Кически јазик

Кическиот јазик или именуван и како квически јазик (во превод: наш јазик) е мајански јазик кој се зборува од кичесците во Гватемала. Јазикот го зборуваат околу 1.000.000 луѓе во Гватемала или 7% од населението на Гватемала и е втор најголем јазик во државата. Јазикот има повеќе дијалекти, но најголем е централниот кически дијалект.

Кически јазик
Katzijob'al
Зборуван во: Гватемала 
Регион: сентрални предели
Вкупно говорници:
Јазично семејство: мајански
 квически-мамски
  големи квически
   квически
    квически-ачиски
     Кически јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: myn
ISO 639-3: quc — K'iche'

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди