Курдски календар

Курдскиот календар[1][2][3][4][5][6][7] е календар што се користи во регионот Курдистан регион во Ирак заедно со исламскиот и грегоријанскиот календар.[1]

ИсторијаУреди

Почетокот на календарот е означен со Битката во Нинива, освојување на Асирците од страна на Медијците и Вавилонците во 612 година п.н.е.[1][1][4][5] Историски настан во историјата на Курдите што приближно одговара на основањето на Медиската империја.[2]

Иако календарот е официјално усвоен во ирачки Курдистан, неговата употреба е ограничена. Курдите во Иран го користат календарот опширно, бидејќи тој е скоро идентичен со иранскиот календар. Календарот не го користат Курдите во Турција и Сирија бидејќи е поврзан со курдскиот национализам и судири со официјалните државни календари.[7][7]

Детали за курдскиот календарУреди

Календарот е направен да се вклопи во градбите во општеството со тоа што ќе се подели во две сезони (лето и зима). Годината е поделена во четири сезони што се состојат од 12 месеци со секоја недела да има седум дена.[7] Месеците што спаѓаат во летната сезона се долги 31 дена, додека месеците што спаѓаат во зимската сезона се долги 30 дена. Исклучок од ова е последниот зимски месец кој делува како престапна година и затоа варира помеѓу 29 и 30 дена.[7]

Месечни имињаУреди

Имињата за месеците често се изведени од настаните во општеството во тој месец[7][8]

Ред Денови Изворно писмо Романизиран Веројатно значење
1 31 خاکەلێوە Ксакелеве
2 31 گوڵان Гулан Веројатно потекнува од курдскиот збор „Гул“ што значи цвет.
3 31 زەردان Зердан
4 31 پووشپەڕ Пуспер
5 31 گەلاوێژ Гелавеј Именуван по ѕвездата Гелавеј која станува видлива во овој месец.
6 31 خەرمانان Ксерманан Веројатно потекнува од курдскиот збор „Ксерм“ што значи топол.
7 30 ﺑﺊﺮﺍﻥ Беран
8 30 گێزان Ксезан
9 30 ﺳﺎﺮﺍﻦ Саран
10 30 بەفران Бефран Веројатно потекнува од зборот „Бефр“ што значи снег.
11 30 ڕێبەندان Ребендан
12 29/30 ڕەشەمە Решеме

НаводиУреди

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Kirmanj.
 2. 2,0 2,1 Hirschler 2001.
 3. Rafaat.
 4. 4,0 4,1 Elis.
 5. 5,0 5,1 Gunter.
 6. Leary 2005.
 7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 Izady 1992.
 8. Roshani 2004.

БиблиографијаУреди

 • Elis, Hadi (2004-06-20). „The Kurdish demand for statehood and the future of Iraq“. The Journal of Social, Political, and Economic Studies. The Journal of Social, Political, and Economic Studies. 29 (2): 191–209.
 • Gunter, Michael (1995). „The Kurds: A Contemporary Overview/No Friends But the Mountains: The Tragic History of the Kurds/The PKK: A Report on Separatist Violence in Turkey, 1973-1992/The Kurdish Tragedy“. The International Journal of Kurdish Studies. The International Journal of Kurdish Studies. 8 (1/2): 133.
 • Hirschler, K. (2001). „Defining the Nation: Kurdish Historiography in Turkey in the 1990s“. Middle Eastern Studies. Informa UK Limited. 37 (3): 145–166. doi:10.1080/714004406. ISSN 0026-3206.
 • Kirmanj, Sherko (2014-07-15). „Kurdish History Textbooks: Building a Nation-State within a Nation-State“. The Middle East Journal. The Middle East Journal. 68 (3): 367–384. doi:10.3751/68.3.12. ISSN 0026-3141.
 • Leary, Brendan (2005). The future of Kurdistan in Iraq. Philadelphia: University of Pennsylvania Press. ISBN 978-0-8122-1973-9. OCLC 57001883. Leary, Brendan (2005). The future of Kurdistan in Iraq. Philadelphia: University of Pennsylvania Press. ISBN 978-0-8122-1973-9. OCLC 57001883. Leary, Brendan (2005). The future of Kurdistan in Iraq. Philadelphia: University of Pennsylvania Press. ISBN 978-0-8122-1973-9. OCLC 57001883.
 • Rafaat, Aram (2016-03-07). „The fundamental characteristics of the Kurdish nationhood project in modern Iraq“. Middle Eastern Studies. Informa UK Limited. 52 (3): 488–504. doi:10.1080/00263206.2015.1124415. ISSN 0026-3206.
 • Roshani, Dilan. „Kurdish calendar“. Kurdistanica. www.kurdistanica.com. Посетено на 9 мај 2020.