Отвори го главното мени

Листа на моментални монарси

список на статии на Викимедија

Ова е листа на моментални монарси кои се шефови на држава.

Содржина

Азиски монарсиУреди

Африкански монарсиУреди

Блискоисточни монархииУреди

Европски монарсиУреди

Океаниски монарсиУреди

Земја Монарх Вид
  Тонга Крал Џорџ Тупоу V Уставен

Во 1980, Шведска станала првата монархија која прогласила еднаква примогенитура, што значи дека најстарото дете на монархот, било женско или машко, е наследник на престолот. По ова истото го направиле шест други кралства (како Холандија во 1983, Норвешка во 1990 и Белгија во 1991).