Кохелзеј или езерото Кохел се наоѓа 70 километри јужно од Минхен на работ на Баварските Алпи . Западната третина од езерото лежи во границите на градот Шлехдорф, додека остатокот му припаѓа на Кохелам Зе . Јужниот раб на езерото лежи против планините, а северниот брег се граничи со бог . Историјата на населбата Кохел (претходно Quochcalun ) започнува со ,,Birg bei Altjoch'', камен екструзија на брегот на езерото. Името Кохел е изведено од латинската кокула, што значи глава или конус.

Кохелзеј
20061229-Kochelsee vom Herzogstand MQ.jpg
From Herzogstand (December 2006)
Координати47°38′46″N 11°20′14″E / 47.64611° N; 11.33722° E / 47.64611; 11.33722Координати: 47°38′46″N 11°20′14″E / 47.64611° N; 11.33722° E / 47.64611; 11.33722

Лоичак се влева во езерото во Шлехдорф и излегува во Кохел ам Зе. Слична количина на вода тече во езерото од Исар низ езерото Валхенска централа .

ПотеклоУреди

Езерото е создадено во текот на последниот леднички период на сегашното ледено доба од глечер Лозач-Исар. Дното на глечерот го извади лебедењето. Полето потоа се наполнило со вода на крајот на ледничкиот период. Северниот крај на езерото ги засилува формирачките бомби.

Населени местаУреди

Следните населби го граничат езерото:

  • Кохел ам Зе
  • Раут (дел од Шлехдорф)
  • Шледорф
  • Алтојч (дел од Кочел ам Зее)

Сите се дел од областа Бад Тељц Вољфратсхаузен