Камчија[1] е река во Бугарија.

Карта на одводниот слив на реката Камчија
Галеријата на реката Камчија полн свет

Се наоѓа на истокот на земјата. Настанува од сливот на две реки што течат од источниот дел на балканските планини, Гољама-Камчија и Луда-Камчија, тече кон исток. Се влева во Црното Море 25 километри јужно од Варна. Во античко време, реката се нарекувала Панисос (Панисос), подоцна Словените и го дале името Тича.

Должина 244 км. Областа на сливот е 5358 км².

НаводиУреди

  1. Pancho., Nedev, (1988). Луда Камчия : роман. Profizdat. OCLC 18872210.CS1-одржување: излишна интерпункција (link)

ЛитератураУреди