Кички јазик

мајански јазик

Кички јазик (во превод: наш јазик) — мајански јазик кој се зборува од народот Киче во Гватемала. Јазикот го зборуваат околу 1.000.000 луѓе во Гватемала или 7% од населението на Гватемала и е втор најголем јазик во државата. Јазикот има повеќе дијалекти, но најголем е централниот кички дијалект.

Кички јазик
Katzijob'al
Зборуван во: Гватемала 
Регион: сентрални предели
Вкупно говорници:
Јазично семејство: мајански
 кичко-мамски
  големокички
   кички
    кичко-ачиски
     Кички јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: myn
ISO 639-3: quc — K'iche'

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди