Летна универзијада - 2001

XXI Летна универзијада
Град домаќин Пекинг, НР Кина
Број на држави 165
Број на спортисти 6.757
Број на спортови 12
Број на натпревари над 150
Отворање {{{Отворање}}}
Затворање 1 септември
Стадион Работнички стадион

XXI Летна универзијадауниверзијада одржана од 22 август до 1 септември 2001 во Пекинг, НР Кина.

СпортовиУреди

Освојувачи на медалиУреди

 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   НР Кина (домаќин) 54 25 24 103
2   САД 21 11 13 45
3   Јапонија 14 13 22 49
4   Русија 13 17 18 48
5   Украина 13 13 7 33
6   Италија 8 8 5 21
7   Куба 6 3 2 11
8   Франција 5 2 15 22
9   Обединето Кралство 4 1 4 9
10   Република Кореја 3 10 14 27
11   Полска[1] 3 4 1 8
12   Романија 3 4 0 7
13   Австралија 3 1 1 5
14   Шпанија 2 3 1 6
15   Бразил 2 2 2 6
16   ДНР Кореја 2 1 7 10
17   Чешка 1 4 7 12
18   Германија 1 4 2 7
19   Холандија 1 3 3 7
20   Мексико 1 3 0 4
21   Узбекистан 1 2 2 5
22   Естонија 1 0 2 3
  Југославија 1 0 2 3
24   Словенија 1 0 1 2
  ЈАР 1 0 1 2
26   Мароко 1 0 0 1
  Турција 1 0 0 1
  Кенија 1 0 0 1
  Израел 1 0 0 1
30   Белорусија 0 5 10 15
31   Кинески Тајпеј 0 3 5 8
32   Казахстан 0 3 0 3
33   Канада 0 2 0 2
  Белгија 0 2 0 2
  Португалија 0 2 0 2
35   Швајцарија 0 1 5 6
36   Австрија 0 1 1 2
37   Намибија 0 1 0 1
  Ирска 0 1 0 1
  Азербејџан 0 1 0 1
  Латвија 0 1 0 1
  Грузија 0 1 0 1
43   Унгарија 0 0 5 6
44   Боцвана 0 0 1 2
  Египет 0 0 1 1
  Кипар 0 0 1 1
  Шведска 0 0 1 1
  Хрватска 0 0 1 1
  Тајланд 0 0 1 1
  Словачка 0 0 1 1

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди


  Оваа статија поврзана со Универзијади е никулец. Можете да помогнете со тоа што ќе ја проширите.