Кеманкеш Али-паша

Кеманкеш Али-пашаосманлиски државник. Тој бил 80-иот Голем везир на Османлиското цраство од 1623 до 1624 година,[1] за време на владеењето на султанот Мурат IV. Тој имал важна улога во Османлиско-персиската војна

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Turkish State Archives
Политички функции
Претходник
Мере Хусеин-паша
Голем везир
10 август 1623 – 3 април 1624
Наследник
Черкез Мехмед-паша