Кваров Леден Гребен

Кваров Леден Гребенледен гребен меѓу Кејп Норвегија и Сорасеновиот Гребен долж брегот на Земјата на Кралицата Мод.[1]

Кваров Леден Гребен is located in Антарктик
Кваров Леден Гребен
Местоположба на гребенот

Откривање и именувањеУреди

Гребенот бил мапиран од Норвешко-британско-шведската антарктичка експедиција (NBSAE) (1949–1952). Ледениот гребен го добил името по Лесли Квар, британски радиомеханичар и електричар во експедицијата, кој се удавил кога возилото во кое тој се возел поминало преку работ на овој леден брег на 24 февруари 1951 година.

Експедицијата ја воспоставила Модхајмовата Станица на околу 1 милја јужно од Леденото пристаниште Норсел.

ПоврзаноУреди

  Оваа статија содржи материјал во јавна сопственост од Геолошкиот топографски институт на САД (USGS) — документ: „Кваров Леден Гребен“ (содржини од Информативниот систем за географски имиња). (англиски)

НаводиУреди

  1. Latitude.to. „GPS coordinates of Quar Ice Shelf, Antarctica. Latitude: -71.3333 Longitude: -11.0000“. Latitude.to, maps, geolocated articles, latitude longitude coordinate conversion. (англиски). Посетено на 2018-09-04.