Крингл домен

Крингл домените се автономни белковински домени кои се склопуваат во големи петелки, стабилизирани со три дисулфидни врски. Овие се важни кај интеракциите протеин–протеин со факторите на коагулација на крвта. Името „крингл“ доаѓа од скандинавското печиво на кое личат овие домени.

1nl2 opm.png
Фрагмент на говедски протромбин во комплекс со калциум и лизофосфатидилсерин. Протеинот се врзува за мембраната преку неговиот алфа хеликсен домен. Соседниот крингл домен има бета структура (жолто).
Назнаки
СимболКрингл
PfamPF00051
InterProIPR000001
SMARTKR
PROSITEPDOC00020
SCOP1pk4
SUPERFAMILY1pk4
OPM-суперсемејство115
OPM-белковина1h8p
CDDcd00108

Крингл домените се наоѓаат во плазминогенот, факторите на раст на хепатоцитите, протромбинот и аполипопротеинот.

Крингл домените се среќаваат кај протеините за згрутчување на крвта и кај фибринолитичките протеини. Се претпоставува дека тие играат улога во врзувањето на медијатори (на пример, мембрани, други протеини или фосфолипиди), и во регулацијата на протеолитичката активност.[1][2][3] Крингл домените[4][5][6] се карактеризираат со тројна петелка, 3-дисулфидна структура на мост, чија конформација е одредена од мноштво на водородни врски и мали парчиња на антипаралелна бета плоча.

Човечки белковини кои содржат Крингл доменУреди

ATF; F12; F2; HABP2; HGF; HGFAC; KREMEN1; KREMEN2; LPA; LPAL2; MST1; PIK3IP1; ПЛИТКА; PLAU; PLG; PRSS12; ROR1; ROR2;

НаводиУреди

  1. "Amino acid sequence of the heavy chain of human alpha-factor XIIa (activated Hageman factor)". J. Biol. Chem. 260 (9): 5328–5341. 1985. PMID 3886654.
  2. "Kringles: modules specialized for protein binding. Homology of the gelatin-binding region of fibronectin with the kringle structures of proteases". FEBS Lett. 171 (1): 131–136. 1984. doi:10.1016/0014-5793(84)80473-1. PMID 6373375.
  3. "Solution structure of the kringle 4 domain from human plasminogen by 1H nuclear magnetic resonance spectroscopy and distance geometry". J. Mol. Biol. 212 (3): 541–552. 1990. doi:10.1016/0022-2836(90)90330-O. PMID 2157850.
  4. "The genetic relationships between the kringle domains of human plasminogen, prothrombin, tissue plasminogen activator, urokinase, and coagulation factor XII". J. Mol. Evol. 26 (4): 358–369. 1987. doi:10.1007/BF02101155. PMID 3131537.
  5. Patthy L (1985). "Evolution of the proteases of blood coagulation and fibrinolysis by assembly from modules". Cell. 41 (3): 657–663. doi:10.1016/S0092-8674(85)80046-5. PMID 3891096.
  6. "Evolutionary origin of numerous kringles in human and simian apolipoprotein(a)". FEBS Lett. 287 (1): 146–148. 1991. doi:10.1016/0014-5793(91)80036-3. PMID 1879523.

Надворешни врскиУреди