Киргиска Советска Социјалистичка Република

Киргискатa Советска Социјалистичка Република била „социјалистичкa држава на работници и селани“, сојузна советска република, во составот на СССР.

Кыргыз Советтик
Социалисттик Республикасы

Знаме на Киргизка ССР
Знаме на Киргизка ССР
Герб на Киргизка ССР
Девиза: Бардык өлкөлордүн пролетарлары, бириккиле!
Главен град Фрунзе
Образувана 14 октомври 1924
Во составот на СССР од 14 октомври 1924
до 31 август 1991
Површина
198 500 км2
7-ма во СССР
Население
4 257 000 души (1989)
10-та во СССР
Густина
21,4/км2
12-та во СССР

Историја

уреди

По национално-државното обособување на советските републики во Средна Азија на 14 октомври 1924 е образувана Кара-Киргиската автономна област (од 25 мај 1925 само Киргиска) во составот на РСФСР. На 1 февруари 1926 е преобразувана во Киргиска АССР, а на 5 декември 1936 - во Киргиска ССР.

Поврзано

уреди