Каналот Финов (германски: Finowkanal) е еден од најстарите водни патишта во Европа. Каналот е долг околу 50 километри и се наоѓа во округот Барним, во сојузната покраина Бранденбург, Германија. За првпат бил изграден во 1605 и ги поврзал реките Одра и Хафел. Реката Рагезе се влева во каналот.

Каналот Финов

По завршувањето на поправиот Канал Одра-Хафел во 1914, економската важност на Каналот Финов се намалила. Денес, главно се користи за туристички цели.

Координати: 52°51′N 13°24′E / 52.850° N; 13.400° E / 52.850; 13.400