Отвори го главното мени

Кнежевство Црна Гора

(Пренасочено од Кнежество Црна Гора)

Кнежевството Црна Гора било кнежевство кое постоело од 1852 до 1910 година. Пред тоа, Црна Гора била наследна епископија, а постоела сè до 1910, кога е прогласена за кралство. Кнежевтсвото имало двајца владетели од династијата Петровиќ Његош, кнезот Данило и кнезот Никола.

Кнежевство Црна Гора
Књажевина Црнa Горa
Knjaževina Crna Gora
1852 – 1910
Знаме Грб
Кнежеството Црна Гора во 1890 година.
Главен град Цетиње
Јазици Српски
Вероисповед Православие
Уредување Кнежевство
Кнез
 -  1852–1860 Данило I
 -  1860–1910 Никола I
Историја
 -  Основана 1852
 -  Замрела 1910
Површина
 -  1852 5475 км²
 -  1878 9475 км²
Население
 -  1909 317,856 

ИсторијаУреди

По смртта на владиката Петар Петровиќ Његош во 1851 , него го насладил Данило Петровиќ. Данило се оженил во 1852 и ја одбил својата духовна титула и ја презел титулата кнез и својата земја ја претворил во секуларно кнежевтсво. По убиството на кнезот Данило во 1860 , на престолот дошол Никола Петровиќ на 14 август 1860. Помеѓу 1861 и 1862 , Никола водел неуспешна војна против Турската Империја , а Црна Гора низ тешки маки ја сочувала својата независност. Кнезот Никола водел многу поуспешна војна против Турската Империја во 1875. По востанието во Херцеговина , делумно покренато со негова помош , Никола повторно објавил војна на Турската Империја.

ПоврзаноУреди