Коскојазични риби

Коскојазични риби
Арапаима (Arapaima gigas)
Научна класификација
Царство: Animalia
Колено: Chordata
Наткласа: Osteichthyes
Класа: Actinopterygii
Поткласа: Neopterygii
Инфракласа: Teleostei
Надред: Osteoglossomorpha
Greenwood, Rosen, Weitzman & Myers, 1966
Редови

Hiodontiformes
Osteoglossiformes
и видете во текстот.

Коскојазичните риби, односно надредот Osteoglossomorpha, сочинуваат група на коскени риби во рамките на телеостеите. Кај повеќето претставници, поголем број од забите се сместени на јазикот и на горниот дел од устата. Еден позначаен член на овој надред е арапаимата (Arapaima gigas), најголемата слатководна риба во Јужна Америка, како и една од најголемите коскени риби воопшто. Други интересни претставници се слатководните мормириди (Mormyridae).

Систематика Уреди

 
Примерок на примитивната булдог риба Allothrissops.

Повеќето еволутивни линии на коскојазични риби се изумрени. Само некои, како Osteoglossiformes и два вида на месечеви ока (Hiodontiformes), опстануваат и денес.[1]

Основни и incertae sedis (изумрени)

Ред Ichthyodectiformes Bardeck & Sprinkle, 1969булдог риби (изумрени)

Ред Hiodontiformes

Ред Osteoglossiformes

Белешки Уреди

  1. Видете ги наводите во Haaramo (2008)

Наводи Уреди