Кетеринг — угостителска услуга за обезбедување на храна и/или пијалаци на оддалечена локација или на места како што се хотели, пабови, локали и сл.

Настан со професионален кетеринг

Историја на кетерингот Уреди

Првата поголема кетеринг услуга била забележана во Соединетите Американски Држави, на балот во Филаделфија во 1778 година при прославата на заминувањето на британскиот генерал Вилијам Хоу [1] Во САД како бизнис кетерингот почнал да се формира во дваесеттите години на XIX век со центар во Филаделфија[1] Кетерингот бил профитабилен и респектабилен бизнис.

Мобилен кетеринг Уреди

Под мобилен кетеринг се подразбира кетеринг при кој угостителот нуди храна и/или пијалаци директно од наменско возило. Оваа услуга обично се нуди на концерти, спортски натпревари, пикници и слични настани.

Кетеринг на свечености Уреди

 
Пример на свадбен кетеринг

Кетерингот на свечености обезбедува храна и пијалаци за разни свечености (свадби, свршувачки, матури...) . Може да се ангажира посебно или да биде дел од пакет со просторот каде што истите се изведуваат.

Наводи Уреди

  1. 1,0 1,1 Chastain, Sue (March 5, 1987). „Philadelphia's Historic Feasts How Blacks Carved Out A Niche In Society Through Catering“. Philadelphia Inquirer.

Надворешни врски Уреди