Гај Грах (латински: Gaius Sempronius Gracchus) - римски државник и оратор.

ЖивотописУреди

Заедно со неговиот брат Тибериј, Гај ја спроведол аграрната реформа која предизвикала големи немири. Погинал во 121 п.н.е.[1]

НаводиУреди

  1. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 119.