Заветен ковчег

(Пренасочено од Кивот)

Заветен ковчег или уште кивот (иврит ארון הברית : aron habrit) е опишан во Библијата како свет сандак, кој го содржи каменот на кои биле напишани Десетте Божји заповеди, како и други предмети. Според Библијата за самата изработка на Кивотот наредил Бог на Мојсеј во Синајската гора. Според Библијата кивотот служел како моќно оружје. Така на пример израелците го носат кивотот со себе си во Битката за Ерихон, по кои победуваат.

Ковчегот на заветот

При разрушувањето на Соломоновиот храм во Ерусалим (587 пр.н.е.), кивотот исчезнал и од тогаш постојат многу хипотези и шпекулации за тоа каде се наоѓа.Најубедлива и теорија за тоа каде се наога е онаа која и има најголем број следбеници,се претпоставува дека Кивот завршил со своето патување во Етиопија,моментално се наога во православна црква која во својата внатрешност го содржи мистериозниот ковчек на заветот.Голем број на верници убедени дека кивот се наога таму изведуваат церемонии во негова чест,пристап до кивот имаат само виоко рангирани свештеници кои се "одбрани" да ја имаат таа чест