Косраеански јазик

Косраескиот, или косраеански јазикмикронезиски јазик кој се зборува на островите Косрае, Науру и Каролинските Острови. Според проценките од 2001 година околу 8.000 жители зборувале косраески.

Косраески јазик
Застапен воМикронезија
ПодрачјеКосрае
Говорници8,000  
Јазично семејство
Статус
Службен воМикронезија
Јазични кодови
ISO 639-2kos
ISO 639-3kos

ЛитератураУреди

  • Yi, K.-d. (1976). Kusaiean-English dictionary. PALI language texts. Honolulu: University Press of Hawaii. ISBN 0824804139

ПоврзаноУреди