Калофински ромски јазик

Калофинскиот ромски јазикромски дијалект кој го зборуваат ромите познати како Фински Кале. Јазикот не потекнува од скандинавскоромските или англоромските дијалекти, туку тие дошле од Шкотска во Финска.

Калофински ромски јазик
kaalengo tšimb
Застапен воФинска, Шведска
Говорници10,000 во Финска (попис 2001)  [1]
1,600 во Шведска (2000)
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3rmf

Наводи уреди

Поврзано уреди