Чешка административно се дели на 13 краеви (чешки: kraje) и еден главен град (hlavní město) со статус на крај. Оваа поделба стапила на 1 јануари 2000 г, а дотогаш земјата се делела на 73 окрузи (okresy). Окрузите и денес постојат, но не играат првостепена улога.[1]

Карта на краевите во Чешка со нивните имиња
Карта на краевите во Чешка, означени со буквите што се користат на регистарските таблички.
Крај Админ. центар Население[2] Површина
(км2)
Густина
(жит/км2)
БДП
(млн. круни)
БДП
/жит
J  Височински Јихлава 517.153 6.926 75 121.318 234.530
Z  Злински Злин 590.706 3.964 149 131.789 222.885
B  Јужноморавски Брно 1.123.201 7.067 159 285.855 254.684
C  Јужночешки Ческе Будјејовице 625.712 10.057 62 150.970 251.106
K  Карловарски‎ Карлови Вари 304.588 3.315 92 65.789 216.639
H  Карловохрадечки Храдец Кралове 547.296 4.758 115 133.767 244.549
L  Либеречки Либерец 427.563 3.163 135 94.451 229.146
T  Моравскошлески Острава 1.257.554 5.535 227 280.210 222.638
M  Оломоучки Оломоуц 635.126 5.159 123 134.376 211.467
E  Пардубички Пардубице 505.285 4.519 112 116.639 230.880
P  П’лзењски П’лзењ 549.618 7.561 73 137.911 216.639
A  Прага 1.170.571 496 2.360 637.704 547.096
S  Средошечки Прага 1.144.071 11.015 104 288.888 253.912
U  Устечки Усти на Лаба 822.133 5.335 154 188.041 229.146
CZ  Чешка Прага 10.220.577 78.868 130 2.767.717 271.161

Грбови на краевите уреди

Поврзано уреди

Наводи уреди