Кербер (месечина)

месечина на Плутон

Кербер (S/2011 P 1, S/2011 (134340) 1 или P4) — мала месечина на Плутон чие откривање беше објавено на 20 јули 2011 г. Неговото откривање следи по откривањата на Харон во 1978 и Никта и Хидра во 2005, што го прави четврт позната месечина на Плутон.

Кербер
Pluto P4.jpg
Сликите од откривањето од телескопот Хабл.
Откривање
Откриено28 јуни 2011
(потврдено 20 јули 2011)
Орбитални особености
Главна орбита полупречник
(59 ± 2)×103 км
Занесеност≈ 0
32.1 ± 0.3 days
Наклон≈ 0
Месечина наПлутон
Физички особености
26.1 ± 0.3
Орбитите на четирите месечини на Плутон