригниц-Рупин Бранденбург Нојрупин 99.414 2509,22 40
  01055 Источен Холштајн Шлезвиг-Холштајн Ојтин 200.813 1392,00 144
  15086 Јерихов Саксонија-Анхалт Бург 91.345 1576,66 58
  07340 Југозападен Пфалц Рајнска област-Пфалц Пирмазенс[FN 2] 95.957 953,67 101
  07337 Јужен Вајнштрасе Рајнска област-Пфалц Ландау во Пфалц[FN 2] 110.885 639,89 173
  07335 Кајзерслаутерн Рајнска област-Пфалц Кајзерслаутерн[FN 2] 105.504 639,85 165
  08235 Калв Баден-Виртемберг Калв 155.359 797,52 195
  09372 Кам Баварија Кам 126.918 1509,96 84
  08215 Карлсруе Баден-Виртемберг Карлсруе[FN 2] 435.841 1085,00 402
  06633 Касел Хесен Касел[FN 2] 236.905 1292,80 183
  09273 Келхајм Баварија Келхајм 119.969 1066,80 112
  16065 Кифхојзер Тирингија Зондерсхаузен 76.685 1035,13 74
  09675 Кицинген Баварија Кицинген 89.748 684,15 131
  05154 Клеве Северна Рајна-Вестфалија Клеве 310.329 1232,10 252
  03453 Клопенбург Долна Саксонија Клопенбург 165.930 1418,18 117
  09473 Кобург Баварија Кобург[FN 2] 86.734 590,44 147
  05558 Косфелд Северна Рајна-Вестфалија Косфелд 219.019 1110,20 197
  08335 Констанц Баден-Виртемберг Констанц 280.288 817,97 343
  07135 Кохем-Цел Рајнска област-Пфалц Кохем 61.864 719,42 86
  09476 Кронах Баварија Кронах 67.613 651,54 104
  07336 Кузел Рајнска област-Пфалц Кузел 70.899 573,41 124
  03352 Куксхафен Долна Саксонија Куксхафен 198.670 2072,57 96
  09477 Кулмбах Баварија Кулмбах 71.993 656,41 110
  14729 Лајпциг Саксонија Борна 258.333 1646,78 157
  06532 Лана-Дил Хесен Вецлар 254.074 1066,51 238
  09181 Ландсберг на Лех Баварија Ландсберг на Лех 118.725 804,49 148
  09274 Ландсхут Баварија Ландсхут[FN 2] 155.442 1348,07 115
  03457 Лер Долна Саксонија Лер) 168.253 1086,03 155
  08336 Лерах Баден-Виртемберг Лерах 226.708 806,81 281
  06533 Лимбург-Вајлбург Хесен Лимбург на Лана 172.120 738,48 233
  09776 Линдау Баварија Линдау 80.961 323,37 250
  03355 Линебург Долна Саксонија Линебург 181.605 1323,35 137
  05766 Липе Северна Рајна-Вестфалија Детмолд 348.933 1246,29 280
  03354 Лихов-Даненберг Долна Саксонија Лихов 48.825 1220,46 40
  09478 Лихтенфелс Баварија Лихтенфелс 66.640 519,95 128
  08118 Лудвигсбург Баден-Виртемберг Лудвигсбург 534.074 686,82 778
  13076 Лудвигслуст-Пархим Мекленбург-Западна Померанија Пархим 212.562 4750,00 45
  07137 Мајен-Кобленц Рајнска област-Пфалц Кобленц[FN 2] 212.968 817,06 261
  06435 Мајна-Кинциг Хесен Гелнхаузен 416.715 1397,52 298
  08128 Мајна-Таубер Баден-Виртемберг Таубербишофсхајм 132.181 1304,42 101
  06436 Мајна-Таунус Хесен Хофхајм на Таунус 235.708 229,39 1028
  09677 Мајна-Шпесарт Баварија Карлштат 126.301 1321,41 96
  07339 Мајнц-Бинген Рајнска област-Пфалц Ингелхајм на Рајна 209.184 605,85 345
  14627 Мајсен Саксонија Мајсен 243.889 1452,39 168
  15087 Мансфелд-Јужен Харц Саксонија-Анхалт Зангерхаузен 139.781 1448,67 96
  06534 Марбург-Биденкопф Хесен Марбург 245.013 1262,56 194
  13071 Мекленбуршка Езерска Област Мекленбург-Западна Померанија Нојбранденбург 261.816 5468,00 48
  05962 Марковски Северна Рајна-Вестфалија Лиденшајд 414.886 1058,99 392
  12064 Меркиш-Одерланд Бранденбург Зелов 191.685 2127,99 90
  10042 Мерциг-Вадерн Сар Мерциг 103.908 555,13 187
  05158 Метман Северна Рајна-Вестфалија Метман 484.770 407,09 1191
  09183 Милдорф на Ин Баварија Милдорф на Ин 113.222 805,31 141
  09676 Милтенберг Баварија Милтенберг 128.543 715,68 180
  05770 Минден-Либеке Северна Рајна-Вестфалија Минден 311.866 1152,22 271
  09184 Минхен Баварија Минхен[FN 2] 343.405 667,27 515
  09182 Мисбах Баварија Мисбах 98.828 863,50 114
  08225 Некар-Оденвалд Баден-Виртемберг Мосбах 142.936 1126,29 127
  03256 Нинбург Долна Саксонија Нинбург 121.503 1398,90 87
  09574 Нирнберг Баварија Лауф на Пегниц 168.893 800,09 211
  09185 Нојбург-Шробенхаузен Баварија Нојбург на Дунав 95.759 739,75 129
  07138 Нојвид Рајнска област-Пфалц Нојвид 181.537 626,79 290
  09373 Нојмаркт во Горен Пфалц Баварија Нојмаркт во Горен Пфалц 131.662 1344,23 98
  10043 Нојнкирхен Сар Отвајлер 133.984 249,21 538
  09575 Нојштат на Ајш-Бад Виндсхајм Баварија Нојштат на Ајш 99.332 1267,40 78
  09374 Нојштат на Валднаб Баварија Нојштат на Валднаб 94.528 1429,70 66
  09775 Ној-Улм Баварија Ној-Улм 171.011 515,54 332
  16062 Нордхаузен Тирингија Нордхаузен 85.098 710,94 120
  03155 Нортхајм Долна Саксонија Нортхајм 133.610 1267,00 105
  05374 Горнобершки Северна Рајна-Вестфалија Гумерсбах 273.139 918,54 297
  06437 Оденвалд Хесен Ербах 96.473 623,97 155
  12067 Одра-Шпре Бранденбург Бесков 178.849 2242,71 80
  05366 Ојскирхен Северна Рајна-Вестфалија Ојскирхен 191.202 1248,86 153
  03458 Олденбург Долна Саксонија Вилдесхаузен 129.484 1063,06 122
  05966 Олпе Северна Рајна-Вестфалија Олпе 134.983 710,81 190
  08317 Ортенау Баден-Виртемберг Офенбург 420.106 1850,74 227
  03459 Оснабрик Долна Саксонија Оснабрик[FN 2] 354.807 2121,59 167
  03356 Остерхолц Долна Саксонија Остерхолц-Шармбек 112.695 650,73 173
  06438 Офенбах Хесен Диценбах 349.982 356,29 982
  05774 Падерборн Северна Рајна-Вестфалија Падерборн 305.198 1245,94 245
  03157 Пајне Долна Саксонија Пајне 132.979 534,73 249
  09275 Пасау Баварија Пасау[FN 2] 188.904 1530,04 123
  01056 Пинеберг Шлезвиг-Холштајн Пинеберг 310.653 664,23 468
  01057 Плен Шлезвиг-Холштајн Плен 128.703 1082,71 119
  12069 Потсдам-Мителмарк Бранденбург Бад Белциг 212.207 2575,05 82
  12070 Пригниц Бранденбург Перлеберг 77.813 2123,31 37
  09186 Пфафенхофен на Илм Баварија Пфафенхофен на Илм 125.085 760,75 164
  08436 Равенсбург Баден-Виртемберг Равенсбург 279.296 1631,80 171
  05362 Рајна-Ерфт Северна Рајна-Вестфалија Бергхајм 465.549 704,54 661
  05382 Рајна-Зиг Северна Рајна-Вестфалија Зигбург 597.854 1153,34 518
  07141 Рајна-Лана Рајнска област-Пфалц Бад Емс 122.553 782,31 157
  08226 Рајна-Некар Баден-Виртемберг Хајделберг[FN 2] 541.859 1061,72 510
  05162 Рајна-Нојс Северна Рајна-Вестфалија Нојс 447.431 576,33 776
  07338 Рајна-Пфалц Рајнска област-Пфалц Лудвигсхафен на Рајна[FN 2] 153.043 304,86 502
  07140 Рајна-Хунсрик Рајнска област-Пфалц Зимерн 103.026 962,94 107
  06439 Рајнгау-Таунус Хесен Бад Швалбах 185.668 811,48 229
  05378 Рајнско-бершки Северна Рајна-Вестфалија Бершки Гладбах 283.304 437,49 648
  08216 Раштат Баден-Виртемберг Раштат 227.474 738,82 308
  09276 Реген Баварија Реген 77.187 975,06 79
  09375 Регенсбург Баварија Регенсбург[FN 2] 190.481 1392,50 137
  05562 Реклингхаузен Северна Рајна-Вестфалија Реклингхаузен 617.195 760,36 812
  08119 Ремс-Мур Баден-Виртемберг Вајблинген 419.456 858,14 489
  09673 Рен-Грабфелд Баварија Бад Нојштат на Зале 79.855 1021,87 78
  01058 Рендсбург-Екернферде Шлезвиг-Холштајн Рендсбург 272.337 2185,90 125
  09187 Розенхајм Баварија Розенхајм[FN 2] 257.466 1439,50 179
  08415 Ројтлинген Баден-Виртемберг Ројтлинген 282.113 1094,04 258
  13072 Росток Мекленбург-Западна Померанија Гистров 213.945 3421,00 63
  09576 Рот Баварија Рот 125.563 895,18 140
  09277 Ротал-Ин Баварија Пфаркирхен 119.617 1281,60 93
  08325 Ротвајл Баден-Виртемберг Ротвајл 137.500 769,43 179
  03357 Ротенбург Долна Саксонија Ротенбург 163.372 2070,02 79
  14521 Рудни Планини Саксонија Анаберг-Бухолц 344.136 1828,35 188
  14628 Саксонска Швајцарија-Источни Рудни Планини Саксонија Пирна 246.066 1653,64 149
  10046 Санкт Вендел Сар Санкт Вендел 88.457 476,14 186
  10041 Сарбрикен[FN 3] Сар Сабрикен 329.593 410,61 803
  10044 Сарлуј Сар Сарлуј 196.609 459,08 428
  10045 Сарпфалц Сар Хомбург 144.100 418,52 344
  14730 Северна Саксонија Саксонија Торгау 198.063 2020,08 98
  01054 Северна Фризија Шлезвиг-Холштајн Хузум 164.926 2046,98 81
  13074 Северозападен Мекленбург Мекленбург-Западна Померанија Висмар 156.825 2117,00 74
  14522 Средна Саксонија Саксонија Фрајберг 310.505 2112,40 147
  12072 Телтов-Флеминг Бранденбург Лукенвалде 164.771 2092,10 79
  08416 Тибинген Баден-Виртемберг Тибинген 221.837 519,16 427
  09377 Тиршенројт Баварија Тиршенројт 72.918 1085,08 67
  09189 Траунштајн Баварија Траунштајн 175.431 1534,00 114
  07235 Трир-Сарбург Рајнска област-Пфалц Трир[FN 2] 147.833 1091,00 136
  08327 Тутлинген Баден-Виртемберг Тутлинген 136.606 734,35 186
  12073 Укермарк Бранденбург Пренцлау 120.878 3058,10 40
  05978 Уна Северна Рајна-Вестфалија Уна 393.869 542,62 726
  16064 Унштрут-Хајних Тирингија Милхаузен 103.948 975,48 107
  03361 Ферден Долна Саксонија Ферден 135.842 787,69 172
  03460 Фехта Долна Саксонија Фехта 139.671 812,54 172
  05166 Фирзен Северна Рајна-Вестфалија Фирзен 298.422 563,26 530
  09179 Фирстенфелдбрук Баварија Фирстенфелдбрук 216.857 434,77 499
  09573 Фирт Баварија Цирндорф 115.971 307,56 377
  06535 Фогелсберг Хесен Лаутербах 106.737 1459,00 73
  14523 Фогтланд Саксонија Плауен 231.051 1309,85 176
  09474 Форхајм Баварија Форхајм 115.259 642,96 179
  09178 Фрајзинг Баварија Фрајзинг 175.803 801,76 219
  09272 Фрајунг-Графенау Баварија Фрајунг 78.180 984,21 79
  03455 Фризија Долна Саксонија Јефер 98.409 607,85 162
  08237 Фројденштат Баден-Виртемберг Фројденштат 116.233 870,68 133
  06631 Фулда Хесен Фулда 221.170 1380,40 160
  08135 Хајденхајм Баден-Виртемберг Хајденхајм на Бренц 130.527 627,12 208
  03358 Хајдекрајс Долна Саксонија Бад Фалингбостел 139.641 1873,50 75
  08125 Хајлброн Баден-Виртемберг Хајлброн[FN 2] 334.388 1100,00 304
  05370 Хајнсберг Северна Рајна-Вестфалија Хајнсберг 252.651 628,01 402
  03252 Хамелн-Пирмонт Долна Саксонија Хамелн 148.265 796,18 186
  03241 Хановер[FN 3] Долна Саксонија Хановер 1.148.700 2290,50 502
  03353 Харбург Долна Саксонија Винзен 250.326 1244,60 201
  15085 Харц Саксонија-Анхалт Халберштат 219.643 2104,19 104
  09674 Хасберге Баварија Хасфурт 84.373 956,52 88
  12063 Хафеланд Бранденбург Ратенов 159.685 1717,15 93
  05762 Хекстер Северна Рајна-Вестфалија Хекстер 141.855 1199,96 118
  03154 Хелмштет Долна Саксонија Хелмштет 92.079 673,80 137
  06632 Херсфелд-Ротенбург Хесен Бад Херсфелд 121.037 1097,20 110
  05758 Херфорд Северна Рајна-Вестфалија Херфорд 251.074 450,06 558
  16069 Хилдбургхаузен Тирингија Хилдбургхаузен 64.330 937,38 69
  03254 Хилдесхајм Долна Саксонија Хилдесхајм 277.300 1205,80 230
  08126 Хоенлое Баден-Виртемберг Кинцелзау 110.181 776,75 142
  03255 Холцминден Долна Саксонија Холцминден 71.510 692,48 103
  09475 Хоф Баварија Хоф[FN 2] 95.915 892,50 107
  05958 Хохзауерланд Северна Рајна-Вестфалија Мешеде 262.269 1959,20 134
  14524 Цвикау Саксонија Цвикау 322.099 949,33 339
  03351 Целе Долна Саксонија Целе 178.370 1545,03 115
  08417 Цолерналб Баден-Виртемберг Балинген 188.595 917,71 206
  03257 Шаумбург Долна Саксонија Штатхаген 157.616 675,59 233
  09678 Швајнфурт Баварија Швајнфурт[FN 2] 114.823 841,29 136
  06634 Швалм-Едер Хесен Хомберг 181.105 1538,60 118
  09376 Швандорф Баварија Швандорф 145.382 1472,88 99
  08326 Шварцвалд-Бар Баден-Виртемберг Филинген-Швенинген 209.648 1025,24 204
  08127 Швебиш Хал Баден-Виртемберг Швебиш Хал 191.614 1484,06 129
  01059 Шлезвиг-Фленсбург Шлезвиг-Холштајн Шлезвиг 198.685 2071,59 96
  16066 Шмалкалден-Мајнинген Тирингија Мајнинген 123.506 1210,14 102
  12071 Шпре-Ниса Бранденбург Форст 116.826 1647,89 71
  03359 Штаде Долна Саксонија Штаде 201.638 1266,00 159
  01061 Штајнбург Шлезвиг-Холштајн Ицехое 131.875 1056,24 125
  05566 Штајнфурт Северна Рајна-Вестфалија Штајнфурт 444.409 1792,61 248
  09188 Штарнберг Баварија Штарнберг 134.732 488,01 276
  15090 Штендал Саксонија-Анхалт Штендал 114.393 2423,04 47
  01062 Штормарн Шлезвиг-Холштајн Бад Олдеслое 241.811 766,27 316
  09278 Штраубинг-Боген Баварија Штраубинг[FN 2] 99.221 1202,24 83

  ЗабелешкиУреди

  1. Окружен клуч: Првите две бројки ја означуваат сојузната покраина, најпрвин старите сојузни покраини од север кон југ (01-09), потоа Сар (10) и Берлин (11) и на крајот новите сојузни покраини во азбучен редослед (12-16), при што во овој список недостигаат сојузните покраини Хамбург (02), Бремен (04) и Берлин (11), бидејќи не се поделени на окрузи (видете Урбани окрузи во Германија).
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 2,15 2,16 2,17 2,18 2,19 2,20 2,21 2,22 2,23 2,24 2,25 2,26 2,27 2,28 2,29 2,30 2,31 Место на окружната администрација, иако самиот град не припаѓа на округот
  3. 3,0 3,1 3,2 Регионална заедница од посебен вид
   Градски регион Ахен: од 21 октомври 2009
   Регион Хановер: од 1 ноември 2001
   Регионална заедница Сарбрикен: од 1 јануари 2008, претходно од 1 јануари 1974 како Градска заедница Сарбрикен

  ПоврзаноУреди

  НаводиУреди

  1. Translation: European Commission’s Directorate-General for Translation (DGT), Annex 5
  2. Баден-Виртемберг: „Општини во Германија по површина, население и поштенски број на 30 септември 2016 г.“. Сојузна статистичка служба на Германија. 2016.  (германски) состојба 31 декември 2015
   Баварија: „Преглед на состојбата на населението“. Баварска служба за статистика и обработка на податоци. 31 декември 2016.  (германски) состојба 31 декември 2016
   Бранденбург: „Население на Бранденбург по општини и општински заедници] на 31 декември 2016 г.“. Статистичка служба за Берлин и Бранденбург. 31 декември 2015.  (германски) состојба 31 декември 2016
   Хесен: „Население на општините во Хесен“. Статистичка служба на Хесен. јануари 2018.  (германски) Stand 31 декември 2016
   Mecklenburg-Vorpommern: [url=https://www.laiv-mv.de/static/LAIV/Statistik/Dateien/Publikationen/A%20I%20Bev%C3%B6lkerungsstand/A123/2016/A123%202016%2022.xls „Населеност на окрузите, општините и месните заедници во Мекленбург-Западна Померанија на 31 декември 2016 г.“]. Статистичка служба на Мекленбург-Западна Померанија. јануари 2018.  (германски) Stand 31 декември 2016
   Niedersachsen: „Населеност на окрузите, општините и месните заедници во Долна Саксонија на 31 декември 2016“. Служба за статистика и комуникациска технологија на Долна Саксонија. 31 декември 2015.  (германски) состојба 31 декември 2016
   Северна Рајна-Вестфалија: „Населеност на местата“. Статистичка служба на Северна Рајна-Вестфалија. 24 февруари 2018.  (германски) состојба 31 декември 2016
   Рајнска област-Пфалц: „Општини во Германија по население на 31 декември 2016 г.“ (PDF). Сојузна статистичка служба на Германија. 2016.  (германски) состојба 31 декември 2016
   Сар: „Површина и население на 31 декември 2016 г.“ (PDF). Статистичка служба на Сар. јануари 2018.  (германски) состојба 31 декември 2016
   Саксонија: „Тековно население по општини во 2016 г.“ (PDF). Статистичка служба на Саксонија. јули 2016.  (германски) состојба 31 декември 2016
   Саксонија-Анхалт: „Население по општини на 31 декември 2016 г.“ (PDF). Статистичка служба на Саксонија-Анхалт.  (германски) состојба 31 декември 2016
   Шлезвиг-Холштајн: „Население во разните административни единици на Шлезвиг-Холштајн во IV тримесечие на 2016 г.“. Статистичка служба за Хамбург и Шлезвиг-Холштајн.  (германски) состојба 31 декември 2016
   Тирингија: [url=https://statistik.thueringen.de/datenbank/TabAnzeige.asp?GGglied=2&GGTabelle=lk&GGTabelle=gem&GGTabelle=erf&GGTabelle=vg&tabelle=gg000102%7C%7CBev%F6lkerung+der+Gemeinden%2C+erf%FCllenden+Gemeinden+und+Verwaltungsgemeinschaften+nach+Geschlecht&startpage=99&csv=&richtung=&sortiere=&vorspalte=1&tit2=&TIS=&SZDT=&anzahlH=-4&fontgr=12&mkro=&AnzeigeAuswahl=&XLS=&auswahlNr=&felder=2&zeit=2016%7C%7Cs1 „Население по општини, надлежни општини и општински заедници во Тирингија“]. Статистичка служба на Тирингија. јули 2018.  (германски) состојба 31 декември 2016
  3. Сојузна статистичка служба (GENESIS Online), 10 ноември 2009

  Надворешни врскиУреди