Список на културно наследство на Македонија

Ова е список на објектите прогласени за културно наследство на Македонија според евиденцијата во Регистарот на културно наследство на Управата за заштита на културното наследство на Македонија (УЗКН) заклучно со 30 септември 2014 г. Вкупно за културно наследство се прогласени 1235 објекти и места.

Спомениците се наведени по општини и под населените места (градови и села и сл.) кајшто се наоѓаат.

Општините Аеродром, Арачиново, Богданци, Боговиње, Босилово, Илинден, Кривогаштани, Македонска Каменица, Сопиште, Чешиново-Облешево и Шуто Оризари засега немаат заштитени споменици на културата.

Општина Населено место Објект Слика
Берово Берово Куќа на ул. „Кочо Рацин“ бр. 11
Берово Берово Манастир „Свети Архангел Михаил“ Berovo 2013 (2).JPG
Берово Берово Куќа на ул. „Маршал Тито“ бр. 127
Берово Мачево Археолошко наоѓалиште „Мачевски Чуки“
Пехчево Чифлик Археолошко наоѓалиште „Село“
Битола Битола Стара Битолска Бања
Битола Битола Јени амам
Битола Битола Хераклеја Линкестис Ancientbitola.jpg
Битола Битола Мозаик во Вила Субурбана II
Битола Битола Битолски безистен Безистен Битола.JPG
Битола Битола Зандан куле Кула „Зандан“.JPG
Битола Битола Библиотека „Климент Охридски“ Maticna biblioteka Kliment Ohridski Bitola.jpg
Битола Битола СОУ „Јосип Броз-Тито“ Gimnazija Josip Broz Tito Bitola (3).jpg
Битола Битола Објект на Собранието на Битола, ул. „Славко Лумбарко“ бр. 8 Објект на Собранието на општина Битола, ул.”Славко Лумбарко”бр.8.JPG
Битола Битола Објект на Собранието на општина Битола, ул. „Кирил и Методиј“ бр. 6
Битола Битола Поранешен објект на Народниот музеј
Битола Битола Објект на Заводот за урбанизам Објект на Заводот за урбанизам, ул.”Климент Охридски”бб, Битола.jpg
Битола Битола Куќа на бул. „Први мај“ бр. 21
Битола Битола Куќа на ул. „Христо Ботев“ бр. 7 Kuka na ul.Hristo Botev -Bitola (3).jpg
Битола Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 37 и ул. „Пеце Матичевски“ бр. 31 Kuka na ul Kliment Ohridskibr37 Bitola.jpg
Битола Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 32
Битола Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 38
Битола Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 108 Kuka na ul Kliment Ohridski br108 Bitola (1).jpg
Битола Битола Куќа на ул. „Стив Наумов“ бр. 80
Битола Битола Куќа на ул. „Томаки Димитровски“ бр. 24
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 85
Битола Битола Куќа на ул. „Димитар Илиевски – Мурато“ бр. 1
Битола Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 57
Битола Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 53
Битола Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 22
Битола Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 19
Битола Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 17
Битола Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 44
Битола Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 42
Битола Битола Куќа на ул. „Кирил и Методиј“ бр. 22 Куќа на ул.„Кирил и Методиј“ бр.22.JPG
Битола Битола Куќа на ул. „Кирил и Методиј“ бр. 33 Куќа на ул.„Кирил и Методиј“ бр.33.JPG
Битола Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 22
Битола Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 35
Битола Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 102 Kuka na ul.Kliment Ohridski br102 Bitola (1).jpg
Битола Битола Куќа на ул. „Христо Ботев“ бр. 30
Битола Битола Куќа на ул. „Стево Патако“ бр. 51
Битола Битола Куќа на ул. „Стево Патако“ бр. 35
Битола Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 94 Куќа на ул.„Кл.Охридски“ бр.94.JPG
Битола Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 96 Kuka na ul Kliment Ohridski br96 Bitola (1).jpg
Битола Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 98
Битола Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 100 Kuka na ul.Kliment Ohridski br100,Bitola (1).jpg
Битола Битола Куќа на ул. „Рузвелт“ бр. 16 Куќа на ул.„Рузвелтова“ бр.16.JPG
Битола Битола Куќа на ул. „Елпида Караманди“ бр. 4
Битола Битола Куќа на бул. „Први мај“ бр. 64
Битола Битола Куќа на ул. „Борка Левата“ бр. 6
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 78
Битола Битола Куќа на ул. „11-ти Октомври“
Битола Битола Куќа на ул. „Стево Патако“ бр. 8 Kuka na ul.Stevo Patako br8 Bitola (3).jpg
Битола Битола Куќа на ул. „Караорман“ бр. 9
Битола Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 5
Битола Битола Куќа на ул. „Страшо Пинџур“ бр. 3
Битола Битола Куќа на ул. „Охридска“ бр. 100
Битола Битола Објект „Дом на ЈНА“ Bitola - panoramio (2).jpg
Битола Битола Објект на Стопанска банка Objekt na stopanska banka-filijala Bitola,.jpg
Битола Битола Објект на ОК на СКМ
Битола Битола Објект на поранешната касарна „Стив Наумов“, ул. „Партизанска“ и ул. „Климент Охридски“ (сега ЗЗСК-Битола)
Битола Битола Објект на Митрополијата Objekt na Mitropolijata Bitola002.jpg
Битола Битола Објект на старата
Битола Битола Куќа на ул. Пецо Божиновски” бр. 11 – Меморијален музеј „Стив Наумов“ Memorijalem muzej Stiv Naumov-Bitola (3).jpg
Битола Битола Спомен-музеј
Битола Битола Основно училиште „Кирил и Методиј“ Osnovno uciliste Kiril i Metodij Bitola (2).jpg
Битола Битола Спомен-чешма во дворот на поранешната богословија
Битола Битола Саат-кула Саат кула и фонтана.jpg
Битола Битола Старо градско јадро Staro gradsko jadro Bitola018.jpg
Битола Битола Адвентистичка црква Адвентистичка црква, ул.”Ленинова” бр.37.JPG
Битола Битола Црква „Св. Димитриј“ Crkva Sv.Dimitrie Bitola003.jpg
Битола Битола Црква „Св. Богородица“ Bitolj - crkva svete bogorodice.jpg
Битола Битола Битолска чаршија Čaršija.JPG
Битола Битола Коџа-кади џамија Djamija Kodja Kadi-Bitola (1).jpg
Битола Битола Џамија „Хамза-беј“ Djamija Hamza Bej-Bitola.jpg
Битола Битола Ајдар-кади џамија Hajdar Kadi Mosque (Bitola).jpg
Битола Битола Јени џамија Jeni djamija Bitola (6).jpg
Битола Битола Исак џамија Bitola 037.JPG
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 102 со спомен-плоча за Милтон Манаки 200п
Битола Битола Куќа на ул. „Далматинска“ бр. 18
Битола Битола Куќа на ул. „Славко Лумбарко“ бр. 6 Kuka na ul.Slavko Lumbarko br6 Bitola (3).jpg
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 26 Куќа на ул. “Маршал Тито” бр. 26, Битола 001.jpg
Битола Битола Куќа на ул. „Браќа Мингови“ бр. 5
Битола Битола Куќа на ул. „Кирил и Методи“ бр. 14 Ul.Kiril i Metodij14 Bitola (1).jpg
Битола Битола Куќа на ул. „Титов Велес“ бр. 3 и 5
Битола Битола Куќа на бул. „Први Мај“ бр. 179 и ул. „Браќа Мингови“
Битола Битола Куќа на бул. „Први Мај“ бр. 110 Kuka na bul Prvi maj br110 Bitola,(6).jpg
Битола Битола Куќа на бул. „Први Мај“ бр. 112 Kuka na bul Prvi maj br112,Bitola(9).jpg
Битола Битола Куќа на ул. „Београдска“ бр. 8 Kuka na ul.Beogradska br.8, Bitola (1).jpg
Битола Битола Куќа на ул. „Трст“ бр. 3
Битола Битола Куќа на ул. „Никола Тесла“ бр. 86 Kuka na ul.Nikola Tesla br86 Bitola (3).jpg
Битола Битола Куќа на ул. „Београдска“ бр.21 Kuka na ul.Beogradska br.21, Bitola (1).jpg
Битола Битола Археолошко наоѓалиште „Гургур Тумба“
Битола Битола Куќа на ул. „Добривое Радосављевиќ“ бр. 3 Kuka na Ul. Dobrivoe Radosavljevic br3 Bitola (3).jpg
Битола Битола Куќа на ул. „Добривое Радосављевиќ“ бр. 2
Битола Битола Куќа на ул. „Никола Тесла“ бр. 103 Kuka na ul.Nikola Tesla br103 Bitola (2).jpg
Битола Битола Амбиентална улица „Широк сокак“
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 58
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 56
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 54 Куќа на ул. “Маршал Тито” бр.54, Битола 003.jpg
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 42 Куќа на ул. “Маршал Тито” бр.42, Битола 004.jpg
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 42-а Куќа на ул. “Маршал Тито” бр.42а, Битола 003.jpg
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 52
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 48
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 32
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 34
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 37
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 46
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 65
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 28 Куќа на ул. “Маршал Тито” бр. 28, Битола 001.jpg
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 30
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 42-б
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 41
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 49
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 77
Битола Битола Куќа на ул. „Стерјо Георгиев“ бр. 40
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 43 Куќа на ул. “Маршал Тито” бр. 43, Битола 003.jpg
Битола Битола Куќа на бул. „Први Мај“ бр. 126 и 126-а Kuka na bul Prvi maj br126 Bitola (2).jpg
Битола Битола Куќа на ул. „Солунска“ бр. 268 Куќа на ул.„Солунска“бр.268.JPG
Битола Битола Куќа на ул. „Солунска“ бр. 268
Битола Битола Куќа на бул. „Први Мај“ бр. 53 Kuka na bul Prvi maj br53,Bitola(1).jpg
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 111
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 82
Битола Битола Магаза на ул. „27 март“ бр. 3 и ул. „Добривое Радосављевиќ“ бр. 4 Куќа на ул.„27-ми Март“ бр.3.JPG
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 99 Куќа на ул.”Маршал Тито” бр.99, Битола 005.jpg
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 97 Куќа на ул.„Маршал Тито“ бр.97.JPG
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 84-а Куќа на ул.„Маршал Тито“ бр.84-а.JPG
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 88 Куќа на ул.„Маршал Тито“ бр.88.JPG
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 103 Куќа на ул.„Маршал Тито“ бр.103.JPG
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 105 Куќа на ул.”Маршал Тито” бр.105, Битола 005.jpg
Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 109 Куќа на ул.”Маршал Тито” бр.109, Битола 001.jpg
Битола Битола Куќа на ул. „Добривое Радосавњевиќ“ бр. 6
Битола Битола Станбен објект на ул. „Широк сокак“ бр. 67
Битола Битола Станбен објект на ул. „Широк сокак“ бр. 90
Битола Битола Станбен објект на ул. „Широк сокак“ бр. 61
Битола Битола Станбен објект на ул. „Широк сокак“ бр. 45
Битола Битола Станбен објект на ул. „Широк сокак“ бр. 6
Битола Битола Станбен објект на ул. „Рузвелтова“ бр. 26 Куќа на ул.„Рузвелтова“ бр.26.JPG
Битола Битола Станбен објект на ул. „Рузвелтова“ бр. 7 Куќа на ул.„Рузвелтова“ бр.7.JPG
Битола Битола Станбен објект на ул. „Рузвелтова“ бр. 24 Куќа на ул.„Рузвелтова“ бр.24.JPG
Битола Битола Станбен објект на ул. „Славко Лумбарко“ бр. 3 Куќа на ул.„Славко Лумбарко“ бр.3.JPG
Битола Буково Археолошко наоѓалиште „Тумба“
Битола Велушина Велушка Тумба
Битола Велушина Археолошко наоѓалиште „Света Богородица Пречиста“
Битола Велушина Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Crkva Uspenie na Presveta Bogorodica Velusina (5).jpg
Битола Велушина Манастир „Свети Ѓорѓи“ Dvor na crkvata Sv Georgi Velusina.jpg
Битола Гопеш Црква „Свето Преображение“ Црква Св.Богородица,Гопеш.jpg
Битола Канино Тумба
Битола Крстоар Манастир „Свети Христофор“
Битола Породин Тумба
Битола Рамна Раменска Тумба
Битола Рамна Раменски Грамади
Битола Српци Висои
Битола Српци Грамадиште
Битола Трн Тумба
Битола Цапари Црква „Св. Петка“
Битола Оптичари Тумба
Битола Долно Егри Тумба
Битола Средно Егри Лагитница
Битола Средно Егри Црква „Св. Архангел Михаил“
Битола Маловиште Куќа на Ванку на Папе
Битола Стрежево Кале
Битола Градешница Црква „Св. Димитриј“
Новаци Мегленци Археолошко наоѓалиште „Мегленски Крст“
Новаци Зовиќ Тумба Чебрен
Новаци Кајмакчалан Црква „ Св. Петар“ Sv. Petar na Kajmakčalan.jpg
Могила Могила Тумба
Могила Беранци Црквиште
Македонски Брод Белица Црква „Св. Никола“ Трпезарија на црквата „Св. Никола“ - Белица.jpg
Македонски Брод Бенче Црква „Св. Архангел Михаил“
Македонски Брод Брезница Црква „Успение на Пресвета Богородица“
Македонски Брод Ижиште Црква „Св. Никола“ Црква во село Ижиште.jpg
Македонски Брод Модриште Црква „Св. Атанасиј Велики“ Modrishtacrkva2.jpg
Македонски Брод Здуње Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ во селото Здуње 3.jpg
Македонски Брод Здуње Црква „Св. Петар и Павле“
Македонски Брод Самоков Црква „Св. Атанасиј“
Македонски Брод Требино Црква „Света Богородица“ Bogorodica od Brod 26.JPG
Македонски Брод Требино Црква „Св. Димитриј“ Црква „Св. Димитриј“ - Требино.jpg
Пласница Пласница Црква „Св. Никола“
Валандово Валандово Стакина Чешма
Валандово Валандово Исар Кале Исар Кале Валандово.jpg
Валандово Градец Градиште
Валандово Дедели Каракуш
Валандово Марвинци Исар
Валандово Удово Спомен-костурница Викиекспедиција Бојмија 230.jpg
Виница Виница Виничко кале Виничка тврдина 2.JPG
Виница Виница Горица
Виница Виница Куќа на Ќазим бег
Гевгелија Гевгелија Сува Река
Гевгелија Гевгелија Вардарски Рид Forum 02484.JPG
Гевгелија Гевгелија Гевгелиски амам Stariot Turski Amam vo Gevgelija. jpg.JPG
Гевгелија Гевгелија Железничка станица Град Гевгелија, Македонија 50 - panoramio.jpg
Гевгелија Гевгелија Музеј „Митко Зафиров“
Гевгелија Гевгелија Куќа на ул. „Маршал Тито“ бр. 170
Гевгелија Гевгелија Андреев конак
Гевгелија Гевгелија Библиотека „Гоце Делчев“
Гевгелија Гевгелија Камгов конак
Гевгелија Гевгелија Зграда на Гевгелија Општина Гевгелија (Зградата).JPG
Гевгелија Гевгелија Вила Тина
Гевгелија Гевгелија Гевгелиска чаршија Град Гевгелија, Македонија 18 - panoramio.jpg
Гевгелија Конско Училишна зграда Konjsko, uciliste, 1931.jpg
Гевгелија Миравци Археолошко наоѓалиште „Градишор/Мрамор“
Гевгелија Прдејци Археолошко наоѓалиште „Бистерна“
Гевгелија Прдејци Археолошко наоѓалиште „Ветка Црква“
Гевгелија Смоквица Црква „Св. Димитриј“ Викиекспедиција Бојмија 115.jpg
Гевгелија Смоквица Агова чешма
Дојран Стар Дојран Дојрански амам
Дојран Стар Дојран Саат-кула Саат Кулата во Стар Дојран.jpg
Дојран Стар Дојран Црква „Св. Илија“ St. Elijah Church - Dojran (4).jpg
Дојран Нов Дојран Археолошка целина (населба и некропола) „Топлец“
Гостивар Гостивар Спомен-костурница
Гостивар Гостивар Куќа на ул. „Кочо Зази“ бр. 85
Гостивар Гостивар Куќа на ул. „Иво Рибар Лола“ бр. 80
Гостивар Гостивар Бегова куќа Жолтата куќа - Гостивар.jpg
Гостивар Гостивар Куќа на ул. „Слободан Поповски“ бр. 1
Гостивар Гостивар Саат-кула Clock Tower in Gostivar.jpg
Гостивар Равен Археолошко наоѓалиште „Кале“
Врапчиште Врапчиште Градиште
Маврово и Ростуше Битуше Куќа на партизанската печатница „Гоце Делчев“ Партизанска печатница „Гоце Делчев“ - Битуше.jpg
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Партенија Зографски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Ѓорѓи Пулевски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Иљо Ванковски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Митре и Велимир Чанговски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Иљо Ванковски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Пејчин Томовски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Иљо и Стрезо Цубалевски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Велимир Гиновски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Глигор Тулевски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Милош и Динго Меловски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Нико и Славко Филиповски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Алекса Муратовски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Трајче Чапаровски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Митре Тортевски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Мане Шулевски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Косто Шаклевски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Ристе и Блаже Миловски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Симон Поповски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Петре Лукановски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Методија Секуловски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Кузе Фрчковски Куќа с.Галичник фам. Фрчковски.JPG
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Јаков Денковски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Дамјан Голчевски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Јаков Тримчески
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Ѓорѓи Чалчевски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Василко и Трајан Крцковски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Петре и Миле Желчевски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Јосе Пљачковски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Ристе Чоланчески
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Доксим и Ефто Чадловски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Ѓорѓе Карановски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Борис и Томо Бундалевски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Иљо Филиповски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Меле Граорковски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Ристе Бужаровски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Ристе и Никола Ванковски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Кире Томовски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Веле Венковски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Никола Николовски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Ѓорѓи и Деспот Филиповски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Ладе и Веле Лакински
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Јаков и Васе Бундовски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Кире Крцковски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Никола Куковски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Доксе Љоновски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Јован Муратовски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Славко Брезовски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Тодор и Русе Миц(к)овски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Меле и Ристе Куцуловски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Павле Цинцаровски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Динго Чаловски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Борис и Трајче Филиповски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Русе Геговски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа (Галичник) Тофе Кецкаровски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Блаже Шотаровски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Деспот и Мето Чаловски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Кузе и Вељо Чаловски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Стрезо Бундовски
Маврово и Ростуше Галичник Куќа на Јован Синокаповски
Маврово и Ростуше Галичник Галичник Куќа во Галичник 102.jpg
Маврово и Ростуше Јанче Куќа на Јован Негриовски
Маврово и Ростуше Јанче Куќа на Илија Тортевски
Маврово и Ростуше Јанче Куќа на Биљали Амдија
Маврово и Ростуше Јанче Куќа на Осман Имери - Бојаџи
Маврово и Ростуше Јанче Куќа на Петко Деспотовски
Маврово и Ростуше Јанче Куќа на Лиман Суљоски
Маврово и Ростуше Јанче Куќа на Усни Амзовски и Шефкија Суљовски
Маврово и Ростуше Јанче Куќа на Лидија Лиман
Маврово и Ростуше Ростуше Бигорски манастир 200п
Маврово и Ростуше Ростуше Куќа – сопственици Василко и Трајан Круковски
Маврово и Ростуше Ростуше Стара болница Викиекспедиција Река 49.jpg
Маврово и Ростуше Кичиница Рурална целина Кичиница Kičinica (2).jpg
Маврово и Ростуше Лазарополе Црква „Св. Ѓорѓи“ Church of St. George in Lazaropole.JPG
Маврово и Ростуше Никифорово Археолошко наоѓалиште „Борче/Свети Пантелејмон“
Маврово и Ростуше Селце Црква „Св. Илија“ Црквата во Селце.jpg
Маврово и Ростуше Тресонче Црква „Св. Петар и Павле“ Црквата Свети Петар и Павле - с. Тресонче.JPG
Маврово и Ростуше Тресонче Црква „Св. Никола“ Црквата „Св. Никола“ - с. Тресонче.JPG
Дебар Дебар Нов амам
Дебар Дебар Стар амам Debarski banji, mineralni, 1920ti.jpg
Дебар Дебар Куќа на ул. „ЈНА“ бр. 33
Дебар Дебар Куќа на ул. „Петре Поповски“ бр. 9
Дебар Дебар Куќа на ул. „Лиман Каба“ бр. 22
Дебар Дебар Куќа на ул. „Црн Дрим“ бр. 32
Дебар Дебар Куќа на ул. „Братство – единство“ бр. 31
Дебар Дебар Куќа на ул. „Здравко Чочковски“ бр. 226
Дебар Дебар Куќа на ул. „Црн Дрим“ бр. 26
Дебар Дебар Куќа на ул. „Павле Чиковски“ бр. 221
Дебар Дебар Куќа на ул. „Јордан Зафировски“ бр. 9
Дебар Дебар Црква „Св. Петка“ Sv. Petka vo Debar (3).JPG
Дебар Дебар Инќар џамија „Инкјар џамија“ 03.jpg
Дебар Гари Рурална целина Гари Во Гари 3.jpg
Дебар Рајчица Црква „Св. Варвара“ Sv.Varvara-Rajchica-MK.JPG
Дебар Рајчица Рајчки манастир Manastirot vo Rajcica 16.JPG
Дебар Џепиште Римска црква
Центар Жупа Горенци Горенички мост
Центар Жупа Коџаџик Меморијален центар „Коџаџик“ Ali Riza Efendi memorial house in Kodzadzik, Macedonia.JPG
Делчево Драмче Црква „Св. Архангел Михаил“ Arhangelmihail6.jpg
Делчево Разловци Црква „Св. Константин и Елена“ Поглед на црквата во Разловци.jpg
Делчево Селник Црква „Св. Петка“ Црква „Св. Петка“ во село Селник (3).jpg
Демир Хисар Журче Амбар
Демир Хисар Журче Журчевски манастир 67 1 монастырь Журче.jpg
Демир Хисар Обедник Влашки гробишта
Демир Хисар Слепче Црква „Св. Јован Претеча“ ManastirSlepce.JPG
Демир Хисар Смилево Историска целина Muzej Smilevo.jpg
Демир Хисар Жван Топлички манастир Топлички манастир.jpg
Демир Хисар Жван Црква „Св. Димитриј“
Демир Хисар Жван Црква „Св. Петка“ Викиекспедиција Железник Дополнителни 06.jpg
Демир Хисар Слоештица Црква „Св. Атанасиј“
Демир Хисар Вирово Стопанска целина, стопански објекти – валавици Викиекспедиција Железник 137.jpg
Демир Хисар Железнец Рурална целина село Железнец Викиекспедиција Железник 55.jpg
Кавадарци Полошко Црква „Свети Ѓорѓи“ Sveti gjorgi.JPG
Кавадарци Ваташа Спомен-куќа на Страшо Пинџур
Кавадарци Ваташа Споменик на 12-те ваташки младинци
Кавадарци Ваташа Моклишки манастир
Кавадарци Дабниште Црква „Св. Богородица“
Кавадарци Драдња Црква „Св. Никола“
Кавадарци Дреново Црква „Св. Богородица“ - Дреново
Кавадарци Кавадарци Маркова кула Маркова кула в Кавадарци на стара османска картичка.jpg
Кавадарци Кавадарци Куќа на ул. „Браќа Џунови“ бр. 12
Кавадарци Ресава Археолошко наоѓалиште „Градот“
Росоман Манастирец Средновековна кула
Кичево Кичево Китино Кале Китино кале.jpg
Кичево Кичево Спомен-костурница Spomen-kosturnica u Kičevu.JPG
Кичево Кичево Куќа на НОБ
Кичево Кичево Музеј „Западна Македонија во НОВ“ Kichevo X11.JPG
Кичево Кичево Куќа на ул. „Маршал Тито“ бр. 58
Кичево Кичево Куќа на ул. „29-ти Ноември“ бр. 32
Кичево Кичево Куќа на ул. „Тане Целески“ бр. 19–21
Кичево Кичево Станбен објект на ул. „Јанко Михајловски“ бр. 11–13
Кичево Кичево Кичевска чаршија
Кичево Лазаровци Црква „Св. Ѓорѓи“
Кичево Подвис Стара училишна зграда Викиекспедиција во Копачка 268.jpg
Кичево Цер Археолошко наоѓалиште „Црквиште/Зад Забел“
Кичево Цер Спомен-гробница на Христо Узунов Викиекспедиција во Копачка 12.jpg
Кичево Цер Црква „Мицеви“
Кичево Цер Црква „Св. Никола“ Викиекспедиција во Копачка 07.jpg
Кичево Цер Црква „Св. Спас“
Кичево Цер Црква „Св. Петка“ Викиекспедиција во Копачка 45.jpg
Кичево Манастирско Доленци Кичевски манастир Church of the Presentation of the Theotokos Kičevo Monastery 01.JPG
Кичево Јагол Доленци Археолошко наоѓалиште „Суви Ливади“
Кичево Миокази Градиште
Кичево Вранештица Св. Илија
Кичево Вранештица Св. Ѓорѓи
Кичево Длапкин Дол Св. Ѓорѓи
Кичево Вранештица Археолошко наоѓалиште „Чукаре
Кочани Кочани Средновековна кула Srednovekovna kula kocani.jpg
Кочани Кочани Саат-кула Srednovekovna kula vo Kocani1.jpg
Кочани Кочани Споменик на слободата Spomenik kocani.JPG
Кочани Костин Дол Стопанска целина, стопански објекти на воден погон
Зрновци Мородвис Мородвис
Кратово Коњух Црква „Св. Ѓорѓи“ Св. Ѓорѓи-Коњух (Транупара) 11.jpg
Кратово Кратово Кула „Симиќева“
Кратово Кратово Кула „Асад“
Кратово Кратово Хаџи Костова кула Kratovo vo 2010 (67).JPG
Кратово Кратово Крстева кула Една од кулите во Кратово.JPG
Кратово Кратово Емин-бегова кула
Кратово Кратово Златкова кула
Кратово Кратово Куќа на ул. „Коце Харалампиев“ бр. 1, ул. „Јосиф Даскалов“ бр. 58
Кратово Кратово Куќа на ул. „Христијан Тодоровски – Карпош“ бр. 1
Кратово Кратово Куќа на ул. „Јосиф Даскалов“ бр. 5
Кратово Кратово Куќа на ул. „Јосиф Даскалов“ бр. 56
Кратово Кратово Куќа на ул. „Јосиф Даскалов“ бр. 80
Кратово Кратово Куќа на ул. „Јосиф Даскалов“ бр. 61
Кратово Кратово Куќа на ул. „Јосиф Даскалов“ бр. 59
Кратово Кратово Куќа на ул. „Јосиф Даскалов“ бр. 66
Кратово Кратово Куќа на ул. „Планинска“ бр. 17
Кратово Кратово Куќа на ул. „Глигор Пазавански“ бр. 17
Кратово Кратово Куќа на ул. „Глигор Пазавански“ бр. 22
Кратово Кратово Куќа на ул. „Гоце Делчев“ (или „Ѓуро Салај“) бр. 4
Кратово Кратово Куќа на ул. „Цветко Танев“
Кратово Кратово Гровчански Мост
Кратово Кратово Чаршиски Мост
Кратово Кратово Јокчиски Мост Јокширски мост и куќа со традиционална градба во Кратово.JPG
Кратово Кратово Радин Мост Радин Мост во Кратово 1.JPG
Кратово Кратово Горен Мост
Кратово Кратово Аргулички Мост Аргулички мост.JPG
Кратово Кратово Ајдучка чаршија
Кратово Кратово Стар ан
Кратово Кратово Црква „Св. Јован Крстител“ Задната страна на црквата „Св. Јован Крстител“ - Кратово.jpg
Кратово Кратово Соколова куќа
Кратово Шлегово Камени споменици околу Гробјанската црква „Свети Никола“ Шлегово (6).JPG
Кратово Шопско Рудари Црква „Св. Никола“
Крива Паланка Варовиште Осоговски манастир View of Osogovo Monastery, Macedonia.JPG
Крива Паланка Дурачка Река Валавици на Дурачка река
Крива Паланка Крива Паланка Куќа на ул. „Никола Тесла“ бр. 13
Крива Паланка Крива Паланка Многуаголна крепост
Крива Паланка Крива Паланка Црква „Св. Димитриј“ St-Dimitar-of-Kriva-Palanka.jpg
Крива Паланка Трново Црква „Св. Никола“ Поглед на црквата „Св. Никола“ во селото Трново.jpg
Ранковце Милутинце Градиште
Ранковце Опила Градиште
Ранковце Псача Црква „Св. Никола “ ЕкспедицијаРанковце82.jpg
Ранковце Гиновци Црква „Св. Никола “
Ранковце Петралица Црква „Св. Ѓорѓи“ Црква Свети Ѓорѓи село Петралица.jpg
Крушево Алданци Градиште
Крушево Бучин Стар Мост
Крушево Крушево Куќа на Никола Карев
Крушево Крушево Куќа на Крушевската Република
Крушево Крушево Работилница за оружје Krushevo - bullet foundry - P1100249.JPG
Крушево Крушево Споменик „Илинден“ Ilinden-spomenikot.jpg
Крушево Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 4
Крушево Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 14
Крушево Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 27
Крушево Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 32
Крушево Крушево Куќа на ул. „Нико Доага“ бр. 67
Крушево Крушево Куќа на ул. „Нико Доага“ бр. 56
Крушево Крушево Куќа на ул. „Нико Доага“ бр. 68
Крушево Крушево Куќа на ул. „Нико Доага“ бр. 65
Крушево Крушево Куќа на ул. „Нико Доага“ бр. 52
Крушево Крушево Куќа на ул. „Нико Доага“ бр. 55
Крушево Крушево Куќа на ул. „Партизанска“ бр. 28
Крушево Крушево Куќа на ул. „Партизанска“ бр. 30
Крушево Крушево Куќа на ул. „Партизанска“ бр. 38
Крушево Крушево Куќа на ул. „Партизанска“ бр. 6
Крушево Крушево Куќа на ул. „Манчу Матак“ бр. 34
Крушево Крушево Куќа на ул. „Манчу Матак“ бр. 32
Крушево Крушево Куќа на ул. „Манчу Матак“ бр. 28
Крушево Крушево Куќа на ул. „Тома Никле“ бр. 16
Крушево Крушево Куќа на ул. „Тома Никле“ бр. 18
Крушево Крушево Куќа на ул. „Илинденска“” бр. 100
Крушево Крушево Куќа на ул. „Илинденска“” бр. 101
Крушево Крушево Куќа на ул. „Таки Бербер“ бр. 17
Крушево Крушево Куќа на ул. „Таки Бербер“ бр. 16
Крушево Крушево Куќа на ул. „Питу Гули“ бр. 29
Крушево Крушево Куќа на ул. „Питу Гули“ бр. 1
Крушево Крушево Куќа на ул. „Благој Целев“ бр. 28
Крушево Крушево Куќа на ул. „Благој Целев“ бр. 15
Крушево Крушево Куќа на ул. „Мише Ефтимов“ бр. 63
Крушево Крушево Куќа на ул. „Никола Ѓурковиќ“ бр. 11
Крушево Крушево Куќа на ул. „Шула Мина“ бр. 34
Крушево Крушево Куќа на Градскиот Народен Комитет
Крушево Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 13
Крушево Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 29
Крушево Крушево Куќа на ул. „8-ми Септември“ бр. 23
Крушево Крушево Куќа на ул. „Нико Доага“ бр. 66
Крушево Крушево Куќа на ул. „Благој Целев“ бр. 25
Крушево Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 15
Крушево Крушево Куќа на ул. „Мише Ефтим“ бр. 20
Крушево Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 22
Крушево Крушево Иконостасот од црквата „Св. Јован Крстител“
Крушево Крушево Спомен-куќа на Тоше Проески Memorial complexes 12.jpg
Крушево Крушево Дом на културата „Наум Наумовски – Борче“ Kruševo - panoramio (7).jpg
Крушево Крушево Музеј на НОВ
Крушево Белушино Црква „Св. Никола“
Куманово Куманово Црква „Св. Никола“ Sv.Nikola-kambanarija-Kumanovo.JPG
Куманово Куманово Спомен-костурница „Спомен костурница“ 04.jpg
Куманово Куманово Куќа на ул. „Моша Пијаде“ бр. 138
Куманово Куманово Куќа на Христијан Тодоровски – Карпош
Куманово Куманово Споменик на Револуцијата Spomenik na Revolucijata.JPG
Куманово Куманово Татар Синан Бег џамија Татар Синан Бег Џамија“ 18.jpg
Куманово Довезенце Црква „Вознесение Христово“
Куманово Табановце Џамија Коџа Мехмед Бег Tabanovce-Mosque-B&W.jpg
Липково Матејче Жеглиговски манастир Oltar Matejče.jpg
Липково Матејче Црква „Св. Ѓорѓи“
Старо Нагоричане Младо Нагоричане Зебрњак Зебрњак, Старо Нагоричане 07.jpg
Старо Нагоричане Младо Нагоричане Костоперска Карпа Викиекспедиција Козјачија 183.jpg
Старо Нагоричане Младо Нагоричане Црква „Св. Ѓорѓи Победоносец“ Црква „Св. Ѓорѓи Победоносец“ - Младо Нагоричане 4.jpg
Старо Нагоричане Младо Нагоричане Црква „Св. Петка“ Црква „Св. Петка“ - Младо Нагоричане 2.jpg
Старо Нагоричане Старо Нагоричане Црква „Св. Ѓорѓи“ Викиекспедиција Козјачија 056.jpg
Старо Нагоричане Старо Нагоричане Забелски манастир Црква „Успение на Пресвета Богородица“ во Забелскиот манастир 4.jpg
Старо Нагоричане Кокино Кокино Kokino opservatorija.JPG
Старо Нагоричане Челопек Црква „Св. Троица“
Старо Нагоричане Жегљане Црква „Св. Ѓорѓи“ Викиекспедиција Козјачија 128.jpg
Старо Нагоричане Орах Црква „Св. Никола и Св. Ѓорѓи“ Church of St.George and St. Nikolas (village Orah).jpg
Старо Нагоричане Стрезовце Црква „Св. Никола“ Црква „Св. Никола“ во селото Стрезовце.jpg
Неготино Долни Дисан Археолошко наоѓалиште „Два Гроба“
Неготино Неготино Саат-кула 200п
Неготино Неготино Споменик на Револуцијата
Демир Капија Демир Капија Археолошка целина „Демир Капија“
Демир Капија Демир Капија Мелница „Бошава“
Демир Капија Демир Капија Хидроцентрала „Дошница“
Демир Капија Демир Капија Стопанска целина „Винарска визба“
Охрид Охрид Воска амам
Охрид Охрид Ески амам
Охрид Охрид Антички театар Ohrid amphitheatre.jpg
Охрид Охрид Археолошко наоѓалиште „Гробница-Видобишта“
Охрид Охрид Археолошко наоѓалиште „Козлук“
Охрид Охрид Манчевци Манчевци (7).JPG
Охрид Охрид Хермелија (Охрид) („Габавци“, „Патерица“, „Амбарџица“)
Охрид Охрид Археолошко наоѓалиште „Свети Еразмо“
Охрид Охрид Археолошко наоѓалиште „Краѓулевци“
Охрид Охрид Галерија на икони Blagovestenie.jpg
Охрид Охрид Гроб на Глигор Прличев Гробот на Григор Прличев.jpg
Охрид Охрид Куќа на Христо Узунов Куќата на Христо Узунов.JPG
Охрид Охрид Спомен могила на Славеј Планина
Охрид Охрид Куќа на Глигор Прличев Ohrid Parlichev house.jpg
Охрид Охрид Заедничка гробница на паднатите борци во НОБ
Охрид Охрид Спомен-плоча на паднатите професори и ученици во НОБ од охридската гимназија
Охрид Охрид Куќа со спомен-плоча на ул. „Климентска“ бр. 75
Охрид Охрид Спомен-плоча на карпата кај „Баирот“
Охрид Охрид Дрво „Кочеџик“ во комплексот „Св. Климент“
Охрид Охрид Куќа на Кадри Шех
Охрид Охрид Куќа на ул. „Коста Рацин“ бр. 31
Охрид Охрид Куќа на ул. „Нада Филева“ бр. 54
Охрид Охрид Куќа на ул. „Нада Филева“ бр. 52
Охрид Охрид Куќа на ул. „Нада Филева“ бр. 26
Охрид Охрид Куќа на ул. „Стив Наумов“ бр. 14
Охрид Охрид Куќа на ул. „Маршал Жуков“ бр. 38
Охрид Охрид Куќа на ул. „Маршал Жуков“ бр. 31
Охрид Охрид Куќа на ул. „Маршал Толбухин“ бр. 1
Охрид Охрид Куќа на ул. „Маршал Толбухин“ бр. 2
Охрид Охрид Куќа на ул. „Свети Климент“ бр. 21
Охрид Охрид Куќа на ул. „Цар Самоил“ бр. 44
Охрид Охрид Куќа на ул. „Цар Самоил“ бр. 50
Охрид Охрид Куќа на ул. „Цар Самоил“ бр. 62 Куќата на Робевци во целост.jpg
Охрид Охрид Куќа на ул. „Цар Самоил“ бр. 59
Охрид Охрид Куќа на ул. „Цар Самоил“ бр. 67
Охрид Охрид Куќа на ул. „Страшо Пинџур“ бр. 2
Охрид Охрид Куќа на ул. „Страшо Пинџур“ бр. 20
Охрид Охрид Куќа на ул. „Кеј Маршал Тито“ бр. 3
Охрид Охрид Куќа на ул. „7-ми Ноември“ бр. 29 Куќа во Охрид 02.JPG
Охрид Охрид Куќа на МАНУ Robevci 01.JPG
Охрид Охрид Работничко училиште Ohrid X (66).JPG
Охрид Охрид Музеј на Словенска писменост Старо Климентово училиште 01.JPG
Охрид Охрид Стар град Ohrid architecture 4.JPG
Охрид Охрид Саат-кула Охридската Саат Кула.JPG
Охрид Охрид Самуилова тврдина Tvrdinata i znameto.JPG
Охрид Охрид Теќе „Зејнел Абедин Паша“ Xhamia e Zejnel Abedin Pashës në Ohër 6.JPG
Охрид Охрид Турбе на Синан Челеби „Синан Челеби“ 01.jpg
Охрид Охрид Црква „Св. Климент и Пантелејмон“ St.-Panteleymon-Ohrid.JPG
Охрид Охрид Црква „Св. Богородица Челница“ Св. Богородица Челница 03.JPG
Охрид Охрид Црква „Св. Кузман и Дамјан“ Мал Св. Врачи 01.JPG
Охрид Охрид Црква „Св. Димитриј“ 24 2 храм св вмч Димитрия.jpg
Охрид Охрид Црква „Св. Богородица Болничка“ Ohrid - Bolnička - P1100813.JPG
Охрид Охрид Црква „Св. Никола Болнички“ Sv. Bogorodica Bolnicka.jpg
Охрид Охрид Црква „Пресвета Богородица Перивлептос“ 24 1 храм Богородица Перивлепта.jpg
Охрид Охрид Црква „Св. Климент Охридски“ Mal Sv. Kliment 04.JPG
Охрид Охрид Црква „Св. Јован Канео“ Jovan Kaneo.jpg
Охрид Охрид Црква „Св. Света Софија“ St.-Sophia-Ohrid.jpg
Охрид Охрид Црква „Св. Константин и Елена“ Crkva Sv. Car Konstantin i Carica Elena, Ohrid, Macedonia.JPG
Охрид Охрид Црква „Св. Богородица Каменско“ The main entrance of St. Mary Assumption Kamensko Church, Ohrid, Macedonia.JPG
Охрид Охрид Црква „Св. Никола Геракомија“ Sv. Nikola Gerakomija 03.jpg
Охрид Охрид Црква „Св. Никола Арбанашки“
Охрид Охрид Црква „Св. Никола Чудотворец“ Church of St Nicholas the Wonderworker in Ohrid 4.JPG
Охрид Охрид Алипашина џамија Ohrid - downtown - P1100792.JPG
Охрид Охрид Ајдарпашина џамија Xhamia e Hajdar Pashës në Ohër 1.JPG
Охрид Охрид Хаџидургт-пашина џамија HDR Ohrid.jpg
Охрид Охрид Хаџихамза-пашина џамија Ohrid - downtown - P1100787.JPG
Охрид Охрид Охридско природно и културно-историско подрачје
Охрид Охрид Охридско Кале/Горни Сарај Ohrid Fortress 1918 Foto.jpg
Охрид Охрид Базилика „Плаошник“ Plaošnik 06.jpg
Охрид Охрид Археолошко наоѓалиште „Свети Ѓорѓи“ кај Студенчишта Ранорхистијанска базилика, арх локалитет Св. Ѓорѓи Студенчишта 04.jpg
Охрид Охрид Археолошко наоѓалиште „Плаошник“ Plaosnik i ezero.jpg
Охрид Охрид Црква „Св. 40 Севастиски Маченици“ Sts. Forty Martyrs of Sebaste Church in Ohrid 03.jpg
Охрид Охрид Куќа на ул. „Цар Самоил“ бр. 55
Охрид Охрид Куќа на ул. „Цар Самоил“ бр. 30 Ohrid, basta mestskeho opevneni.jpg
Охрид Охрид Црква „Големи Свети Врачи“ Golemi Vrači Ohrid (1).jpg
Охрид Охрид Магаза на ул. „Димче Маленко“ бр. 12
Охрид Охрид Куќа на ул. „7-ми Ноември“ бр. 1 03526-Ohrid (15632163133).jpg
Охрид Охрид Куќа на ул. „7-ми Ноември“ бр. 5
Охрид Охрид Куќа на ул. „Димитар Влахов“ бр. 35
Охрид Охрид Куќа на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 112 Ohrid Center 3.jpg
Охрид Охрид Куќа на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 48
Охрид Охрид Куќа на ул. „7-ми Ноември“ бр. 3
Охрид Охрид Магаза на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 104 и 106 Town of Ohrid - panoramio - Colin W (1) Crop 2.jpg
Охрид Охрид Магаза на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 41 и 43 Ohrid, street 2 Crop.jpg
Охрид Охрид Магаза на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 102 Ohrid (1).JPG
Охрид Охрид Куќа на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 4
Охрид Охрид Куќа на ул. „Кеј Маршал Тито“ бр. 1 Ohrid X (48).JPG
Охрид Охрид Магаза на ул. „Цар Самоил“ бр. 8 и 10 Magaza on 8-10 Tsar Samuil Street, Ohrid.jpg
Охрид Охрид Куќа на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 66
Охрид Охрид Куќа на ул. „Димитар Влахов“ бр. 37
Охрид Охрид Магаза на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 5
Охрид Охрид Магаза на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 16
Охрид Охрид Куќа на ул. „Гоце Делчев“ бр. 167
Охрид Охрид Куќа на ул. „Кеј Маршал Тито“ бр. 5
Охрид Охрид Архитектонски објект на ул. „Нада Филева“ Св.Сава,Охрид.jpg
Охрид Охрид Црква „Св. Георгиј“ Sv.Gjorgjia-Ohrid.jpg
Охрид Охрид Црква „Св. Никола“ Crkva Sv.Nikola-Ohrid.jpg
Охрид Студенчишта Базилика Студенчишта Studenchishta Mosaic.JPG
Охрид Велестово Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Church-Velestovo.JPG
Охрид Коњско Црква „Св. Стефан“ Св. Стефан-2016 (23).JPG
Охрид Љубаништа Манастир „Св. Наум“ MonastryStNaum.JPG
Охрид Пештани Црква „Св. Богородица Пештанска“ Freska-Bogorodica Peštanska.jpg
Охрид Пештани Залив на Коските Museum on Water 4 (by Pudelek), Ohrid.JPG
Охрид Долно Лакочереј Црква „Св. Еразмо“
Охрид Долно Лакочереј Археолошко наоѓалиште „Кулиште – Градиште“
Охрид Трпејца Црква „Св. Богородица“ Manastir sv. Zaum - panoramio.jpg
Охрид Лескоец Црква „Вознесение Христово“ Црквата Св. Наум Охридски Лескоец 03.jpg
Охрид Косел Споменик Рашанец, Прентов Мост
Охрид Косел Црква „Св. Никола“
Охрид Косел Археолошко наоѓалиште „Градиште“ - Косел
Охрид Куратица Гробница на паднатите борци во НОБ
Дебрца Белчишта Споменик на слободата, братството и единството на бригадите Spomenik palim borcima-Belcista.jpg
Дебрца Белчишта Основно училиште
Дебрца Белчишта Куќа со спомен-плоча
Дебрца Велмеј Археолошко наоѓалиште „Кутлина – Блато“
Дебрца Велмеј Црква „Св. Богородица Пречиста Ќелија“ Church of St Bogorodica Kelia-Velmej.jpg
Дебрца Врбјани Црква „Св. Ѓорѓи“
Дебрца Врбјани Споменик на паднатите борци од НОБ Vrbjani spomenik na NOB borci.jpg
Дебрца Годивје Црква „Св. Ѓорѓи“
Дебрца Горно Средоречие Археолошко наоѓалиште „Зла Страна“
Дебрца Злести Црква „Св. Богородица“
Дебрца Издеглавје Црква „Св. Никола“
Дебрца Лешани Црква „Сите Светители“ Викиекспедиција Дебарца 98.jpg
Дебрца Лешани Лешанска воденица
Дебрца Оздолени Црква „Св. Ѓорѓи“ Викиекспедиција Дебарца 191.jpg
Дебрца Слатино Основно училиште
Дебрца Сливово Спомен-чешма
Дебрца Црвена Вода Основно училиште
Дебрца Турје Црква „Св. Богородица“
Дебрца Горенци Археолошко наоѓалиште „Сува Чешма, Три Чељусти, Вртуљка“
Дебрца Горенци Требеништа (некропола) Trebenishta mask Grave 1.JPG
Дебрца Горенци Требенишко Кале
Прилеп Прилеп Амам
Прилеп Прилеп Турска бања Турска бања - Прилеп 2.JPG
Прилеп Прилеп Куршумли ан Prilep, Macedonia (FYROM) - panoramio (4).jpg
Прилеп Прилеп Комплекс Варош Prilep odozgora.jpg
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Блаже Крсточанец“ бр. 1
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Блаже Крсточанец“ бр. 3 - за налани
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Блаже Крсточанец“ бр. 5
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Блаже Крсточанец“ бр. 2
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „29-ти Ноември“ бр. 14
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „29-ти Ноември“ бр. 12
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „29-ти Ноември“ бр. 10
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „29-ти Ноември“ бр. 11
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „29-ти Ноември“ бр. 5
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „29-ти Ноември“ бр. 3
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „29-ти Ноември“ бр. 4
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Рампе Стојаноски“ бр. 25
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Рампе Стојаноски“ бр. 23
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 11
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 13
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 15
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 19 за трукерај
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 19 – касапница
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 21
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 23
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 23а
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 25
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 25а
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 33
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 27
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 35
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 37
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 5
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 7
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 9
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 17
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Херој Карпош“ бр. 17
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Херој Карпош“ бр. 3
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Херој Карпош“ бр. 7
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Херој Карпош“ бр. 15
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Херој Карпош“ бр. 19
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Херој Карпош“ бр. 21
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Херој Карпош“ бр. 23
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Херој Карпош“ бр. 27
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Херој Карпош“ бр. 1
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Херој Карпош“ бр. 13
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 23
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 22
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 13
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 15
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 16
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 17
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 18
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 19
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 11
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 9
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 20
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 21
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 34
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 32
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 30
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 24
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 7
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 17
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 16
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 24
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 25
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 9
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 12
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 13
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 14
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 15
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 23
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 22
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 29
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 30
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 21
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 28
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 20
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 27
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 19
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 26
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Орце Николов“ бр. 15
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Орце Николов“ бр. 13
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Орце Николов“ бр. 11
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Орце Николов“ бр. 10
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Орце Николов“ бр. 9
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Орце Николов“ бр. 6
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Орце Николов“ бр. 1
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Орце Николов“ бр. 2
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Орце Николов“ бр. 3
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Орце Николов“ бр. 4
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Орце Николов“ бр. 5
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Караорман“ бр. 21
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Караорман“ бр. 19
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Караорман“ бр. 15
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Караорман“ бр. 17
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Караорман“ бр. 23
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Караорман“ бр. 24
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Караорман“ бр. 31
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Караорман“ бр. 25
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Караорман“ бр. 18
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Караорман“ бр. 38
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Караорман“ бр. 36
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Караорман“ бр. 32
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Караорман“ бр. 38
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 10/а
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 10
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 3
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 11
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 4
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 12
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 5
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 14
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 6
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 18
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 7
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 20
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 8
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 22
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 1
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 9
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Стив Наумов“ бр. 2
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Стив Наумов“ бр. 5
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Стив Наумов“ бр. 6
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Стив Наумов“ бр. 7
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Стив Наумов“ бр. 8
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Стив Наумов“ бр. 9
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Стив Наумов“ бр. 11
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Стив Наумов“ бр. 14
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Стив Наумов“ бр. 15
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Стив Наумов“ бр. 18
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Стив Наумов“ бр. 19
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Стив Наумов“ бр. 21
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Стив Наумов“ бр. 25
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Стив Наумов“ бр. 12
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Стив Наумов“ бр. 12а
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Цветан Димов“ бр. 6 (Прилеп)Дуќан на ул. „Цветан Димов“ бр. 6
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Цветан Димов“ бр. 6а
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Цветан Димов“ бр. 2
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 78
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 47
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 60
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 48
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 70
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 52
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 49
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 54
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 62
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 64
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 70
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 72
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 50
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 66
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 56
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 76
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 74
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 68
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 58
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 52
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 45
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 43
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 35
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 37 – продавница
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 37 - фризерски салон
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 39
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 33
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 31
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 14
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Ленинова“ бр. 114
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Орце Николов“ бр. 6
Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 33
Прилеп Прилеп Куќа на Кузман Јосифоски – Питу
Прилеп Прилеп Могила на непобедените Могила на непобедените во Прилеп.jpg
Прилеп Прилеп Саат кула Islamic religious buildings 27.JPG
Прилеп Прилеп Прилепска чаршија
Прилеп Прилеп Чарши џамија Bazaar Mosque , Čarši Džamija Prilep 3.jpg
Прилеп Прилеп Скршена џамија
Прилеп Прилеп Меморијален музеј „11 Октомври“ Меморијален музеј “11-ти Октомври 1941“ IMG 4856.jpg
Прилеп Прилеп Маркови Кули Маркови - кули - Прилеп.JPG
Прилеп Варош Црква „Св. Никола“ Frescos from St. Nicholas of Varoš 0103.JPG
Прилеп Варош Црква „Св. Димитриј“ Црква "Св. Димитрија", Варош.jpg
Прилеп Варош Црква „Св. Атанасиј“ Црква Св. Атанас, Варош, Прилеп IMG 4703.jpg
Прилеп Варош Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ Црква “Св. Богородица Пречиста“.jpg
Прилеп Варош Црква „Св. Петар и Павле“ Црква Св.Петар и Павле, Варош-Прилеп.jpg
Прилеп Варош Црква „Св. Архангел Михаил“ Sv. Arhangel, Varoški.jpg
Прилеп Прилеп Црква „Св. Благовештение“ Црква “Благовештение“.jpg
Прилеп Прилеп Згради на Заводот за заштита на спомениците на културата и музеј – Прилеп “НУ ЗЗСК и МУЗЕЈ ПРИЛЕП“.jpg
Прилеп Дабница Трескавец Treskavec-MKD.JPG
Прилеп Чепигово Стибера
Прилеп Бешиште Чебренски манастир Monastery St. Dimitrija Solunski - Cebren near Zovic.jpg
Прилеп Манастир Манастирски манастир Поглед на задниот дел на манастирот „Св. Никола“ - Манастир.jpg
Прилеп Манастир Црква „Св. Богородица“
Долнени Слепче Манастир Слепче со манастирската црква „Свети Никола“ и конаците
Долнени Зрзе Зрзески манастир Zrze Monastery.jpg
Долнени Зрзе Црква „Св. Никола“ Црква „Св. Никола“ - Зрзе 6.jpg
Долнени Костинци Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ Црква Рождество на Пресвета Богородица - Костинци 01.JPG
Долнени Дебреште Градиште
Долнени Небрегово Спомен дом „Блаже Конески“ Спомен дом на Блаже Конески 3.jpg
Долнени Житоше Црква „Св. Атанасиј Житоечки“
Пробиштип Лесново Лесновски манастир Поглед на Лесновскиот манастир.jpg
Пробиштип Злетово Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Sv. Bogorodica od Zletovo 13.JPG
Пробиштип Злетово Црква „Св. Трифун“
Радовиш Радовиш Радовишко Кале
Радовиш Радовиш Куќа на Ристо Консулов
Радовиш Радовиш Црква „Св. Илија“
Радовиш Радовиш Радовишко турбе
Конче Конче Црква „Св. Стефан“ ЕкспедицијаЛакавичко 90.jpg
Ресен Асамати Ружин Гроб
Ресен Болно Родна куќа на Мито Богоевски
Ресен Јанковец Куќа во Јанковец
Ресен Ресен Ресенски сарај Сарај, Ресен 04.jpg
Ресен Ресен Татарчева куќа
Ресен Голем Град Црква „Св. Петар
Ресен Курбиново Црква „Св. Ѓорѓи“ Kurbinovo 1.jpg
Ресен Коњско Село Коњско
Ресен Сливница Сливнички манастир Slivnicki-Manastir-MKD.jpg
Ресен Грнчари Црква „Св. Илија“
Ресен Брајчино Црква „Св. Петка“ Викиекспедиција Преспа 99.jpg
Свети Николе Амзабегово Археолошко наоѓалиште „Барутница“
Свети Николе Буриловци Црква „Св. Никола“ Sv. Nikola - Burilovci oltar freska 5.jpg
Свети Николе Горобинци Археолошко наоѓалиште „Руг Баир“
Свети Николе Свети Николе Стара општинска зграда
Лозово Ѓуземелци Црква „Св. Ѓорѓи“
Студеничани Горно Количани Старо училиште
Студеничани Маркова Сушица Црква „Св. Никола Николимуки“ Sv. Nikola Nikolimuki - Markova Sušica 04.JPG
Студеничани Маркова Сушица Марков манастир Marko-Monastery-church.jpg
Петровец Дивље Црква „Успение на Пресвета Богородица“
Петровец Катланово Маркови Кули Markovi Kuli - Letevci 1.jpg
Петровец Блаце Црква „Св. Георги Победоносец“ Sv.Georgi-s.Blace-MK.JPG
Сарај Матка Црква „Св. Андреја“ St.andrea crop.jpg
Сарај Матка Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Црква Св. Богородица - Матка.jpg
Сарај Глумово Спомен-гробница на паднатите борци
Сарај Шишево Шишевски манастир Sv.Nikola-Shishevo.jpg
Сарај Шишево Црква „Св. Атанасиј“ Crkva-Sv.Atanasij-Shishevo.jpg
Сарај Сарај Хусеин-шахова џамија Hüseyin Şah Mosque in Saraj.jpg
Чучер-Сандево Кучевиште Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ Црква „Св. Спас“ - Кучевиште.jpg
Чучер-Сандево Кучевиште Кучевишки манастир Кучевишки манастир 2.jpg
Чучер-Сандево Побожје Побошки манастир Побошки манастир 2.jpg
Чучер-Сандево Побожје Црква „Св. Петка“ Црква „Св. Петка“ - Побожје.jpg
Чучер-Сандево Бањане Црква „Св. Богородица“
Чучер-Сандево Бањане Црква „Св. Илија“
Чучер-Сандево Бањане Црква „Св. Ѓорѓи“ Црква „Св. Ѓорѓи“ - Бањани 5.jpg
Чучер-Сандево Горњане Црква „Св. Никита“
Чучер-Сандево Бразда Бразданска гробница Arheo Park in Brazda (29).JPG
Чучер-Сандево Чучер-Сандево Куќа на Александар Урдаревски - Станко Спомен-куќа на Александар Урдаревски.jpg
Чучер-Сандево Чучер-Сандево Споменик на Александар Урдаревски - Станко Споменик на Александар Урдаревски.jpg
Зелениково Таор Археолошко наоѓалиште „Тули“
Зелениково Зелениково Археолошко наоѓалиште „Слатина“
Зелениково Зелениково Црква „Св. Ѓорѓи“ Crkva Sv. Gorgi-Gradovci-MK.JPG
Гази Баба Булачани Црква „Успение на Пресвета Богородица“
Гази Баба Булачани Турски гробишта
Гази Баба Гази Баба Турбе на кралската ќерка Gazi Baba 07.05 (38).jpg
Гази Баба Гази Баба Чешма на ул. „Челопек“
Гази Баба Гази Баба Турбе на Ашик Челеби
Гази Баба Раштак Црква „Вознесение Христово“ Царски двери - Св. Спас (Раштак) 01.jpg
Бутел Бутел Комплекс „Партизански гробишта“
Бутел Љубанци Манастир „Св. Никола“
Бутел Љубанци Црква „Св. Никола“
Бутел Љуботен Црква „Св. Никола“
Бутел Радишани Црква „Св. Никола“ Crkva-Sv.Nikola-Radisani-MK.JPG
Бутел Радишани Црква „Св. Ѓорѓи“ Crkva-Sv.Gjrogji-Radishani-MK.JPG
Ѓорче Петров Орман Археолошко наоѓалиште „Брест“
Ѓорче Петров Кучково Црква „Св. Ѓорѓи“ Kučkovki manastir (11).jpg
Карпош Бардовци Хавзипашини конаци Havzipasini konaci-Porta.jpg
Карпош Горно Нерези Црква „Св. Пантелејмон“ Church of St. Panteleimon (Nerezi).jpg
Карпош Злокуќани Скупи
Карпош Карпош Куќа на ул. „Кнез Хацон“ бр. 2
Карпош Карпош Спомен-гробница на Кузман Јосифовски - Питу
Карпош Карпош Државен архив на Република Македонија – Одделение Скопје Arhiv Skopje.JPG
Кисела Вода Драчево Археолошко наоѓалиште „Пеленица“
Кисела Вода Скопје Куќа на ул. „Ѓорѓи Димитров“ бр. 37
Центар Скопје Стара нова бања Остатоци од амамот „Стара нова бања“.jpg
Центар Скопје Остатоци од амам кај Султан-муратова џамија
Центар Скопје Даут-пашин амам Skopje-Daut Pashin Hamam.jpg
Центар Скопје Ѓулчилер амам Остатоци од Ѓулчилер (Шенѓул) амам.jpg
Центар Скопје Чифте амам National Artgallery of Republic of Macedonia (Skopje).JPG
Центар Скопје Куршумли ан Kurshumli-An-Skopje-MK.JPG
Центар Скопје Сули ан Suli han.JPG
Центар Скопје Капан ан Капан ан 2.jpg
Центар Скопје Скопски аквадукт Skopski-Akvadukt-MK.jpg
Центар Скопје Куќа на ул. „Илинденска“ бр. 53
Центар Скопје Куќа на ул. „Пајко Маало“ бр. 14
Центар Скопје Куќа на ул. „Славеј Планина“ бр. 2
Центар Скопје Куќа на ул. „Охридска“ бр. 4
Центар Скопје Куќа на ул. „8-ма Ударна Бригада“ бр. 22
Центар Скопје Куќа на ул. „150“ бр. 15
Центар Скопје Куќа на ул. „178“
Центар Скопје Стара турска пошта Зграда на Старата турска пошта во Скопје.jpg
Центар Скопје Ристиќева палата Risticpalace.JPG
Центар Скопје Куќа на ул. „Првомајска“ бр. 41
Центар Скопје Куќа на ул. „Севастополска“ бр. 5
Центар Скопје Куќа на ул. „Цетинска“ бр. 2
Центар Скопје Споменик на паднатите борци
Центар Скопје Споменик на Гоце Делчев Goce Delcev Sk.jpg
Центар Скопје Турбе на Југит-паша
Центар Скопје Вилаетски конак „Уќумат“ Зграда на Вилаетскиот конак „Уќумат“ во Скопје.jpg
Центар Скопје Феудална кула Feudalna Kula Skopje 02.JPG
Центар Скопје Камен мост Stonebridgeskopje.JPG
Центар Скопје Саат-кула Saat Kula-Sultan Muratova Dzamija -Skopje (27).JPG
Центар Скопје Скопско Кале Spomenik palim borcima-Belcista.jpg
Центар Скопје Адем баба-теќе
Центар Скопје Рифаи теќе
Центар Скопје Дебар Маало Wood monument in Debar Maalo in Skopje.jpg
Центар Скопје Централно градско подрачје II
Центар Скопје Црква „Св. Спас“ Skopje $ (60).JPG
Центар Скопје Црква „Св. Димитар“ St. Demetrious Church (Skopje) (18).JPG
Центар Скопје Скопска чаршија Skopje OldBazaar.jpg
Центар Скопје Џамија Худаверди
Центар Скопје Џамија Хаџи Балабан Џамија Хаџи Балабан во Скопје.jpg
Чаир Скопје Џамија Хатунџук
Центар Скопје Џамија Дуќанџик Џамија Дуќанџик.jpg
Центар Скопје Иса-бегова џамија Isa bey mosque skopje 10.jpg
Центар Скопје Џамија Кебир Мехмед Челеби
Центар Скопје Мурат-пашина џамија Џамија „Мурат Паша“ 09.jpg
Центар Скопје Алаџа џамија Isak Bey Turbe Aladja Mosque Skopje.JPG
Центар Скопје Јахја-пашина џамија Јахја-паша.jpg
Центар Скопје Султан-муратова џамија Skopje, razglednica so Sultan Muratova dzamija, 1931.jpg
Центар Скопје Мустафа-пашина џамија Mustafa-pasina.png
Центар Скопје Турбе на Исхак-бег Турбе на Исхак-бег (2016).jpeg
Центар Скопје Турбе на Шејх Медах баба Остатоци од гробот на Јигит-паша.jpg
Центар Скопје Комплекси од станбени објекти кај Султан-муратова џамија
Центар Скопје Кури чешма
Центар Скопје Чешма на улица „110“
Центар Скопје Чешма кај Стара нова бања
Центар Скопје Зграда на музејот на македонската борба Skopje - Museum of the Macedonian Struggle.jpg
Центар Скопје Зграда на Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ НУБСК-Поглед.jpg
Центар Скопје Зграда на Државниот архив на Република Македонија
Центар Скопје Зграда на Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“
Центар Скопје Зграда на „Вардар филм“
Центар Скопје Спомен-куќа на Мајка Тереза Спомен куќа на Мајка Тереза 17.jpg
Центар Скопје Зграда на Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ Bibl Braka Miladinovci.jpg
Центар Скопје Зграда на Музејот на Македонија Museum of Macedonia 11.jpg
Центар Скопје Зграда на Музејот на современа уметност Muzej na sovremenata umetnost - Skopje (2).jpg
Чаир Скопје Соук чешма
Чаир Скопје Топанска чешма
Чаир Скопје Куќа на ул. „Јајце“ бр. 146
Чаир Скопје Куќа на Јашар-бег
Струга Враништа Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ 01.jpg
Струга Горна Белица Црква „Св. Петка“ Црква Св. Петка (Параскева) во Горна Белица.JPG
Струга Калишта Црква „Св. Атанасиј“ Sv.Atanasij, Kalista,Struga.jpg
Струга Калишта Црква „Св. Богородица“ со Калишки манастир Св. Богородица Калишка-15 (22).JPG
Струга Октиси Археолошко наоѓалиште „Вајтос“
Струга Октиси Црква „Св. Никола“ и комплексот на ранохристијанската базилика
Струга Радожда Црква „Св. Архангел Михаил“ Church st. Arhangel Mihail in Radozda.jpg
Струга Радолишта Цигански Гроб
Струга Струга Теќе „Халвети“
Струга Струга Куќа на ул. „Гоце Делчев“ бр. 13
Струга Струга Куќа на ул. „Гоце Делчев“ бр. 13
Струга Струга Куќа на ул. „Гоце Делчев“ бр. 33
Струга Струга Куќа на ул. „Гоце Делчев“ бр. 60
Струга Струга Куќа на ул. „Гоце Делчев“ бр. 62
Струга Струга Куќа на ул. „Гоце Делчев“ бр. 64
Струга Струга Куќа на ул. „Гоце Делчев“ бр. 66
Струга Струга Куќа на ул. „Гоце Делчев“ бр. 82
Струга Струга Куќа на ул. „Гоце Делчев“ бр. 84
Струга Струга Куќа на ул. „Браќа Миладинови“ бр. 1
Струга Струга Куќа на ул. „Браќа Миладинови“ бр. 14
Струга Струга Куќа на ул. „Браќа Миладинови“ бр. 16
Струга Струга Куќа на ул. „Браќа Миладинови“ бр. 18
Струга Струга Куќа на ул. „Браќа Миладинови“ бр. 30
Струга Струга Куќа на ул. „Браќа Миладинови“ бр. 32
Струга Струга Куќа на ул. „Браќа Миладинови“ бр. 36
Струга Струга Куќа на ул. „Нико Нестор“ бр. 5
Струга Струга Куќа на ул. „Нико Нестор“ бр. 7
Струга Струга Куќа на ул. „Нико Нестор“ бр. 46
Струга Струга Куќа на ул. „Нико Нестор“ бр. 48
Струга Струга Куќа на ул. „27 Март“ бр. 15
Струга Струга Куќа на ул. „27 Март“ бр. 21
Струга Струга Куќа на ул. „Димче Кошарко“ бр. 42
Струга Струга Црква „Св. Ѓорѓи“ Struga - panoramio (16).jpg
Струга Струга Архитектонски објект на ул. „Партизанска“
Струга Струга Oбразовен комплекс на ул. „Партизанска“ бр. 4“
Струга Струга Џамија Мустафа Челеби
Струга Делогожди Базилика „Св. Илија“ Mosaic in St. Elijah church in Delogoždi 02.gif
Струга Корошишта Латинска Црква
Вевчани Вевчани Костојчинов вир, Костојчинова валавица и Костојчинова воденица
Вевчани Вевчани Куќа на Коруновци
Вевчани Вевчани Куќа на Дуцкиновци
Вевчани Вевчани Куќа на Костојчиновци
Вевчани Вевчани Куќа на Ќитановци
Вевчани Вевчани Куќа на Пешиновци
Вевчани Вевчани Куќа на Пешиновци
Вевчани Вевчани Куќа на Калајџиевци
Вевчани Вевчани Куќа на Гоговци
Вевчани Вевчани Куќа на Даскаловци
Вевчани Вевчани Куќа на Поповци
Струмица Струмица Црква „Св. Петнаесет тивериополски маченици“ Sts. 15 Martyrs of Tiveriopolis (2).jpg
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 10
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 12
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 17
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 1
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 28б
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 23
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 23а
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 24
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 32
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 13
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 6
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 9
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 21
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 25б
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 25в
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 21
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 14
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 22
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 7
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 16 Струмица - Р. Македонија , Strumica - R. of Macedonia - panoramio (6).jpg
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 20
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 36
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 34
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 40
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 3
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 31
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 11
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 27
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 15
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 18
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 30
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 28
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 38
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 5
Струмица Струмица Дуќан на ул. „Маршал Тито“ бр. 26
Струмица Струмица Струмичко Кале Czar’s Towers (10).jpg
Струмица Струмица Маркови кули
Струмица Струмица Кула
Струмица Струмица Стара турска пошта Old house in Strumica (3).JPG
Струмица Струмица Куќа на ул. „Тошо Арсов“ бр. 23
Струмица Струмица Куќа на ул. „Тодор Чучков“ бр. 10
Струмица Струмица Куќа на ул. „Тодор Чучков“ бр. 8
Струмица Струмица Куќа на ул. „Тодор Чучков“ бр. 14
Струмица Струмица Куќа на ул. „Кирил и Методиј“ бр. 59 - 61
Струмица Струмица Куќа на ул. „Кирил и Методиј“ бр. 59 - 61
Струмица Струмица Куќа на ул. „Кирил и Методиј“ бр. 65
Струмица Струмица Куќа на ул. „Кирил и Методиј“ бр. 73
Струмица Струмица Куќа на ул. „Кирил и Методиј“ бр. 41 Old house in Strumica (2).JPG
Струмица Струмица Зејни-бегов конак
Струмица Струмица Куќа на ул. „Први мај“ бр. 1
Струмица Струмица Куќа на ул. „Ванчо Прке“ бр. 2
Струмица Струмица Куќа на ул. „Страшо Пинџур“ бр. 1
Струмица Струмица Куќа на ул. „Тодор Чучков“ бр. 16
Струмица Струмица Зграда на Собранието на Струмица Strumica X (28).JPG
Струмица Струмица Хотел „Српски крал“ Strumica X (29).JPG
Струмица Струмица Црква „Св. Кирил и Методиј“ Црква “Св. Кирил и Методиј”, Струмица 01.JPG
Струмица Струмица Орта џамија Орта џамија.jpg
Струмица Струмица Мачук Machuk - Strumica.JPG
Струмица Струмица Струмичка чаршија Strumička čaršija 01.jpg
Струмица Струмица Стар театар „Антон Панов“
Струмица Струмица Библиотека „Благој Јанков - Мучето“ Струмица - Р. Македонија, Strumica - R. of Macedonia - panoramio.jpg
Струмица Струмица Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј во Струмица Institute for protection of cultural monuments and Museum - Strumica.JPG
Струмица Струмица Спомен-дом на култура „Благој Јанков Мучето“ Струмица - Р. Македонија , Strumica - R. of Macedonia СПОМЕН КУЌА НА НАРОДНИОТ ХЕРОЈ БЛАГОЈ ЈАНКОВ МУЧЕТО - panoramio.jpg
Струмица Вељуса Вељушки манастир 72 2 монастырь Велюса.jpg
Струмица Вељуса Куќа на Пееви Old house in Veljusa (2).JPG
Струмица Вељуса Куќа бр. 261
Струмица Вељуса Куќа бр. 228
Струмица Водоча Водочки манастир Манастир Водоча 10.JPG
Струмица Банско Црква „Св. 40 Севастиски Маченици“
Ново Село Ново Село Воденица за обработка на ориз
Ново Село Барбарево Црвено Поле
Василево Требичино Црква „Св. Петка“ St. Petka Church (Trebičino) (2).jpg
Тетово Тетово Чифте амам Star Amam Tetovo (9).JPG
Тетово Тетово Тетовско Кале Тетовско Кале (53).JPG
Тетово Тетово Куќа на ул. „Кузман Јосифовски-Питу“ бр. 130
Тетово Тетово Куќа на ул. „Гоце Делчев“ бр. 93
Тетово Тетово Куќа на ул. „Браќа Миладинови“ бр. 164
Тетово Тетово Куќа на ул. „Браќа Миладинови“ бр. 166
Тетово Тетово Куќа на ул. „Браќа Миладинови“ бр. 111
Тетово Тетово Куќа на ул. „Браќа Миладинови“ бр. 93
Тетово Тетово Куќата на Јовановци Historic buildings 82.jpg
Тетово Тетово Куќа на Ѓоце Стојчевски Historic buildings 68.JPG
Тетово Тетово Мост на реката Пена Historic architectural facility 16.jpg
Тетово Тетово Арабати баба-теќе Sersem-ali.jpg
Тетово Тетово Шарена џамија Tetovo Bunte Moschee.jpg
Тетово Тетово Алимбегова куќа Historic architectural facility 37.JPG
Тетово Џепиште Римска црква
Теарце Џепиште Стара џамија
Теарце Лешок Црници
Теарце Лешок Два Бреста
Теарце Лешок Гроб на Кирил Пеjчиновиќ Christian religious buildings 2.jpg
Теарце Лешок Црква „Успение на Пресвета Богородица“ St.Mother of God in Lešok.JPG
Теарце Лешок Црква „Св. Атанасиј“ St. Athanasius in Lešok.JPG
Теарце Непроштено Црква „Св. Архангел Михаил“
Теарце Слатино Археолошко наоѓалиште „Долги Грм/Коларица“
Брвеница Челопек Црква „Св. Никола“ Sv. Nikola od Celopek 03.JPG
Желино Желино Желински мост Želino 02.JPG
Јегуновце Сиричино Црква „Св. Петка“
Јегуновце Беловиште Градиште
Јегуновце Орашје Орашко Кале Орашко Кале 02.jpg
Велес Велес Партизански гробишта
Велес Велес Куќа на Васил Главинов
Велес Велес Спомен-костурница Споменик Костурница - Велес 02.jpg
Велес Велес Куќа на ул. „Јован Алабакот“ бр. 1
Велес Велес Куќа на ул. „Јован Алабакот“ бр. 3
Велес Велес Куќа на ул. „Јован Алабакот“ бр. 5
Велес Велес Куќа на ул. „Јован Алабакот“ бр. 7
Велес Велес Куќа на ул. „Јован Алабакот“ бр. 8
Велес Велес Куќа на ул. „Јован Алабакот“ бр. 10
Велес Велес Куќа на ул. „Максим Горки“ бр. 73
Велес Велес Куќа на ул. „Петар Михов“ бр. 3
Велес Велес Куќа на ул. „Јордан Хаџи Константинов-Џинот“ бр. 7
Велес Велес Куќа на ул. „Владимир Назор“ бр. 34
Велес Велес Куќа на ул. „Коле Цветков“ бр. 15
Велес Велес Црква „Св. Ѓорѓи“
Велес Велес Црква „Св. Димитриј“ Црква “Св.Димитрие”, Велес (2).jpg
Велес Велес Црква „Св. Никола“ Црква “Св.Никола”, Велес.jpg
Велес Велес Црква „Св. Марко“
Велес Велес Црква „Св. Спас“
Велес Велес Црква „Св. Пантелејмон“ St Panteleimon Church Veles.jpg
Велес Велес Саат-кула Clock tower (Veles) X2.JPG
Велес Велес Велешка тврдина
Велес Велес Фазил Ахмет-пашина џамија
Велес Велес Куќа на ул. „9-ти Ноември“ бр. 54
Градско Горно Чичево Чичевски манастир 200п
Градско Градско Стоби Stobi baptisterium.jpg
Градско Свеќани Црква „Св. Атанасиј“
Чашка Војница Црква „Св. Атанасиј“ Црквата „Св. Атанасиј“ во село Војница (2).jpg
Чашка Горно Врановци Куќа - седиште на Президиумот на АСНОМ
Чашка Горно Врановци Куќа - седиште на Главниот Штаб - печатница
Чашка Горно Врановци Куќа - седиште на Централниот Комитет
Чашка Горно Врановци Џамија
Чашка Горно Врановци Село Горно Врановци како целина
Чашка Богомила Спомен-куќа на Петар Поп Арсов Спомен-куќата на Петар Поп Арсов.jpg
Чашка Мокрени Црква „Св. Никола“ Селската црква во Мокрени.jpg
Чашка Папрадиште Црква „Св. Петар и Павле“ Црквата „Св. Петар и Павле“ во Папрадиште (2).jpg
Штип Штип Штипска тврдина Isarot-Štip 12.JPG
Штип Штип Штипски безистен Безистен (Штип).jpg
Штип Штип Куќа на Михајло Апостолски
Штип Штип Куќа на Славчо Стојменски
Штип Штип Куќа на Ванчо Прќе
Штип Штип Куќа на ул. „Страшо Пинџур“ бр. 15
Штип Штип Куќа на ул. „Љубен Иванов“ бр. 11
Штип Штип Куќа на ул. „Маршал Тито“
Штип Штип Куќа на ул. Маршал Тито бр. 40
Штип Штип Куќа на ул. „Тошо Арсов“ бр. 2
Штип Штип Куќа на ул. „Тошо Арсов“ бр. 4
Штип Штип Куќа на ул. „Тошо Арсов“ бр. 8
Штип Штип Куќа на ул. „Маршал Тито“ бр. 2
Штип Штип Емир Ќучук Султанов мост
Штип Штип Саат-кула Саат-кула-Штип.jpg
Штип Штип Црква „Св. Атанасиј“ Štip 44.JPG
Штип Штип Црква „Св. Спас“
Штип Штип Црква „Св. Јован Крстител“ Sv. Jovan Krstitel Štip 3.jpg
Штип Штип Црква „Св. Архангел Михаил - Фитијата“ Sv. Arhangel Mihail vo Štip 8.JPG
Штип Штип Црква „Св. Никола“ Sv. Nikola - Štip 2.JPG
Штип Штип Џамија Хусамедин Паша Husa Medin Pasha Mosque in Štip.jpg
Штип Штип Административна зграда - банка
Штип Штип Куќа на ул. Маршал Тито бр. 40
Штип Штип Куќа на ул. Маршал Тито бр. 18
Штип Штип Куќа на ул. Маршал Тито бр. 20
Штип Штип Куќа на ул. „Тошо Арсов“ бр. 68
Штип Штип Куќа на ул. „Тошо Арсов“ бр. 62
Штип Ново Село Црква „Св. Троица“ Sv. Troica - Novo Selo cropp.jpg
Штип Штип Митрополија на Брегалничката епархија
Штип Штип Училишна зграда
Штип Штип Магаза на ул. „Иво Рибар Лола“ бр. 54
Штип Штип Еврејски гробишта
Штип Штип Објект на ул. Гоце Делчев бр. 7
Штип Штип Објект на ул. Гоце Делчев бр. 3
Штип Штип Објект на ул. Гоце Делчев бр. 31
Штип Штип Објект на ул. Гоце Делчев бр. 33
Штип Штип Објект на ул. Гоце Делчев бр. 41
Штип Штип Објект на ул. Гоце Делчев бр. 45
Штип Штип Објект на ул. Гоце Делчев бр. 55
Штип Штип Објект на ул. Гоце Делчев бр. 57
Штип Штип Универзитетска библиотека „Гоце Делчев“
Штип Стар Караорман Археолошко наоѓалиште „Балабаница“
Штип Стар Караорман Археолошко наоѓалиште „Орлови Чуки“
Штип Стар Караорман Археолошко наоѓалиште „Крушки“
Штип Ново Село Куќа на ул. „Крсте Мисирков“ бр. 12
Штип Ново Село Куќа на ул. „Крсте Мисирков“ бр. 69
Штип Ново Село Куќа на ул. „Крсте Мисирков“ бр. 14