Кармел (планина)

планина во Израел

Планината Кармел (хебрејски: הַר הַכַּרְמֶל , Хар ХаКармел, ИСО 259-3: Хар ха Кармел, арап. جبل الكرمل , Џабал ал-Karmil), исто така познат како планината Мар Илија (арап. جبل مار إلياس , Abабал Мар Еlyас. Планината Свети Елијас / Илија), е крајбрежен планински венец во северен Израел, кој се протега од Средоземното Море кон југоисток. Опсегот е Бисферен резерват на УНЕСКО. Голем број на градови се наоѓаат таму, особено градот Хаифа, третиот по големина во Израел, сместен на северните и западните падини.

Кармел
Mount Carmel
хебрејски: הר הכרמל Karem El/Har Ha'Karmel
арапски: الكرمل/جبل مار إلياس Kurmul/Jabal Mar Elyas
Планината Кармел на зајдисонце, како се гледа од влезот на Кибуц Ма'аган Мајкл
Највисока точка
Надм. вис.525.4 м
Величина
Должина39 км
Ширина8 км
Друго имеMount Carmel
хебрејски: הר הכרמל Karem El/Har Ha'Karmel
арапски: الكرمل/جبل مار إلياس Kurmul/Jabal Mar Elyas
Географија
на карта

Карта

ЗемјаИзраел
ОкругХаифа
Координати32°44′N 35°03′E / 32.733° СГШ; 35.050° ИГД / 32.733; 35.050
Геологија
Вид карпаВаровник и кремен
Поглед на планината Кармел во 1894 година
Универзитет во Хаифа на врвот на планината Кармел

Етимологија

уреди

Зборот кармел значи „градина-земја“ [1] и има неизвесно потекло. Тоа е или соединение од керем и ел, што значи „лозјето Божјо “ или исечок од кар маж, што значи „полн кернел“.[2] Мартин Јан Мулдер предложил трета етимологија, онаа на керем + л со потиштен суформатив, но ова се смета за малку веројатно, бидејќи доказот за постоење на потиштен суформатив е слаб.[3]

Географија и геологија

уреди

Фразата „Планина Кармел“ е употребена на три различни начини:[4]

 • Да се означи планинскиот венец долг (39 км), кој се протега на југоисток до Јенин.
 • Да се означи северозападниот дел (21 км) на планинскиот венец.
 • Да се означи главата на северозападниот крај на опсегот.

Опсегот Кармел е широк приближно од 6.5 до 8 километри, постепен наклон кон југозапад, но формира стрмен срт на североисточното лице, 546 метри. Долината Језреел лежи непосредно североисточно. Опсегот формира природна бариера во пределот, исто како што долината Језреел формира природен премин, и следствено на тоа, планинскиот венец и долината имаа големо влијание врз миграцијата и инвазиите низ Левант со текот на времето.[4]

Планинската формација е мешавина од варовник и кремен, која содржи многу пештери и е покриена со неколку вулкански карпи.[4][5]

Наклонетата страна на планината е покриена со раскошна вегетација, вклучувајќи дабови, бор, маслинки и ловорови дрвја.[5]

Неколку модерни градови се наоѓаат на опсегот, вклучувајќи го и Јокнем на источниот гребен, Зихрон Јааков на јужната падина, заедниците на Друзе, Далијат ал-Кармел и Исфија на поцентралниот дел на гребенот, и градовите Нешер, Тират Хакармел и градот Хаифа, на крајниот северозападен предел и неговата база. Постои и мал кибуц наречен Бејт Орен, кој се наоѓа на една од највисоките точки во опсегот југоисточно од Хаифа.

Историја

уреди

Палеолит и епипалеолит

уреди

Како дел од 1929–1934 годиншната кампања,[6] помеѓу 1930 и 1932 година, Дороти Гарод ископала четири пештери и голем број карпи засолништа, во планинскиот венец Кармел кај ел-Вад, ел-Табун и Ес Схул.[7] Гарод открил остатоци од неандерталец и раните современи луѓе, вклучувајќи го и скелетот на жената неандерталец, по име ,,Табун Први", што се смета за еден од најважните човечки фосили некогаш пронајдени.[8] Ископувањето во ел-Табун произведол најдолг стратиграфски запис во регионот, опфаќајќи 600.000 или повеќе години човечка активност.[9] Четирите пештери и засолништа за карпи (Табун, Jamамал, ел-Вад и Схул) заедно даваат резултати од долниот палеолит до денес, што претставува приближно милион години човечка еволуција.[10] Исто така, постојат неколку добро сочувани погребувања на неандерталците и хомо сапиенсите и транзицијата од номадски групи ловци-собирачи во сложени, седентарни земјоделски друштва е детално документирана на тоа место. Земени заедно, овие го нагласуваат најголемото значење на пештерите во планината Кармел за проучување на човечката културна и биолошка еволуција во рамките на палео-еколошките промени “.[11]

Во 2012 година, Комитетот за светско наследство на УНЕСКО ги додаде местата на човечка еволуција (на планината Кармел) во Списокот на места со светско наследство.[12][13][14] Светското наследство вклучува четири пештери (Табун, alамал, ел-Вад и Схул) на јужната страна од долината Нахал Меарот / Вади Ел-Мугара. Местото исполнува критериуми во две одделни категории, "природна" и "културна".

Од голем интерес за епипалеолитот на Блискиот Исток е пештерата Кебара.

Античко земјоделство: маслиново масло и вино

уреди

Археолозите откриле антички преса за вино и масло на различни локации на планината Кармел.[4][5]

Како стратешка локација

уреди

Хебрејска Библија

уреди

Поради бујната вегетација на закосениот рид, и многу пештери од пострмната страна, Кармел стана прогонство на криминалци.[4] Кармел се гледало како на место кое нуди бегство од Бога, како што е наведено во Книгата Амос.[15] Според Книгите на кралевите, Елисеј отпатувал за Кармел веднаш откако проколнал група млади луѓе затоа што тие се потсмевале на него и на воздигнувањето на Илија, тогаш со шегување му рекле: „Оди горе, ќелав човек!“ По ова, мечките излегле од шумата и нападнале 42 од нив.[16] Ова не мора да значи дека Елисеј барал азил таму од каква било потенцијална реакција, иако описот во Книгата на Амос, опишува дека локацијата е засолниште, датирано од текстолозите дури порано од извештаите на Елисеј во Книги на кралевите.[17][18]

Римски и византиски период

уреди

Според Страбон, планината Кармел продолжила да биде засолниште барем до првиот век.[19]

Според Јосиф [20] и Епифаниј,[21] планината Кармел била упориште на Есените што доаѓале од едно место во Галилеја, по име Назарет, оваа група Есенсе понекогаш се нарекувале и Назарии, можеби слично на Назарет, која следела по учењата на Исус (Јешуа).[22]

Прва светска војна

уреди

За време на Првата светска војна, планината Кармел одиграла значајна стратешка улога. Битката кај Мегидо се одвивала на чело на превојот низ Кармелскиот гребен, кој од југ гледа на долината на Језреел. Генералот Аленби ги водел Британците во битката, што била пресвртница во војната против Отоманската империја. Долината Језреел била домаќин на многу битки порано, вклучувајќи ја и историски значајната Битката кај Мегидо меѓу Египќаните и Ханаанците во 15 век пр.н.е. а во битката од 20 век, самиот Кармел Риџ имал значајна улога, заради развојот во артилеријата и муницијата.[се бара извор]

Како света локација

уреди

Ханаанците

уреди

Во античката ханаанска култура, високите места честопати се сметале за свети, а се чини дека планината Кармел не била исклучок, Египетскиот фараон Тутмос III содржел света земја меѓу неговите Ханански територии, а доколку ова е исто на Планината Кармил, египтолози како Масперо веруваат дека планината Синор се смета за света од најмалку 15 век п.н.е.[4]

Израелци и хебрејска Библија

уреди
Олтарот на Јахве
уреди

Според Книгите на кралевите, на планината имало жртвеник на Јахве, кој пропаднал во времето на Ахав, но Илија изградил нов ( 1 Кралеви 18:30-32 ).

Илија
уреди

Во главната еврејска, христијанска и исламска мисла [4] , Илија е цврсто поврзан со планината, и се смета дека понекогаш престојувал во грото на планината. Едно арапско име за планината Кармел е جبل مار إلياس ( abабал Мар Еlyас, осветлена. „Гора на Свети Илија“). Во Книгите на кралевите, Илија ги предизвикува 450 пророци на Ваал на натпревар пред олтарот на планината Кармел за да утврди чие божество навистина го контролира Израелското Кралство. Бидејќи нарацијата е поставена за време на владеењето на Ахав и неговата асоцијација со Феникијците, библиските научници се сомневаат дека Баалот за кој станува збор веројатно бил Мелкарт.[23]

Според поглавјето 18 од Книгата на кралевите во хебрејската Библија, предизвикот бил да се види кое божество може да запали жртва со оган. Откако пророците на Ваал пропаднале, Илија се полил со неговата жртва за да го засити олтарот. Потоа се помолил. Паднал оган и ја внесол жртвата, дрвото, камењата, земјата и водата, што ги натерало израелските сведоци да објават: ГОСПОД, Тој е Бог! “ Во извештајот, Илија исто така објавува крај на долгата тригодишна суша, која претходно била испратена како божествена казна за израелското идолопоклонство.

Иако не постои библиска причина да се претпостави дека извештајот за победата на Илија се однесува на кој било посебен дел од планината Кармел,[4] исламската традиција го става во точка позната како Ел-Махарака или поточно Ел-Мухрака, што значи палење.[5]

Две области се претпоставуваат како можно место за приказната за битката против свештениците на Ваал. Битката можно е да се случила во близина на реката Кишон, во планинската основа, во рамно подрачје слично на амфитеатар. Местото каде што се случило, традиционално е поставено на планината над Јокнем, на патот кон дружното село Далијат ел-Кармил, каде што има манастир, изграден во 1868 година, наречен Ел-Мухрака („палењето“, можеби поврзано со изгорената жртва“). Се смета за една од "местата за посета што мора да ги посетите" во областа Хаифа.[24] (Видете подолу под „ Кармелити (12-ти век - сегашност): локалитет Ел-Мухрака “ за повеќе).

Иако археолошките траги се отсутни, локацијата е фаворизирана затоа што има извор, од кој можело да се извлече вода до влажниот придонес на Илија. Има и поглед на море, каде што Илија погледнал да го види облакот кој најавувал дожд. Сепак, во библискиот текст се вели дека Илија морал да се искачи за да го види морето. Во манастирот има олтар за кој се тврди дека е тој што Илија го изградил во чест на Бога, но тоа е малку веројатно, бидејќи не е направен од локален варовник.[25]

Хеленистички и римски периоди

уреди

Јамблих го опишува Питагора во посета на планината заради нејзината репутација за светост, наведувајќи дека таа е најсвета од сите планини, а пристапот е забранет за многумина, додека Такит наведувал дека таму се наоѓал оракул, што Веспасијан го посетил за консултации.[5] Такит наведувал дека таму имало олтар, но без никаква слика на него и без храм околу него.[26]

Кармелити (12 век - денес)

уреди

Католички религиозен поредок бил основан на планината Кармел во 1209 година, наречен Кармелити, во врска со планинскиот венец чии основач на кармелитите е Англичанецот Сент Симон Сток (род. 1265 година).[27] Во оригиналното правило или „Писмо за живот“ дадено од Алберт, латинскиот патријарх во Ерусалим, кој живеел во Акре, околу 1210 година, овој пустиник се нарекува едноставно „Брат Б“, тој најверојатно починал околу датумот 1210 година и можел да биде аџија, некој што служел покајание или крстоносец кој останал во Светата земја.[се бара извор]

Иако Луис IX од Франција понекогаш е именуван како основач, тој не бил, и само го посетил во 1252 година.[5]

Местото Стела Марис
 
Според кармелитската традиција, криптата на манастирот Стела Марис, видена овде на фотографија од 1913 година, првично била криената пештера на Илија

Орденот е основан на местото за кое се тврди дека било локацијата на пештерата на Илија, (520 м) надморска височина на северозападниот крај на планинскиот венец.[4]

Иако не постојат документирани докази што го поддржуваат тоа, кармелитската традиција сугерира дека заедницата еврејски пустиници живеела на тоа место од времето на Илија до пронаоѓањето на Кармелитите, префиксот до Уставот на Кармелитите од 1281 година тврдело дека од времето кога Илија и Елисеј живееле побожно на планината Кармел, свештеници и пророци, евреи и христијани, живееле „пофални животи во светото покајание “ во непосредна близина на местото на „фонтаната“ на Елисеј “  во непрекината сукцесија. 

Кармелитскиот манастир бил основан на тоа место непосредно по создавањето на самиот Орден кој бил посветен на Пресвета Богородица под наслов „ Ѕвезда на морето “ („стела марис“ на латински ), вообичаена средновековна презентација за неа.[4]

Кармелитскиот ред станал еден од најголемите католички религиозни наредби ширум светот, иако манастирот во Кармел има помалку успешна историја. За време на крстоносните војни манастирот се менувал, честопати претворајќи се во џамија.[5] Во 1799-тите години, зградата конечно била претворена во болница, од Наполеон, но во 1821 година преживеаната структура била уништена од пашата на Дамаск. Подоцна бил изграден нов манастир директно над блиската пештера, откако биле собрани средства од Кармелитскиот ред за реставрација на манастирот. Пештерата, која сега ја формира криптата на манастирската црква, е наречена „Грото на Илија“ од страна на разоткриените кармелитски фратели кои го чуваат манастирот.

Местото Ел-Мохрака
 
Ел-Мохрака, во 1850-тите, како што го опишал ван де Велде

Под исламска контрола, локацијата на највисокиот врв на Кармел станал познат како „Ел-Махарака“ или „Ел-Мухрака“, што значи „место на палење“, во врска со извештајот за предизвикот на Илија кон свештениците на Хадад.[5] Ова можеби не случајно, бидејќи е исто така највисоката природна точка на планинскиот венец.

Скапуларот на Богородица на планината Кармел

Еден од најстарите скапулари се поврзува со планината Кармел и кармелитите. Според кармелитската традиција, Спапуларната Богородица на планината Кармел најпрво му била дадена на Свети Симон Сток, англиски кармелит, од Пресвета Богородица. Кармелитите ја повикуваат под насловот „ Богородица на планината Кармел “ и го слават 16 јули како нејзин празник. 

Бахачи вера

уреди
 
Светилиштето на Баб и неговите тераси на планината Кармел, 2004 година.

Планината Кармел се смета за свето место за следбениците на Бахаџиската вера, и е локација на Светскиот центар Бахаџи и Светилиштето на Баб. Локацијата на светите места на Бахаџи потекнува од затворањето на основачот на религијата, Бахаула, близу Хаифа од страна на Отоманската империја за време на владеењето на Османлиската империја над Палестина.

Светилиштето на Баб е структура каде што се положени остатоците на Баб, основачот на Бабизмот и претходник на Бахаулах во Бахаџиската вера. Прецизната локација на светилиштето на планината Кармел беше назначена од самиот Бахаулах, а остатоците на Баб биле положени на 21 март 1909 година во шест-собен мавзолеум направен од локален камен. Изградбата на светилиштето со златна купола била завршена над мавзолејот во 1953 година,[28] и серија од декоративни тераси околу светилиштето биле завршени во 2001 година. Белите мермери што биле користени биле од истиот антички извор што го користеле повеќето атински ремек-дела, планината Пентелико.

Бахаулах, основачот на Бахаџиската вера, пишувајќи во Таблетата на Кармел, ја назначил областа околу светилиштето како локација за административниот штаб на религијата, административните згради на Бахаџи биле изградени во непосредна близина на украсните тераси и се нарекуваат Лак, поради нивното физичко уредување.

Муслиманската заедница Ахмадија ја има својата најголема израелска џамија на планината Кармел, во квартот Кабабир на Хаифа, позната како џамија Махмуд. Тоа е единствена структура со две минариња.[29] Џамијата еднаш била посетена од претседателот на Израел, Шимон Перес, на вечерата на ифтар. [30]

Галерија

уреди
Панорама на планинскиот венец Кармел

Поврзано

уреди
 • Национален парк планина Кармел
 • Природен резерват Нахал Меарот
 • Шумски пожар во планината Кармел (2010)
 • Свето срце капела, Хаифа
 • Конечна тврдина на Палестина

Надворешни врски

уреди

Наводи

уреди
 1. „Brown-Driver-Briggs Hebrew and English Lexicon“. Архивирано од изворникот на 2020-11-11. Посетено на 2021-04-22.
 2. „Aviv Hadash: An Israeli youth encyclopedia for“. стр. vol. 9 pg. 169.
 3. Paul, Jouon; Tamitsu, Muraoka (2006). A Grammar of Biblical Hebrew (англиски). Gregorian Biblical BookShop. ISBN 978-88-7653-629-8.
 4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 Cheyne and Black, Encyclopedia Biblica
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 5,6 5,7 Jewish encyclopedia
 6. Callander, Jane (2004). Garrod, Dorothy Annie Elizabeth (1892–1968). Oxford Dictionary of National Biography. Oxford University Press. Посетено на 2011-02-14.
 7. „Timeline in the Understanding of Neanderthals“. Архивирано од изворникот на 2007-09-27. Посетено на 2007-07-13.
 8. Christopher Stringer, custodian of Tabun I, Natural History Museum, quoted in an exhibition in honour of Garrod; Callander and Smith, 1998
 9. „From 'small, dark and alive' to 'cripplingly shy': Dorothy Garrod as the first woman Professor at Cambridge“. Архивирано од изворникот на 2009-02-28. Посетено на 2007-07-13.
 10. „Excavations and Surveys / Prehistory Division“. The Zinman Institute of Archaeology, University of Haifa. Посетено на 2016-04-18.
 11. „The Zinman Institute of Archaeology – Excavations and Surveys“. Arch.haifa.ac.il. Архивирано од изворникот на March 13, 2013. Посетено на 2009-01-19.
 12. (2 јули 2012). "Newest UNESCO World Heritage Site-Carmel Caves". Соопштение за печат.
 13. Sharon Udasin (2012-06-29). „4 Mount Carmel Caves Nominated to Join UNESCO“. The Jerusalem Post. Посетено на 2016-04-19.
 14. (2 јули 2012). "Twenty-six new sites inscribed on UNESCO World Heritage List this year". Соопштение за печат.
 15. Amos 9:3
 16. 2 Kings 2:25
 17. Jewish Encyclopedia, Books of Kings
 18. Jewish Encyclopedia, Book of Amos
 19. Strabo, Geographica
 20. Josephus, War of the Jews
 21. Epiphanius of Salamis, Panarion 1:18
 22. J Gordon Melton, Encyclopedia of American Religions
 23. Peake's commentary on the Bible
 24. BI, Editor (2018-11-29). „Tour Haifa: 5 Must-Visit Sites in Haifa“. Biz Israel.CS1-одржување: излишен текст: список на автори (link)
 25. „Mount Carmel“. The Jewish Megazine. Посетено на 2016-01-30.
 26. Tacitus Histories 2.78.
 27. James Hitchcock, History of the Catholic Church, San Francisco: Ignatius Press, 2012, p.155.
 28. „Golden anniversary of the Queen of Carmel“. Baháʼí World News Service. 2003-10-12. Посетено на 2007-05-12.
 29. „Holy Sites in Haifa“. Tour-Haifa. Посетено на 18 November 2010.
 30. „Shimon Peres visits Ahmadiyya Mosque in Kababir Israel“. youtube. Посетено на 4 December 2010.