Карлос Чавез


Карлос Антонио де Падуа Чавез и Рамирез (шпански: Carlos Antonio de Padua Chávez y Ramírez, 13 јуни 1899 - 2 август 1978) бил мексикански композитор, диригент, учител, новинар и основач и директор на Националниот Симфониски Оркестар на Мексико. Бил под влијание на домородните мексикански култури. Од неговите шест симфонии, најпозната е Втората Симфонија, наречена Индијанска Симфонија (Sinfonía India) во која се користат перкусиони инструменти на племето Јаки.

Карлос Чавез
Carlos Chavez.jpg
Роден Карлос Антонио де Падуа Чавез и Рамирез
13 јуни 1899
Попотла, Мексико
Починал 2 август 1978
Мексико, Мексико
Националност Мексиканец
Познат Индијанска Симфонија, основач на Националниот Симфониски Оркестар на Мексико
Занимање Композитор
Сопружник Отилија Ортиз
Татко
Родители Аугустин Чавез
Деца Анита Чавез

Во неговото време, Карлос Чавез бил највлијателниот композитор во земјата, градејќи рафиниран и класичен музички израз. Освен шесте симфонии, има напишано повеќе од 200 дела, меѓу кои и балети и опери.