Клинефелтеров синдром

Клинефелтеров синдром претставува генетско заболување што е причина за бројчен хромозомски аберации, се јавува кај едно од 600 машки деца.

Клинефелтеров синдром
47,XXY
СпецијалностМедицинска генетика Уреди на Википодатоците

Настанување уреди

Клинефелтеровиот синдром настанува со појавување на грешка при разделувањето на половите хромозоми за време на мејозата. Наместо типичната машка шема XY клетките содржат XXY комбинација што значи дека има вишок на еден X хромозом.

Симптоми на синдромот уреди

Главни симптоми на синдромот се:

  • релативен висок раст;
  • појава на гради;
  • женски тип на косматост;
  • недоволен развиток на половите жлезди;
  • појава на стерилитет, што не е препознатлив пред пубертетот.

Прогноза уреди

Децата со Клинефелтеров синдром малку се разликуваат од другите деца. Иако тие можат да се соочуваат со проблеми во периодот на адолесценцијата, често емоционално однесување, како и тешкотии на училиште. Повеќето од нив се независни од нивните семејства во зрелоста. Можат да водат нормален, здрав живот. Резултатите од една студија спроведена во Австралија кај возрасни со синдромот покажува дека пациентите кои имале дијагноза и соодветен третман од многу рана возраст имало значајна корист во однос на оние кои биле дијагностицирани во зрелата возраст.

Галерија уреди

Надворешни врски уреди

Класификација
П · Р · П
Надворешни извори