Кнежевство Ројс Елдер (стара линија)

Кнежество Ројс-Грајз (германски: Fürstentum Reuß-Greiz), познато како Кнежевство Ројс Елдер (германски: Fürstentum Reuß älterer Linie) по 1848 година — суверена држава во модерна Германија, управувана од членовите на Домот на Ројс. Грофовите Ројс од Грајц, Долен Грајц и Горен Грајц (германски: Reuß zu Greiz, Untergreiz und Obergreiz) биле издигнати на кнежествен статус во 1778 година и ја носеле титулата принц Ројс Елдер (стара линија) или принц Ројс од Грајц.

Кнежество Ројс-Грајз
(1778–1848)
Кнежевство Ројс Елдер
(1848–1918)
Fürstentum Reuß-Greiz
Држава на Рајнски Сојуз
(1806–13)
Држава на Германски Сојуз
(1815–66)
Држава на Северногермански Сојуз
(1867–71)
Држава на Германско Царство
(1871–1918)

1778–1918
Знаме Грб
Гесло
Ich Bau Auf Gott
"Се потпирам на Бога"
Химна
Gott, erhalt' in Deiner Gnaden Unsern Fürsten
"Боже, спаси го со Твојата милост нашиот принц"
Ројс-Грајз во рамките на Германското Царство
Ројс-Грајз во рамките на Тирингија
Главен град Грајц
Јазици германски
Уредување Кнежевство
Историја
 -  Основана 12 Мај 1778
 -  Замрела 11 Ноември 1918

ТериторијаУреди

 
Горниот замок во Грајз

Во 1919 година, како последица на Првата светска војна, територијата на Ројс Елдер била споена со онаа на Ројс Јунгер како Народна држава Ројс, која била инкорпорирана во новата држава Тирингија во 1920 година. Линијата Елдер изумрела во 1927 година со смртта на бездетниот Хајнрих XXIV, по што неговите побарувања биле префрлени на младата линијата.