Белешки за Галската војна

книга од Гај Јулиј Цецар

Белешки за Галската војна (латински: Commentarii de bello Gallico) — текст што во 50-те и 40-те години п.н.е. го напишал римскиот воjсководец и државник Гај Јулиј Цезар за да го опише сопственото освојување на ГалијаГалската војна.

Белешки за Галската војна
An 18th century edition
Издание од XVIII век
АвторГај Јулиј Цезар, Авел Хирциј (VIII)
Изворен насловCommentarii de bello Gallico
Јазиккласичен латински
Предмет(и)историја, етнографија, воена историја
Жанрпублицистика
ИздавачГај Јулиј Цезар
Издадена
50-та и 40-та п.н.е.?
СледнаCommentarii de Bello Civili 

Технички опис

уреди

Текстот се состои од осум книги[1] и е напишан во трето лице. Се смета за едно од најпознатите и најцитираните дела на римската книжевност, односно како најпознати воени мемоари во историјата на човештвото. Поради елегантниот, но едноставен прозен стил, „Белешки за Галската војна“ со векови се користи во образовни цели, односно за што полесно запознавање на учениците со латинскиот јазик.

Мотив за пишување

уреди

Иако главен мотив за пишување на Цезар му била политичката пропаганда, односно настојувањето да ги оправда своите постапки во Галија пред римската јавност и да се пофали со своите спектакуларни воени успеси, пва дечп се смета за еден од највредните пишани извори за античката историја, особено кога во прашање се подрачјата на северозападна Европа. Цезар е првиот автор кој детално ги опишал тамошните народи и нивниот начин на живеење, а неговата книга е единствениот колку-толку веродостоен извор за предримска Галија, односно со овие текстови започнува и пишуваната историја на Британија. Исто така, книгата се смета за една од првите етнолошки студии во историјата.

Се претпоставува дека Цезар не ја довршил книгата сам, односно дека поради зафатеност со граѓанската војна, напишал само седум книги; осмата ја довршил неговиот помошник Авел Хирциј.

Надворешни врски

уреди
 
Викиизвор
Викиизворот на латински има изворна содржина поврзана со оваа статија:
 
C. Iulii Caesaris quae extant, 1678

Наводи

уреди