Краснодар (до 1920 - Екатеринбург ) е град во јужниот дел на Русија, кој се наоѓа на десниот брег на реката Кубан, 120 километри од Црното Море (по патот од селото Джубга ), 140 километри од Азовското Море (по патот од станицата Голубицкая ) и 1.300 километри јужно од Москва (на автопатот М-4 Дон ) [10] . Административен центар на Краснодарскиот крај [11] . Заедно со соседните рурални области го формира градот Краснодар со статус на градско подрачје .

Краснодар
Краснодар (рус.)

Врв: Поглед на зградата на "Роснефт" и улицата "Кубанонабережна",
Средно горно лево: Краснодарска чешма фонтана,
Middle lower left: Краснодарска железничка станица-1 ,
Средно десно: Споменик на Катерина Велика,
Долу: театарскиот плоштад на Краснодар

Знаме

Грб
Политички статус
Земја Русија
Федерален округ{{{federal_district}}}[1]
Економски регион{{{economic_region}}}[2]
ОснованJanuary 12, 1794[3]
Ден на {{{political_status}}}Последен неработен ден во септември[3]
Управа
 - Раководител[5]Евгени Первјешов[4]
Статистики
 - Вкупна км2
Население (2010)[6]
 - Вкупно744.995
 - Место17th
Население (2018)
 - Вкупно1.000.007[7]
Часовен појас[8]
Службени јазицируски[9]
Портал

Голем економски и културен центар на Северниот Кавказ и Јужниот федерален округ, центар на историскиот и географскиот регион Кубан . Неофицијално се нарекува главен град на Кубан [12] [13], како и јужна престолнина на Русија [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] .

НаводиУреди

 1. Президент Российской Федерации. Указ №849 от 13 мая 2000 г. «О полномочном представителе Президента Российской Федерации в федеральном округе». Вступил в силу 13 мая 2000 г. Опубликован: "Собрание законодательства РФ", №20, ст. 2112, 15 мая 2000 г. (Претседател на Руската Федерација. Указ #849 од 13 мај 2000 „За полномошниот претставник на Претседателот на Руската Федерација во еден федерален округ“. Стапил на сила 13 мај 2000).
 2. Госстандарт Российской Федерации. №ОК 024-95 27 декабря 1995 г. «Общероссийский классификатор экономических регионов. 2. Экономические районы», в ред. Изменения №5/2001 ОКЭР. (Државен стандард на Руската Федерација. #OK 024-95 27 декември 1995 „Општоруска класификација на економските региони. 2. Економски региони“, по измените на Амандман #5/2001 ОКЕР. ).
 3. 3,0 3,1 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име HolidayFoundation.
 4. Official website of Krasnodar. Evgeny Alekseevich Pervyshov, Head of the Municipal Formation of the City of Krasnodar (руски)
 5. Charter of Krasnodar, Article 23
 6. Федерална служба за државна статистика (2011). „Всероссийская перепись населения 2010 года. Том 1“. Всероссийская перепись населения 2010 года. Федерална служба за државна статистика. конс. June 29, 2012. 
 7. Краснодар официально признан городом-миллионником
 8. Правительство Российской Федерации. Федеральный закон №107-ФЗ от 3 июня 2011 г. «Об исчислении времени», в ред. Федерального закона №248-ФЗ от 21 июля 2014 г. «О внесении изменений в Федеральный закон "Об исчислении времени"». Вступил в силу по истечении шестидесяти дней после дня официального опубликования (6 августа 2011 г.). Опубликован: "Российская газета", №120, 6 июня 2011 г.
 9. Службен на целата територија на Русија согласно Член 68.1 од Уставот на Русија.
 10. По данным сервиса Яндекс.Карты
 11. (на ru). ISBN 978-5-85270-346-0. 
 12. „Эстонцы в Краснодаре. Столица Кубани впервые принимает футбольный матч мирового уровня“ (Russian). newizv.ru. 17.11.2004. Архивирано од изворникот на 2011-08-22. конс. 2010-5-31. 
 13. „Флаг кубанской столицы водрузят на вершине Арарата“ (Russian). РИА «Новый Регион — Кавказ». 11.08.2006. Архивирано од изворникот на 2011-08-22. конс. 2010-5-31. 
 14. „Пример употребления термина в нейтральных источниках“ (Russian). rtr.spb.ru. 11.12.2006. Архивирано од изворникот на 2011-08-22. конс. 2010-5-31. 
 15. „Пример употребления термина в нейтральных источниках“ (Russian). avtotransit.ru. Архивирано од изворникот на 2011-08-22. конс. 2010-5-31. 
 16. „Пример употребления термина в нейтральных источниках“ (Russian). bujet.ru. 26.02.2007. Архивирано од изворникот на 2011-08-22. конс. 2010-5-31. 
 17. „Пример употребления термина в нейтральных источниках“ (Russian). mosintour.ru. Архивирано од изворникот на 2013-07-19. конс. 2010-05-31. 
 18. „Пример употребления термина в нейтральных источниках“ (Russian). standartpark.ru. Архивирано од изворникот на 2011-08-22. конс. 2010-5-31. 
 19. „Примерное описание и краткая история «конфликта» (мнение ростовчан)“ (Russian). donnews.ru. 10.08.2010. Архивирано од изворникот на 2012-10-20. конс. 2012-10-19. 
 20. Также «Южной столицей России» называют Ростов-на-Дону. „Ростов-на-Дону: Информация для туристов и гостей города“. // rostov-gorod.ru. Архивирано од изворникот на 2012-10-14. конс. 2012-8-28.