Канелураархитектонски поим за вертикални бразди исклесани во трупот на столб од класичен ред, како и на пиластри, делови од ѕидот или вазни.[1] Може да се украсуваат со листови или стапчиња, исто така исклесани во камен.[1] Канелурите најчесто се наоѓаат на столбови од јонски и коринтски ред, столбови од сложен ред и некои столбови од дорски ред на кои се направени како полуовални засеци. Канелурите се користат за визуелно изразување на вертикалноста на столбот.

Канелурање на дорски столбови
Различни облици

Столб или пиластер покриен со канелури се нарекува канелуран столб или пиластер. Канелурањето на столбовите, односно правењето жлебови е откриено во египетската уметност за обработка на столбови. Најчесто канелурите се користеле во класичната архитектура, каде што столбовите, по правило, биле покриени со канелури, пред се во Стара Грција и Стар Рим.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Несторовић 1952.

ЛитератураУреди

  • H,W. Janson, Istorija umetnosti, Beograd 1962.
  • Detlev Wannagat: Säule und Kontext. Piedestale und Teilkannelierung in der griechischen Architektur.. Biering & Brinkmann. Предлошка:Page1 (Zugleich: Bochum, Universität, Dissertation, 1990).
  • Несторовић, Богдан Н. (1952). Архитектура Старог века (Архитектура). Београд, Србија, Југославија: Научна књига.CS1-одржување: ref=harv (link)

Надворешни врскиУреди