Отвори го главното мени

Список на кинески филозофи

список на статии на Викимедија

Конфучијански филозофиУреди

 • Конфучиј, највлијателниот кинески филозоф на сите времиња.
 • Менг-це, идеалист кој тврдел дека добротијата е природно својство на човекот.
 • Сјин-це — се отцепил од гледиштата на Менг-це, и тврдел дека моралноста не е вродена, туку научена.
 • Ѕесе
 • Дунг Џунгшу — го вметнал јин-јангот во конфучијански етички рамки.
 • Ванг Манг — цар кој сакал да создаде слога и добросостојба во општеството, но испаднале големи нереди.
 • Гао-це
 • Ванг Фу — се залагал за конфучијанско државно уредување.
 • Ценг-це
 • Џенг Сјуен
 • Јен Јуен

Неоконфучијански филозофиУреди

 • Џоу Дунји — тврдел дека метафизиката и етиката се неодвоиви.
  • Џенг Ји — станал непријател на другите филозофи, и како последица на тоа неговите дела биле забранети.
  • Ченг Хао — брат на Ченг Ји.
  • Џу Сирационалист и предводник на Школата на раководното начело.
 • Хан Ји — претходник на неоконфучијанството, есеист и поет.
 • Лу Џујуен — моралното поведение го гледал како последица на интуитивните увиди во суштината на стварноста.
 • Шао Јунг — се сметал за еден од најголемите ерудити на своето време.
 • Су Ше — истакнат писател од времето на династијата Сунг.
 • Је Ше — ја нагласувал на изучувањето на практични нешта и примената на конфучијанските доктрини во секојдневните проблеми.
 • Џанг Цај — сè се состои од „чи“, и таа вистина објаснува сè.
 • Лај Џеде — го создал знакот тајџиту.
 • Ли Ао

Таоистички филозофиУреди

Будистички филозофиУреди

Моистички филозофиУреди

Легалистички филозофиУреди

ЛогичариУреди

Тешки за категоризирањеУреди

Современи филозофиУреди

ПоврзаноУреди