Калциум карбонат

хемиско соединение

Калциум карбонат е хемиско соединение со формула CaCO3. Оваа супстанца се среќава во карпите во сите делови од светот, и е главна компонента на черупките на некои водни организми (школки, полжави), како и на бисерите. Претставува главен причинител на тврдата вода. Во медицината се користи како додаток на калциум или како антацид, но прекумерната употреба може да биде опасна.

Калциум карбонат
Calcium carbonate.png
Calcium-carbonate-xtal-3D-SF.png
Calcium carbonate.jpg
Назнаки
471-34-1 Yes check.svgОк
ATC код A02AC01
A12AA04
ChEBI CHEBI:3311 Yes check.svgОк
ChemSpider 9708 Yes check.svgОк
3Д-модел (Jmol) Слика
Слика
KEGG D00932 Yes check.svgОк
PubChem 10112
RTECS број FF9335000
UNII H0G9379FGK Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Fine white powder
Мирис odorless
Густина 2.711 g/cm3 (calcite)
2.83 g/cm3 (aragonite)
Точка на топење
Точка на вриење
0.15 g/100 mL (25°C)
Производ на растворливост, Ksp 4.8×109[2]
Растворливост во dilute acids soluble
Киселост (pKa) 9.0
Показател на прекршување (nD) 1.59
Структура
Кристална структура Trigonal
Термохемија
Ст. енталпија на
формирање
ΔfHo298
−1207 kJ·mol−1[3]
Стандардна моларна
ентропија
So298
93 J·mol−1·K−1[3]
Штетност
MSDS ICSC 1193
EU индекс Not listed
NFPA 704
NFPA 704.svg
0
1
0
 
Температура на запалување 825 °C
LD50 6450 mg/kg (oral, rat)
Слични супстанци
Други анјони Калциум бикарбонат
Друг(и) катјон(и) Magnesium carbonate
Strontium carbonate
Barium carbonate
Слични супстанци Калциум сулфат
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (провери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

НаводиУреди

  1. „Occupational safety and health guidline for calcium carbonate“ (PDF). US Dept. of Health and Human Services. Посетено на 31 March 2011.
  2. Patnaik, Pradyot (2003). Handbook of Inorganic Chemical Compounds. McGraw-Hill. ISBN 0070494398. Посетено на 2009-06-06.
  3. 3,0 3,1 Zumdahl, Steven S. (2009). Chemical Principles 6th Ed. Houghton Mifflin Company. стр. A21. ISBN 061894690X.