Куќа на црноглавите

Куќа на црноглавите (латвиски: Melngalvju nams, германски: Schwarzhäupterhaus ) – градба во стариот дел на Рига, Латвија[1]. Оригиналната градба била изградена во првата третина од 14 век за потребите на градските челници и трговци. Таканареченото Братство на црноглавите, еснаф на неженетите германски трговци во Рига, се вдомило во зградата, а во 1713 година добило полна сопственост на истата. Поголеми работи биле изведени во 1580 и 1886 година, кога е додаден најголемиот број на украси.

Куќа на црноглавите
Melngalvju nams
Riga - House of Blackheads.jpg
Куќата на црноглавите
Општи податоци
Стилхоландска ренесанса
ГрадРига
ЗемјаЛатвија
Почната1344
Урната28 јуни 1941, 1948

Германското бомбардирање на 28 јуни 1941 година ја претворил градбата во урнатини, а остатокот бил уништен од Советите во 1948 година. Тековната реконструкција била изведена од 1995 до 1999 година [2]

Поштенска картичка на гравура на Куќата на црноглавите (1891)

НаводиУреди

  1. "House of Blackheads". Municipal Portal of Riga.
  2. "Website of the Blackheads House".