Лиза Штајер (26 јануари 1888 - 28 август 1928) била шведска балерина и балетски мајстор.

Штајер во 1913 година

Биографија уреди

Штајер се роденила во Стокхолм и била ученик на Гунхилд Росен, Ханс Бек и Мишел Фокин. Таа станала студентка на Кралскиот шведски балет во Кралската шведска опера во 1895 година; фигурантен танчер во 1906 година, втор танчер во 1908 година, врвен танчер во 1913 година (до 1924 година), инструктор на балетот во 1921-1924 година и балетан во 1926-1927 година. Таа исто така била учителка по танц во Драмско студентско училиште за глумците во Кралскиот драмски театар.

Нејзините најпознати улоги биле главниот дел во Силфидерна, Арсиное во Клеопатра, Папилон во Карневал, соло настап на Лебедите, како и разни делови во оперските балети.

Во 1909 година се омажила за поручникот Леополд Тисо.

Наводи уреди