Лагарфљотски црв (исландски: Lagarfljótsormurinn) е исландско езерско чудовиште кое наводно живее во езерото Лагарфљот. Прво видување на оваа суштество се случило во 1345 година, а видувањата продолжиле и во 21 век. Последно забележено видување се случило во 2012 година кога е снимено суштество кое плива по езерото. Повеќето луѓе кои го виделе ова суштество зборуваат дека виделе грпка која ѕирка од водата.[1][2] Суштеството наводно е долго околу 12 метари (некои луѓе кажуваат дека грпката која ѕирка од водата е долга како автобус). Во февруари 2012 година објавени се снимки на суштество кое личи на долг црв кој плива низ водата.[3][4] Луѓето кои ја објавиле снимката подоцна изјавиле дека мисле дека тоа бил не жив објект затоа што во текот на снимањето објектот на водата не го менувал правецот и изгледало дека водата го турка, а не дека самото плива.

Лагарфљотски црв
Лагарфљот
Подвидезерско чудовиште
Првпат забележано1345
Последно забележано2012
ЗемјаИсланд
ЖивеалиштеЛагарфљот

Наводи

уреди
  1. East Iceland, Iceland regions, Iceland on the web
  2. "Er þetta Lagarfljótsormurinn?", RÚV 2. февруари 2012
  3. Worm Monster, Season 2, Destination Truth, Sci-Fi Channel, archived at the Wayback Machine 7. февруари 2009.
  4. Sveinn Birkir Björnsson, Chasing Monsters in East-Iceland, The Reykjavík Grapevine 9. мај 2008.

Надворешни врски

уреди
  • Ormurinn í Lagarfljóti from Jón Árnason, Íslenzkar Þjóðsögur og Æfintýri, at Netútgáfan
  • Helgi Hallgrímsson. Lagarfljót, mesta vatnsfall Íslands: staðhættir, náttúra og saga. Reykjavík: Skrudda, 2005. ISBN 978-9979-772-43-9