Хацон

(Пренасочено од Крал Хацон)

Хацон или Хатсон (латински: Rex Hatson или Rex Hacon) бил првиот крал на првата македонска средновековна држава, наречена Македонска Славинија. Владеел во 20-те години на 7 век. Го предводел воено-племенскиот сојуз на Берзитите, Драговитите, Вајонитите, Велегезитите и Сагудатите при опсадата на градот Солун од 614-616 година. За време на борбите бил убиен.

Хацон
Роден ?
Македонија
Починал 615
околу Солун