Карлсон од покривот одново лета

Карлсон од покривот одново лета (шведски: Karlsson på taket flyger igen) - книга за деца на шведската писателка Астрид Линдгрен, првобитно објавена во 1962 година.

Содржина уреди

Повеста се состои од следниве глави:[1]

 1. Карлсон од покривот одново лета
 2. Кај Карлсон
 3. Карлсон спроведува кифлено гнервирање
 4. Карлсон приредува пир со кифлички
 5. Карлсон и телевизиската тегла
 6. Ѕвончевата инсталација на Карлсон
 7. Малечкото сениште од Васасан
 8. Карлсон не е сениште, туку просто - Карлсон
 9. Видна девица се носи во виорен танц
 10. Убав, умен и доста дебел

Изданија на македонски јазик уреди

Повеста „Карлсон од покривот“ е објавена на македонски јазик во 1978 година од издавачката куќа „Детска радост“, како дел од книгата „Повести за Карлсон“ која ги содржи трите повести. Книгата е издадена како деветти наслов во едицијата „Ѕуница“, а преводот од руски јазик го направил Евтим Манев. Автор на кориците и на внатрешните илустрации е Владо Јоциќ. Книгата е отпечатена во печатницата на НИП „Нова Македонија“ во тираж од 2 000 примероци. Книгата не е каталогизирана и не ја поседува меѓународната ознака ISBN.[2]

Наводи уреди

 1. Астрид Линдгрен, Повести за Карлсон. Скопје: Детска радост, 1978.
 2. Астрид Линдгрен, Повести за Карлсон. Скопје: Детска радост, 1978.