Ифигенија - лик од старогрчката митологија, ќерка на кралот Агамемнон.

Мозаик, 5 век од н.е. Од лево кон десно: Ифигенија, Клитамнестра, Агамемнон.

Ифигенија како мотив во уметностаУреди

НаводиУреди

  1. Zbignjev Herbert, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр. 26.