Култура (издавачка куќа)

(Пренасочено од Култура (издавач))

Култура — македонска издавачка куќа со седиште во Скопје.

Култура
Kultura.gif
Основана 1945
Жанр Издавање на книги
Земја на потекло Македонија Македонија
Локација Скопје

ИсторијатУреди

„Култура“ е основана во 1945 година и таа е најстарата издавачка куќа во Република Македонија. Издавачката куќа била приватизирана во 2000 година.

Организација и менаџментУреди

Во текот на работењето на издавачката куќа „Култура“, директорската функција ја извршувале:

Во различни периоди од работата на издавачката куќа, функцијата главен уредник ја извршувале:

Како уредници во „Култура“ работеле:

 • Глигор Крстески[6]
 • Ленче Милошевска[7]

Седиштето на „Култура“ се наоѓа на следнава адреса: Бул. „Св. Климент Охридски“ 68а, Скопје.[2]

„Култура“ во своја сопственост има две книжарници. Едната од нив се наоѓа во центарот на Скопје и важи за една од најрепрезентативните книжарници во Република Македонија. Оваа издавачка куќа соработува со повеќе приватни книжарници во државата, а свој книжарски простор имала и на Економскиот факултет во Скопје.

Изданија на КултураУреди

Каталогот на „Култура“ опфаќа голем број наслови:

1945-1959Уреди

1960-1969Уреди

Библиотека „Светска и југословенска проза и поезија“Уреди

Библиотека „Луѓе и настани“Уреди

Библиотека „Современа лирика“Уреди

Во рамките на библиотеката „Детска радост“ биле објавени следниве книги:[18]

Библиотека „Детска радост“Уреди

Во рамките на библиотеката „Детска радост“ биле објавени следниве книги:[20]

1970-1979Уреди

1980-1989Уреди

1990-1999Уреди

2000-2009Уреди

2010-2019Уреди

НаводиУреди

 1. Џани Родари, Приказни по телефон. Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1993.
 2. 2,0 2,1 2,2 Оливера Николова, Девојките на Марко. Скопје: „Култура“, 2001.
 3. Таки Фити, Економија. Скопје: Култура, 2014.
 4. Марк Твен, Том Соер. Скопје: Култура, 1963.
 5. Марко Цепенков, Силјан штркот. Култура, Скопје, 2001.
 6. Марк Твен, Том Соер. Култура, Скопје, 1963.
 7. Марко Цепенков, Силјан штркот. Култура, Скопје, 2001.
 8. „Библиографија на делата на Славко Јаневски“, во: Славко Јаневски, Коренот на стеблото ја надминува мерата на нивните разуми, Скопје: Темплум, 2014, стр. 133-136.
 9. 9,0 9,1 Георги Господинов, Природен роман. Скопје: Темплум, 2003, стр. 21.
 10. 10,0 10,1 „Библиографија на поетските книги“ во: Блаже Конески, Птици врз кои ноќта и денот се делат: стоте песни, Скопје: Темплум, 2014, стр. 159.
 11. Марк Твен, Том Соер. Скопје: Култура, 1963.
 12. А. Д. Мунд, Минхаузен, Скопје: Култура, 1964.
 13. „Божин Павловски - Хронологија“, во: Божин Павловски, Дува (петто издание). Скопје: Мисла, 1981.
 14. Михаил Шолохов, Донски раскази, Скопје: Култура, 1965.
 15. Н. В. Гогољ, Тарас Буљба, Скопје: Култура, 1966.
 16. Кирил Пејчиновиќ, Слово за празниците, Скопје: Култура, 1968.
 17. Џек Лондон, Повик на дивината, Кулстура, Скопје, 1963.
 18. Васко Попа, Поезија (избор). Скопје: Култура; Београд: Нолит, 1968.
 19. Тадеуш Ружевич, Поезија (избор), Скопје: Култура, 1965.
 20. Јунак над јунаци, Култура, Скопје, 1967.
 21. Марк Твен, Том Соер. Скопје: Култура, 1973.
 22. 22,0 22,1 Георги Господинов, Природен роман. Скопје: Темплум, 2003, стр. 20.
 23. Христо Андонов-Полјански, Гоце Делчев и неговото време, Скопје: Култура, 1978.
 24. Ернест Хемингвеј, Преку реката и во шумата, Скопје: Мисла, Култура, Македонска книга, Наша книга, 1979.
 25. Иван Цанкар, На пругорнината, Скопје: Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга, 1983.
 26. Иво Андриќ, Мостот на Дрина, Скопје: Мисла, Македонска книга, Култура, 1984.
 27. Славко Јаневски, Девет керубинови векови, Скопје: Култура, 1986.
 28. Александар Стојановски, Иван Катарџиев, Данчо Зографски, Михаило Апостолски, Историја на македонскиот народ, Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1988.
 29. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991.
 30. 30,0 30,1 „Белешка за авторот“, во: Иван Додовски, Големиот куфер, Темплум, Скопје, 2005, стр. 95-96.
 31. Таки Фити, Економија - Основи на економијата (4. издание), Скопје: Култура, 2014.

Надворешни врскиУреди