Капиз е покраина на Филипините која е сместена во Западен Висајас Регионот. Главен град е Рохас Сити и е сместена во североисточниот дел на островот Панај. Се граничи со Аклан и Антике на запад, и Илоило на југ. Капиз излегува на Сибујанско Море на север.

Капиз
Провинцискиот грб на Капиз
Провинцискиот грб на Капиз
Мапа на Филипините со факти за Капиз highlighted
Мапа на Филипините со факти за Капиз
Регион Западен Висајас Регион (Регион VI)
Главен град Рохас Сити
Дивизии  
 - Високо урбанизирани градови 0
 - Составни градови 1
 - Општини 16
 - Барангај 473
 - Конгресионални дистрикти 2
Население 36-та
 - Вкупно (2000) 654.156
 - Густина 248/km² (28-ма)
Површина 30-та најмала
 - Вкупно 2.633,2 km²
Основана
Јазици капизонски, хилигајнонски
Гувернер Виктор Тангко (Liberal)
Црква во Панај

НародУреди

Во Капиз живеат нешто повеќе од 650.000 жители од кои најдоминантни се Негритосите или познати како Ати има и Индонезијци кои во минатото се доселиле тука.

СтопанствоУреди

Носејќи ги името „Престолнина на морската храна на Филипините“, Капиз има 80 km брег и голем број на рибарски пристаништа. Главен заштитен знак на покраината е одгледувањето на школки кои произведуваат специфични бисери, кои се ендемиски.

постојат 4 големи телекомуникациски претпријатија, 33 банкарски институции и 116 посредувачки и производствени компании.

Има и големи наоди на руда како што се варовник, злато и железо.

Административна поделбаУреди

Капиз е поделен на 473 барангаи, 16 општини и 1 град - Рохас Сити.

ХимнаУреди

Официјалната химна се вика, "O, Capiz", која го величи островот и зборува за школките и бисерите:

O, Capiz

I

O, Capiz duog nga hamili
Dunang manggad sang Diyos pinili.
Kadagatan mo kag kabukiran.
Pagatatapon imong kabuganaan.

II

Capiz matahum nga ngalan.
Sa tagipusuon ikaw mapahamtang.
Dumuluong ka, O Capizeno man ang kagayon.
Sa gihapon, nahamut-an.

Хор

O, Capiz, Capiz, bisan diin kami padulong
O, Capiz, Capiz, imo ngalan pagadal-on

III

Capiz, Probinsya nga pinasahi.
Bilidhon ang mga palanublion
Ipadayon, palig-unon, itib-ong Capiznon.
Tanan, magahugpong.

Хор

Автор: Чермејн Окбења Гвартеро Прифатена: 2007-06-23

Надворешни врскиУреди

  Филипини
Главен град Манила | Метро Манила
Покраини Абра · Северен Агусан · Јужен Агусан · Аклан · Албај · Антике · Апајао · Аурора · Басилан · Батаан · Батангас · Батанес · Бенгет · Билиран · Бохол · Букиднон · Булакан · Гимарас · И. Давао · Ј. Давао · С. Давао · Динагат · Замбалес · Ј. Замбоанга · С. Замбоанга · Замбоанга Сибугај · Изабела · Илоило · Ј. Илокос · С. Илокос · Ифугао · Кавите · Кагајан · Калинга · Ј. Камаринес · С. Камаринес · Камигин · Капиз · Катандуанес · Себу · Кезон · Кирино · Долина Компостела · Ј. Котабато · Котабато · Ла Унион · Лагуна · С, Ланао · Ј. Ланао · Ј. Лејте · Лејте · Магинданао · Мариндуке · Масбате · З. Мисамис · И. Мисамис · З. Миндоро · И. Миндоро · З. Негрос · И. Негрос · Нова Есиха · Нова Вискаја · Палаван · Пампанга · Пангасинан · Планинска покраина · Ризал · Ромблон · И. Самар · С. Самар · Самар · Сарангани · Сикихор · Сорсогон · Султан Кударат · Сулу · Ј. Суригао · С. Суригао · Тави-Тави · Тарлак · Шариф Кабунсуан
Други видови
на поделба
Островски групи | Региони | Градови | Барангај | Законодавни окрузи
Спорни
територии
Сабах | Скарборски Гребен | Спретли